Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

35mm till micro 3/4?? hjälp!

2017-01-31 13:15 #0 av: Misslover

Hej! Har en lumix gh4 systemkamera och är intresserad av att filma i 35mm format.
Nu förstår jag ingenting av informationen på nätet... är det någon som är kunnig som kan förklara i simplare termer vilket objektiv jag måste ha för att uppnå 35mm vid filmning? Tack:-)

Anmäl
2017-01-31 14:22 #1 av: Jalking

Micro 4/3 har en förlängningsfaktor på 2,0. Du får alltså dubbla brännvidden mot vad som står på objektivet. Du ska alltså ha 17,5 mm.
Tänk på att om du jämför med de vanligaste spegelreflexerna så har de en förlängningsfaktor på 1,5 eller 1,6 beroende på modell.

Anmäl
2017-01-31 15:08 #2 av: JazzBass

Nu kan jag nästan inget om filmning, men "35mm formatet" bygger kring en småbildssensor/fullformatsensor som till ytan är fyra gånger större än den micro 4/3 sensor du har (cropfaktor 2). Därför är det omöjligt att filma i 35mm format med din kamera. Vad är det i praktiken som du vill åt genom att göra det?

Om det till exempel är de kortare skärpedjupen du vill komma åt så finns det ett sätt att åstadkomma bilder/filmer som ser i det närmaste identiska ut med bilder/filmer tagna med fullformatsensor, nämligen med hjälp av en Metabones speedbooster adapter och ett lämpligt passande småbildsobjektiv, gärna ljusstarkt. En sån speedbooster funkar som en omvänd telekonverter och förminskar bilden så den ryms på den mindre sensorn, så bilden blir i princip identisk med hur den blir på en fullformatkamera. Men det är en ganska dyr lösning. 

Resultatet man får t.ex. med ett vidöppet 50mm f/2 objektiv på småbildssensor går att åstadkomma på micro 4/3 om man hittar ett 25mm f/1,0 objektiv, men nåt sånt är jag säker på att du hittar (åtminstone inte till vettigt pris). Däremot finns det helt säkert objektiv som är 1-2 steg ljussvagare som passar din kamera, med allt vad det innebär. Fullformatet i sig ger förstås en viss kvalitetshöjning (om man endast ser till rå bildkvalitet), men jag är tveksam till om den har nån betydelse i praktiken eftersom filmer oftast ses på i betydligt lägre upplösning än vad en normal systemkamera kan leverera. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.