Etikettövrigt
Läst 2715 ggr
Inkanyezi
2015-11-14, 19:25

Exif

Exif metadata

Exif, Exchangeable image file format, är en specifikation för hur data om digitala bilder ska lagras. Tillsammans med specifikationen DCF är det en defactostandard för lagringen av bilder i digitalkameror.

Exif Metadata kan lagras i jpeg-filer och TIFF-filer, och Metadata finns också i kamerornas råfiler. Datat kan innehålla ett otal uppgifter, vilken kamera som har använts, exponeringsdata, klockslag, geografiska data, upphovsman, objektiv, brännvidd, vitbalansparametrar och bearbetningsprogram liksom vilken bearbetning som har gjorts.

Det är bra att lägga in uppgifter för upphovsrätten i Metadata, och i många kameror kan man skriva in sitt namn för det ändamålet, i posterna Artist och Copyright.

Man kan också vilja undanhålla Metadata i bilder som man postar, exempelvis GSM-position, som visar på någon meter när var man har tagit bilden.

Flera bildbehandlingsprogram ger möjlighet att redigera Metadata, men det är mer flexibelt att använda ett program för redigering av Metadata, som exempelvis PhotoMe. http://www.photome.de/ 

Vi rekommenderar att bilder som postas på iFokus läggs in med Metadata, för att det ska gå att se exponeringsdata och för att man ska veta vem som har upphovsrätt till bilden. Metadata kan också underlätta spårning när någon använder bilder olovligt.

Om man vill se Metadata för bilder i sin webbläsare kan man exempelvis använda Jeffrey Fridl's Image Metadata Viewer, http://regex.info/exif.cgi, men det finns också andra verktyg för att ta fram Metadata ur bilder på nätet, exempelvis insticksprogrammet Exif Viewer av Alan Raskin.

Inkanyezi
2015-11-14, 19:55
#1

Skärmbilden här visar en del av vad man kan se i Exif Viewer.

Upp till toppen