Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

byta upp sig från d3100?

2017-03-18 18:06 #0 av: amydunne

Jag har haft min nikon d3100 i sex år (om jag minns rätt) så den har ett antal år på nacken. I takt med att jag har utvecklats har jag blivit sugen på att köpa en ny kamera då jag känner att jag inte kan komma så hemskt mycket längre med min gamla kamera. 

Jag undrar då vilken kamera som ni skulle rekommendera? Har fotat i ca 7 år och kan manuella inställningar. Jag fotar mest människor, natur, arkitektur och djur. 

De jag har funderat över är nikon d610 och canon 80d. Jag vet att 610:an är fullformat, är det värt att ha en sådan då man inte är proffs? Canon 80d är inte mycket billigare men fastnade för att den ska vara snabb att ställa in och objektiven till den är billigare.

Keep in mind att jag är student och inte har den tjockaste plånboken, haha.

Anmäl
2017-03-18 19:58 #1 av: JazzBass

Har du råd med D610, så är det nog en bättre kamera än 80D. Fullformat är fullformat. 😉 Kolla också begagnade D800 om du är intresserad av FF, och fundera på vad du behöver i objektivväg. (Jag fotar hellre med FF och "kitzoom" än DX och f/2,8-zoom, för både bildkvalitetens och den större sökarbildens skull).

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-03-19 09:47 #2 av: amydunne

ja, jag hade väl tänkt mig ett kitzoom och sen ett fast objektiv med lågt bländartal.  Har ett nikkor 50 mm f/1.8 som jag älskar och som ska funka på fullformat också?

Sen till en annan fråga, hur mycket kan man tänka sig att ta för en begagnad d3100 i väldigt bra skick (inga skrapor eller liknande) med ett kitobjektiv och en 50-200 mm f/3.5? försöker reda ut ekonomin här och tänkte att det kunde vara ett bra ställe att fråga Lyssnar på musik

Anmäl
2017-03-20 09:31 #3 av: JazzBass

#2 - Ja 50/1,8 passar utmärkt på FF. Men det blir ju mer vidvinkligt då som du säkert vet. (Rattar du din zoom till 35mm så ser du ungefär hur vidvinkligt 50mm är på FF).

Du kan tyvärr inte räkna med att få speciellt mycket för din D3100 med två objektiv. (Obs. använd rätt beteckning för objektivet, 55-200mm f/3,5-5,6 då det inte är fråga om ett objektiv med samma ljusstyrka över hela zoomomfånget). Skulle gissa på typ 1500kr max.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.