Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Objektiv för landskapsfoto?

2016-07-25 15:14 #0 av: IdaKw

Hej, håller på att leta efter objektiv som passar landskapsfoto (med ganska stram budget). Men tänkte kolla här om det är något speciellt jag ska kolla efter?

Anmäl
2016-07-25 15:18 #1 av: tlarsson83

Hur stram budget talar vi om?

Köpte själv ett Sigma 10-20 mm objektiv och är extremt nöjd med det. Nu kör jag förvisso inte en fullformatskamera. Köpte dock mitt begagnat för 150:- så det var verkligen prisvärt. Tror man kan hitta dom nya för ca 3800:-.

Notera att det finns två varianter. Sigma 10-20mm f3.5 

samt

Sigma 10-20mm f4.0-5.6 (detta är den jag köpte)

Annars kan man ju gå på Nikons/Canons original. Men då brukar priset gå upp lite.

Lycka till!

Anmäl
2016-07-25 15:23 #2 av: IdaKw

Jag är en fattig student, så minsta möjliga peng!

Jag har en Nikon d7200 (om någon skulle undra)
Kikar på begagnade också, just ifall man skulle hitta något kap. Ska titta på dom du sa och se :)

Anmäl
2016-07-25 15:24 #3 av: Inkanyezi

Antagligen har din kamera redan ett objektiv som kan lämpa sig för att fotografera landskap.

Om man hellre skulle vilja ha ett annat, hänger ju dels på hur man vill gestalta sina bilder, men också vilka landskap man tänker sig att fotografera. För en del landskapsbilder kan ett teleobjektiv vara rätt, medan det för andra passar bättre med vidvinkel. Kitobjektivet som följer med de flesta kameror har tillräckligt stor bildvinkel i den korta änden för de flesta landskap man vill ta med vidvinkel.

Det enda du har nämnt som kriterium är ju stram budget, och inget kan väl bättre passa en stram budget än att köra med det man har.

Anmäl
2016-07-25 15:25 #4 av: SirKnasen

Hur stram är budgeten?

På vilken kamera ska objektivet sitta?

Anmäl
2016-07-25 15:29 #5 av: tlarsson83

Har du en D7200 så borde väl kitobjektivet vara 18-105mm eller liknande?

18mm som vidvinkel fungerar alldeles utmärkt för landskap. Precis som Inkanyezi säger så är det inget som säger att landskap måste fotas med vinvinkel. beror så mycket på vad man vill ska vara fokus i själva bilden, ska bergen i bakgrunden se små ut och du vill få med "mer" av bilden är vidvinkel rätt väg att gå, vill du att berget i bakgrunden ska se majestätiskt ut så behöver du kanske zooma.

Har du inte ett 18-105 mm objektiv kanske jag skulle kunna sälja mitt som jag ändå inte använder mig utav för en billig peng :)

Anmäl
2016-07-26 08:18 #6 av: JazzBass

Jag tar helt klart största delen av mina landskapsbilder med vidvinkel, så jag skulle inte vilja vara utan ett sånt.

Ett av de allra bästa vidvinkelobjektiven för cropsensorkameror är Tokina 11-16/2,8. Finns en äldre version och en nyare, det var den äldre som kammade hem ryktet att vara världens bästa vidvinkelzoom för crop. Borde gå att hitta begagnat för några tusenlappar. Sigmas båda 10-20mm-objektiv som nämns ovan är också bra. Jag har ägt det ljusstarkare av dem, men det billigare och ljussvagare har kanske fått snäppet bättre omdömen. Nikons egna är inte heller dåliga.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.