#2 - (Skrev ett långt inlägg i förrgår också men det försvann när jag skulle testa om det gick att drag&drop en bild till bifoga bild-fältet...)
I grund och botten är upplägget väldigt enkelt, en skolåda som jag har fäst i bordet med häftmassa. Lådan har ett hål i lämplig storlek för en bildruta på filmen, och på vänster och höger sida har jag gjort ett spår av bred målartejp genom vilket filmen kan löpa. På mitten av dessa tejpbitar har jag alltså fäst en bit papper som täcker tejpens bredd och har samma höjd som hålet. Ju bredare tejp, desto rakare hålls filmen när man trär den igenom. (Själv har jag gjort hålet tillräckligt stort för att också funka för 120-film (mellanformat), och motsvarande spår för filmen ovanför och nedanför hålet, vilket funkar utmärkt då filmen i min 645-kamera är i lodrätt läge).
Själva kameran har jag ställt på stativ med kulledshuvud. Inte det bästa alternativet, men har inget annat heller. Man vet dock att kameran är hyfsat vinkelrätt mot filmen när filmrutan blir en filmrutan avbildas som en rätvinklig rektangel istället för en skev sådan. Man får ändå räkna med att få beskära alla bilder något. Om man vill räta upp nåt så kan man i Lightroom använda sig av de upprätningsverktyg som finns, och dessutom lönar det sig att ha objektivkorrigering på för att eliminera vinjetterings- och distorsionsproblem som kommer från själva avfotograferingen av filmen. Det är lite svårt att få avståndet mellan kamera och film perfekt eftersom brännvidden ändrar med fokusavståndet och kamerans sökare inte visar 100% av den slutliga bildytan. Men ganska bra kan man få det i alla fall.
Som bakgrundsbelysning har jag kört med radiotriggad extern blixt som jag försökt diffusera så bra som möjligt, men det har inte alls varit alls lätt att få en jämn belysning på det viset. Själv har jag haft blixten riktad upp mot locket av skolådan som står på glänt snett bakåt, och har två vita A4-papper som ljuset studsar mot mot (som ett Z) innan det träffar själva filmen. Nästa gång ska jag istället testa med iphonen som ljusbord bakom filmen. Den måste dock vara på ett visst avstånd, några centimeter tror jag behövs, så inte pixlarna kan uppfattas. Då blir det också viktigare att kameran hålls exakt still under själva exponeringen, som naturligtvis blir längre än om man kör med blixt. Kan vara bäst att använda fjärrutlösare/tidsutlösare och spegeluppfällning i så fall.
Med blixt har jag fotat i M-läge med en slutartid på kring 1/200s (har inte så stor betydelse), bländare ca f/11, lägsta iso (200). Exponeringen har jag trimmat in genom att ställa in blixtstyrkan manuellt. Det lönar sig att välja ett negativ/positiv som ser hyfsat rätt exponerat ut.
Totalt sett tycker jag att det dynamiska omfånget på film oftast är avsevärt sämre än vad man får med digikamera. Hela omfånget ryms med god marginal in i histogrammet så man får dra in svart- och vitpunkterna en hel del. Bäst blir det om man exponerar efter skuggorna om man vill ha detaljer i dem. På det viset får man tänka helt tvärtom jämfört med foto med digikamera, där högdagrar fort går förlorade om man exponerar för hårt.
Det lönar sig också att använda en neutral kameraprofil i fliken Kamerakalibrering i Lr. Och just det ja, eftersom negativen ju avbildas som negativ och inte positiv (om man inte kör dia) så måste man invertera tonkurvan så den går från övre vänstra hörnet till nedre högra, och alla tonreglage i Lr fungerar omsvängt. I det här avseendet är det ju allra lättast med diafilm, men svartvitt negativ funkar också helt okej tycker jag trots att reglagen blir omsvängda. Bilderna tål ändå inte att man drar så värst hårt i spakarna utan att få väldigt framträdande kornstruktur.
Jag bifogar lite bilder, alla från avfotograferade negativ men som lyckats lite olika bra:
- Lada vid åkerkanten. Tyvärr ganska flammig bakgrundsbelysning som ändå inte var väldigt uppenbar på denna. Helt ok tonomfång.
- Lite dammig bild men en av mina favoriter. TMax 100 pressad till 400, om jag minns rätt.
- Bild från första diafilmen jag tog, Velvia 50. Tror filmen var väldigt böjd här (fotades med en tidigare version av upplägget jag beskriver ovan, som inte klarade av att hålla filmen så värst plan) så skärpan i övre kanten är ganska dålig. Men jag vet inte om det stör så mycket.
- Färgnegativ (Kodak Ektar 100). Skitsvårt att få färgerna rätt med färgnegativ.
- Bild på billig diafilm, Agfa CT Precisa 100. Gillar filmen, speciellt för et här priset. Undrar dock om blixtljusets färg påverkat färgerna något. Svårt att säga.
- Min favorit av alla mina analoga bilder. Tagen en vårmorgon för ca 3 år sen på 645 mellanformat, film Rollei RPX 25.