Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Vidvinkel- eller zoomobjektiv?

2016-12-25 11:50 #0 av: Charlietherabbit

Har bestämt mig för att köpa ett nytt objektiv till min Nikon D3300 då jag bara har ett normalobjektiv. Jag har dock svårt att avgöra om jag ska skaffa mig ett zoom- eller vidvinkelobjektiv. Jag fotar mycket på resor och då blir det mest stadsbilder, natur och landskap, men även några närbilder. Det jag saknar med mitt nuvarande objektiv är att fota objekt som är lite längre bort, då man inte riktigt får med de där detaljerna.  

Jag vet på ett ungefär vad som är skillnaden mellan dessa två objektiv  men kan inte avgöra vilket som är bäst. Därför vänder jag mig till er!

Anmäl
2016-12-25 12:01 #1 av: landsbygdsbo

Jag förmodar att du har ett kitobjektiv till kameran idag (18-55)

Då skulle jag nog lägga pengen på en  zoom  70 - 200

Exempelvis Tamrons billiga för 1300:-

Eller Nikons för 3500:-

Den gluggen får du mycket mer användning för än en vidvinkel på 10 till 20 mm.

Anmäl
2016-12-25 13:29 #2 av: JazzBass

Först lite terminologi: Både vidvinkel och tele finns som zoomobjektiv och icke-zoomobjektiv. De har alltså variabel brännvidd som ger olika bildutsnitt.

Vad som passar dig bäst är lika svårt för mig att säga som om du gillar äpplen eller päron bäst. Man kan inte säga att endera är bättre, då det är dels smaksak, dels så har ju vidvinkelobjektiv och teleobjektiv väldigt olika användningsområden. Personligen tycker jag mycket mer om att fota med vidvinkel än tele, bortsett från porträtt. Stadsvyer blir exempelvis lätt så platta med tele (editerat, skrev vidvinkel i misstag) då man tappar perspektivuppfattningen. Om jag bara fick ta med mig ett objektiv på en resa till nån stad, så skulle det vara en moderat vidvinkel på ca 35mm (på fullformatkamera, för DX gäller 24mm). Det är den mest mångsidiga brännvidden i mitt tycke, och  det är ofta bättre att gå närmare än att stå på stället och zooma in, om man vill ha bilder med lite mer djup och perspektiv.

Men det sagt så skulle jag inte vilja vara utan en telezoom. De har sina saker de är oslagbara på.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-12-25 13:49 #3 av: landsbygdsbo

min gamla 135:a var nog det objektiv jag använd mest. Porträtt o barn gick bra eftersom man slapp krypa in under näsan på den . och tillräckligt skarp o ljuskänsligt så jag kund förstora upp de bilder där jag ville " skära" upp förstoringen ngt.

Idag har jag en Canon 70-200 med röd ring på och den är jag helnöjd med.

Det är den gluggen som sitter på vid resor o evenemang

Anmäl
2016-12-25 19:37 #4 av: MagArne

Jag kör aldrig med normalzoom. Det är antingen vidvinkel eller tele som gäller för mig.

Anmäl
2016-12-25 23:41 #5 av: landsbygdsbo

Självklart är ett fast objektiv att föredra. Men då både plånbok och rygg (som ska bära skiten ) inte förmår ett fast objektiv för varje önskad brännvidd så blir alternativet för de flesta av oss ett zoomobjektiv.

Jag har ett fast objektiv, ett ljusstarkt 5o mm.

Sedan kör jag med zoom. från 10-20, 18-55(kitt) 10-200 och 150-600

Det senaste fick jag för ett specialpris, kunde inte säga nej. Är toppen vid sportfotografering under konstljus, då ljuset räcker till

Anmäl
2016-12-25 23:47 #6 av: VSK

Jag bytte ju system för inte alltför länge sen och har inte så många objektiv än då min plånbok inte är så musikalisk, men fick jag bara ha ett objektiv med mig på en dagstur nånstans så skulle det få bli mitt 17-55 tror jag. iaf om man inte vet vad man skall fota för nåt. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.