Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Vad innebär Marcoobjektiv?

2017-06-08 18:33 #0 av: Tovembla

Hej! Min pojkvän har köpt ett Marco objektiv till min iPhone åt mig, eftersom jag vill ta bra bilder på mina hästar och andra djur. MEN funkar det så?
Annars använder jag ett teleobjektiv, till min kamera, vilket han inte hade koll på. Men jag tänker att Marco är väl för att ta närbilder och porträtt har jag läst... men frågan är alltså, skulle det funka att fota djur med det?

Anmäl
2017-06-08 18:58 #1 av: papa-bear

en wikipediasida som förklarar lite om makro

Anmäl
2017-06-09 11:19 #2 av: felixhaljeskog

Jag vet inte riktigt hur objektiven till Iphone fungerar, men ja macro är för närbilder, och fungerar väldigt bra för porträtt fotografering. Men sen hur tillverkarna för objektiven till Iphones gör med sina macro objektiv har jag inte en aning om. :)

Anmäl
2017-06-09 12:35 #3 av: JazzBass

Troligen är makrotillägget (obs inte marco) till iphone i grund och botten en närbildslins - läs förstoringsglas - och i så fall funkar det inte på längre avstånd. (Försök titta på en hel häst på samma gång genom ett förstoringsglas. Går nog inte så bra. Däremot funkar det säkert ganska bra för att fotografera myror). Din pojkvän har nog köpt fel tillbehör här sett till ditt behov. Du har helt rätt i att det snarare är ett tele du behöver.

Ett makroobjektiv till en systemkamera funkar dock annorlunda. Det är som vilket annat objektiv som helst med fast brännvidd, dock med en del tekniska lösningar som gör att man också kan fotografera på mycket nära håll för att nå en hög förstoringsgrad, ofta 1:1 för "äkta" makroobjektiv.  1:1 betyder att motivet kan avbildas lika stort på kamerans bildsensor som det är i verkligheten. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.