Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera landskap & natur. Ej kritik

Dåligt fokus när jag fotar stjärnor

2016-10-15 20:28 #0 av: mikal

Hallå.

Jag är en glad amatör med en EOS550D med medföljande objektiv. Jag har försökt mig på att fota stjärnhimlen och norrsken med blandat resultat.

Främst så blir stjärnorna suddiga. Som jag förstått så ska man kunna ha rätt lång slutartid utan att behöva ta hänsyn till jordens rotation.

Jag gissar att det beror på att jag inte kan fokusera rätt. Jag har försökt ställa in fokus manuellt när det varit ljust sedan väntat till mörkret, men det blir ändå suddigt. Stativet är ett stadigt trebens i metall så jag skulle tro att det inte beror på skak. Jag har ingen fjärrutlösare men kör några sekunder fördröjning.

Tar gärna emot tips för jag är inte så duktig på kamerans inställningar eller nåt alls med kameror för den delen, men tycker det är kul.

Mvh Micke

Anmäl
2016-10-15 22:07 #1 av: Florrpan

Vad jag märkt så har 11-12 sekunder varit gräns för att inte för för stora trails från stjärnorna. Men eftersom man kanske inte ska vara helt inzoomad så fungerar längre exponeringar också.

Normalt sätt ska man ställa fokusen på Infinity, men den är aldrig helt rätt.

Börja med att sätta objektivets fokus på "infinity" markeringen. Slå sedan igång LCD(live-view) skärmen för att leta stjärnor.
Ser du någon stjärna skärmen så använder du den digitala zoomen för att komma närmre. Sätt sedan fokusen manuellt. Ser du inga stjärnor kan du behöva ställa upp ISO så högt du kan, det hjälper även om du ställer upp slutartiden. Allt för att du ska kunna fokusera på någon stjärna i Live-view läget.

Enklast är att leta de ljusaste stjärnorna och sätta fokusen efter dessa.

Ett annat sätt är att försöka sätta fokusen på mot en lampa/ljus långt bort. Jag fotar ofta vid havet och kan använda byggnaders lampor på någon ö långt bort för att ställa fokusen.

Anmäl
2016-10-15 22:18 #2 av: Florrpan

För att tillägga. Se till att alltid ha en kontroll för att ta fotot, eller ställa så att kameran tar bilden efter X sekunder. Detta för att hindra att kameran skakar när du trycker på knappen. Det kan ge suddiga bilder. Finns väl en diskussion om att låsa spegeln så att den inte öppnar/stänger, vilket kan orsaka små vibrationer. Men detta lär knappast påverka stjärnornas skärpa.

Anmäl
2016-10-15 22:21 #3 av: mikal

Tjena. Tack.
Tack för tipsen med fokusen. Jag misstänker att mitt sudd är just fokusen.

Bör man byta objektiv istället för att använda standardobjektivet? Jag skulle kunna tänka mig att köpa ett nytt objektiv.

Anmäl
2016-10-15 22:45 #4 av: Florrpan

#3 standard? 18-55? 18-135?

De objektiven fungerar fint, men visst, dom är inte lika ljuskänsliga som med en max bländare på 3.5. Men de flesta stjärnfoton jag tagit har varit med 3.5 bländare då jag inte haft någon bättre vid tidpunkten.

18-55 är för övrigt ett väldigt skarpt objektiv.

Anmäl
2016-10-15 23:05 #5 av: VSK

Bländare f/3.5 (eller om den nu är större som max), ISO 1600, slutartid ca 8-10 sekunder, borde funka men den kameran om 18 mm är mest vidvinklig. Allra helst blända ned nåt steg eller två för bättre skärpa.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-10-16 01:26 #6 av: mikal

Precis jag märkte skillnad i skärpa när jag ändrade bländaren. Jag har inte hajat riktigt hur allt hänger ihop men förstår ju att bra foton hänger på att veta hur man använder grejerna. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.