Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic

Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
OT - Off Topic

Färg på norrsken

2017-11-18 06:54 #0 av: Veda

En jättedum fråga, men som jag har funderat en hel del på. Varför är norrskenet grönt på nästan alla bilder medan det oftast är vitt när man ser det på himlen (åtminstone de norrsken som jag har sett)?

Anmäl
2017-11-18 07:05 #1 av: Rush

Majoriteten av alla de norrsken jag har sett har varit gröna :O Ibland skiftandes i lila/rosa. Tror aldrig att jag har sett vitt norrsken faktiskt, bara på bild :(

Anmäl
2017-11-18 08:20 #2 av: JazzBass

Jag tycker de allra flesta är gröna. Dock så kan det vara nåt med att hjärnan vitbalanserar ögonens signaler så man vänjer sig vid att ljuset är grönfärgat och blrjar se det som mer neutralt färgat. Vi har en lampa hemma med grön skärm och det känns konstigt när man tänder den, men är man en stund i rummet så vänjer man sig.
Det är lite samma fenomen som det där med den svartblåa eller rosa&guldfärgade klänningen som cirkulerade på nätet för nåt år sen.
När jag bildbehandlar norrsken brukar jag ställa färgtonen och vitbalansen så att det gröna dämpas ganska mycket, gärna åt det lite kallare hållet. Då kommer andra färger också fram mycket bättre istället för bara det gröna.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-11-20 12:06 #3 av: Magi-cat

Det beror lite på vilka atomer och molekyler de från solen utslungade partiklarna träffar på och på vilken höjd från jorden de träffar.

Ofta träffas syreatomer på ca 100 km höjd och ger då upphov till det lite grönaktiga skenet.

Vackert är det i vilket fall som helst. Kär

Läs mer:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Polarsken

http://illvet.se/universum/solsystemet/solen/varfor-ar-norrsken-oftast-gronaktigt

#2 Otroligt fin bild! Är det du som fotat den?

(Ursäkta om det blev OT? Jag kan inget om foto. GeneradMen tittar gärna på bilderna. Glad)

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-11-20 12:45 #4 av: JazzBass

#3 -Tack! Ja det är min bild, tagen 2012 en sen kväll ute vid Klobbskat på Replot i Kvarkens skärgård, finska sidan alltså. Stenarna i förgrunden på bilden blev svagt belysta av en gatulampa på en parkering en bit bort, och gjorde bilden lite intressantare tycker jag. (Stället är tyvärr numera uppköpt av grannen Kalles Inn som har placerat glasstugor som hotellrum där på stenstranden, och dit for mitt favorit-fotoställe...) 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-11-20 13:39 #5 av: Magi-cat

#4 Men oh...så underbart! Kär Replot också!

Jahaja, Kalles Inn har placerat sig just där...

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.