Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Fast objektiv

2016-08-02 22:38 #0 av: leemland

Nu har jag fått för mig jag vill ha ett fast objektivGalenhaha

Jag skulle gärna vilja ha ett med macro i .(det är nästan det viktigaste). Jag har tittat lite på 35mm , men det här med objektiv är ju en hel djungel . Funderar 
Jag har kitobjektivet 18-55mm och ett 55-250mm Canon, Och min kamera är canon eos 500D. 

Det enda jag vet är att jag inte vill ha 50mm. Vet inte varför men vill inte ha det(och jag tror inte det finns med macro) 

Vad är era egna erfarenheter? Vad ska jag undvika ? Och vad ska jag kolla efter? 
(ursäkta för ett lite rörigt inlägg

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/

Anmäl
2016-08-02 22:49 #1 av: VSK

Hade jag varit dig så hade jag siktat på makro 90-105 mm där omkring. Beroende på vad du vill fota för nåt så kanske du bör ha lite distans till objektet. Iaf om det är småkryp mm, så du inte skrämmer iväg de osv. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2016-08-03 00:48 #2 av: denstore

Varför vill du ha ett fast? Alltså vad är det du tänkte fotografera med det?

Anmäl
2016-08-03 13:31 #3 av: Jalking

Jag är själv ingen vän av fasta objektiv, Jag tycker att det är mest irriterande att inte kunna zooma in och beskära och komponera bilden direkt i kameran. Men jag har förstått att fasta objektiv har sina fördelar. Främst att man ofta får väldigt  mycket optisk kvalitet för pengarna, men också att det tvingar fotografen att tänka mer aktivt på sin bildkomposition och på så sätt kanske bli en bättre fotograf.

Anmäl
2016-08-03 14:23 #4 av: denstore

#3 Jag är iofs tvärt om. Jag har idag oerhört svårt för zoomar. Har man väl vant sig vid ljusstarka gluggar tror jag att man får svårt att backa.
Min fråga till trådskaparen handlar lite om vad som egentligen är tanken bakom köpet. Är det makrofotografering, AV t.ex. insekter, finns det flera bra makroobjektiv till Canon. Vilket man väljer beror väl på budget och kamera. Har man ett crop-hus, så är något av Canons 100mm väldigt bra. Jag har själv ett EF 100/2.8L IS, som jag är väldigt nöjd med. Dock så glänser det mer på crop-hus än min fullformatare, då jag känner att jag hade velat ha lite mer brännvidd. Jag kommer nog att köpa Canons 180-makro i framtiden.
Om trådskaparen istället sätter makro-biten lite sekundärt, och vill åt ljusstyrkan i en fast glugg, så är makroversionerna inte idealiska. Där nästan alltid minst ett steg ljussvagare än än icke-makro. För t.ex. porträttfotografering är Canons 85/1.8 finemang, men det är inget vidare för makro med sin närgräns på 85cm.
Trådskaparen säger att ett 50mm absolut inte är aktuellt. Det är ju lite synd, med tanke på att det är rätt trevligt. Särskilt på ett crop-hus. Det är inget makro, men har ganska kort närgräns, 35cm, och med den stora bländaren på 1.8, så kan man trolla fram ganska OK bakgrundsoskärpa. Det är inte lika bra på bakgrundsoskärpa som t.ex. EF 85/1.2L, men kostar ju inte heller i närheten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.