Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Blir svart när jag fotar manuellt

2016-12-31 15:51 #0 av: Fridaaaa

Vad kan detta bero på?
Har en nikon D3100, objektivet är en tamron 18-200.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-12-31 15:58 #1 av: Martin

Att du har fel inställningar i förhållande till mängden ljus.

Slutartid, ISO och bländare är de bitarna du får justera. 

Vilka inställningar hade du och i vilken miljö försökte du fotografera?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-12-31 16:02 #2 av: Fridaaaa

#1 Har ändrat alla dOm 3, är svart ändå.
Testat inne, då det är mörkt ute nu. Men under lampa.
Blir enbart bild om jag använder blixten :(

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-12-31 16:38 #3 av: JazzBass

#2 - Om det blir en bild om du använder blixten är det helt klart att det är inställningarna som är fel. Man måste få in tillräckligt med ljus på den tid som slutaren ör öppen när man tar bilden, annars blir den svart/mörk.

Testa göra så här: Ställ in P-läget i kameran, kolla att auto-iso är påslaget och ta en bild. Den bilden borde bli lagom ljus. (Den kanske är suddig beroende på hur lång tid som behövdes, men det är en annan sak). Tryck fram bilden på skärmen och pila upp/ner på knappen baktill, tills du ser rutan med alla inställningar. Skriv upp slutartid, bländartal och isotal så du minns dem. Slå sen över kameran i M-läget och stäng av autoiso. Ratta in exakt samma inställningar som de du skrev ner, och ta en ny bild på samma motiv. Den borde bli så gott som identisk med den första.

Ny har du en bra utgångspunkt för vidare experiment. Ändra en inställning i taget och se hur bilden ändras. Ändra en till så du får en lika ljus bild som den första. Ändra sen två i taget, med samma mål , alltså att bildens ljushet bibehålls. Gå sen nån annanstans där det är mörkare eller ljusare, och se hur mycket du måste ändra för att få en bild med bra ljushet också i den miljön.

Efter att ha experimenterat en del med det här så borde du ha bättre koll på hur M-läget fungerar i praktiken. Det är guld värt, och själv använder jag sällan nåt annat läge just för att man får maximal koll på resultatet innan man knäpper bilden.

Lycka till!

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-12-31 16:40 #4 av: Fridaaaa

#3 Jo det vet jag om. Det har fungerat förr men inte fotograferat manuellt på länge nu.

Det är det jag gjort, ändrat en inställning i taget och sedan fler, precis osm du beskriver. Däremot inte testat med det p-läget däremot

Men får testa ännu mer, känns som jag ändrat allting 1000 ggr nu xD

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2017-01-01 21:39 #5 av: VSK

Ts, tänk kameran som ett öga bara.

Bländaren är pupillen. Ju mindre pupill ju mindre ljus. Lika så, så är slutartiden när man blinkar. Ju saktare man blinkar (håller ögat stängt längre) ju mindre ljus får pupillen och därav blir det mörkare bild. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2017-01-01 22:53 #6 av: Martin

Vilka inställningar har du testat? Så kanske vi kan vara en hjälp på traven?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-01-03 14:34 #7 av: Florrpan

Låter som att du har för snabb slutartid eller för stort bländarvärde.

Det blir väldigt lätt mörkt innomhus, det vi tror är "ljust" är inte alls särskilt ljust för en kamera. Ta och lär dig Bländare, slutare och ISO inställningen.

Anmäl
2017-01-03 14:59 #8 av: Fridaaaa

Jag har ändrat massor.
Fungerar dock ute när jag tog på fyrverkerier konstigt nog

#7 har fotat manuellt innan med sen

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2017-01-03 15:10 #9 av: Martin

#8 Att ändra massor räcker kanske inte. Framförallt inte om du ändrar allt. 

För varken kamera eller objektiv lär ju vara sönder då det funkar ibland som det verkar. Så jag tror på att kombinationen av inställningar gör att det helt enkelt inte blir tillräckligt ljust.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-01-03 15:26 #10 av: JazzBass

Har du gjort det där testet med P-läget som jag tipsade om? Om inte så gör det, det är helt A och O för de fortsatta experimenten. Återkom gärna med resultaten när du testat göra exakt det jag beskrev, till punkt och pricka. Testa gärna utomhus i hyfsat ljus. Inomhus är det ofta otroligt mycket mörkare, vilket man själv kanske inte märker då ögat anpassar sig väldigt bra till olika ljusa miljöer, men skillnaden är högst väsentlig vid fotografering. 

Inomhusfoto är faktiskt ganska svårt och kräver en del av ens prylar. Man behöver ofta upp på väldigt höga isotal, använda stora bländare (låga bländartal) och/eller långa slutartider, för att alls få till några vettiga bilder. Utomhus i dagsljus är det väldigt mycket enklare att få till hyfsade bilder, även vid molnigt väder.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-01-03 15:56 #11 av: Fridaaaa

#9 Ändrat allting jag kan ändra. Men förmodligen inte rätt kombo

#10 Japp. Det blev lite ljusare. Men inte så bra, men har fortsatt att ändra, och se om jag lyckas till rätt även för inomhus.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2017-01-03 16:27 #12 av: Florrpan

Kan du förmå dig att berätta vilka inställningar du har på slutare, bländare och ISO? Vi kommer ingen vart genom att gissa.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.