Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Läsvärt

Fem myter gällande skärpan

2016-07-03 20:17 #0 av: VSK

(min skolengelskas översättning).

1. Snabbare slutartid är lika med skarpare bilder.
2. Mer pixlar är lika med skarpare bilder.
3. Spegellåsningsläget förhindrar alla vibrationer från kamerahuset.
4. Ju mindre bländare, ju skarpare bilder.
5. Bildstabilisering skall alltid vara på, för skarpa bilder.

Artikel på originalspråk (engelska).
Artikel på svenska via google översättning.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2016-07-04 08:30 #1 av: JazzBass

Bra länk.

Korrigerade dock din översättning av punkt 3, det här har inget med bulbläget att göra. Som tillägg till den här punkten kunde man också säga att det är av yttersta vikt att använda en fjärr- eller tidsutlösare i samband med spegeluppfällning, då vibrationer lätt orsakas av en själv vid själva avtrycket. Med ett svajigt stativ och/eller lång brännvidd är detta ännu mer uppenbart. Dessutom har det i praktiken betydelse hur lång slutartid man använder om spegellåsning ska vara till nån nytta. Mest nytta har man vid slutartider mellan 1/100 s och 1 s ungefär. För t > 1 s gäller att ju längre tid, desto mindre effekt, eftersom vibrationerna endast har inverkan under en kort tid i början av exponeringen, och ju längre exponering, desto mindre relativ inverkan på bilden.

Som tillägg till punkt 4 kunde man också ta upp att skärpa uppfattas relativt. En kraftig bakgrundsoskärpa gör ofta att själva huvudmotivet uppfattas skarpare, så det är inte alltid smart att blända ner till det bländartal som enligt tabeller ska ge bäst skärpa. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-07-04 08:51 #2 av: VSK

#1

Okidoki, tack för korrigering Glad

Jag var lite osäker där, men tänkte de kanske menade Bulb.

Visst är skärpan relativ. 
Jag har ju fjärr till kameran, men använder oftast timer och stativ vid makro om chansen finns.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2016-07-05 00:17 #3 av: HellviHumle

Jag skulle vilja komma med ett par invändningar.

2 Det finns ingen automatik i att fler pixlar ger skarpare bilder. Det fordrar att objektivet har tillräcklig skärpa.

4 När bländaren blir tillräckligt liten, så råkar man ut för fenomenet diffraktion. Det innebär att ljuset sprids och skärpan försämras igen.

5 Vid korta exponeringstider spelar bildstabilisatorn mindre roll. När man använder stativ så rekommenderas det att stänga av stabilisatorfunktionen.

HH

Anmäl
2016-07-05 07:51 #4 av: JazzBass

#3 - Du missade visst att det var fråga om myter? För visst är det som du säger. Det du nämner framgår i artikeltexten också, eventuellt med undantag för punkt 2, som förklaras lite märkligt. Fler pixlar betyder mer högupplöst (mer detaljerat), åtminstone så länge objektivet är tillräckligt skarpt. Men skärpa har ingenting med upplösning att göra.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-07-06 01:16 #5 av: HellviHumle

Läste för fort! Skrattar

HH

Anmäl
2016-07-06 10:02 #6 av: Inkanyezi

Jag tror inte att den här sortens "information" är särskilt meningsfull.

Den bygger nog snarare på de myter vi redan har, och som håller tillbaka kreativiteten hos väldigt många. Myten som just den här webbsidan odlar är myten om skärpans betydelse för att bilden ska bli "bra". Och den lär oss absolut ingenting om vad skärpa är; hur man skapar skärpa i en bild. 

Skärpa är ett ganska komplext begrepp. Den är lite svår att få grepp om, och med övriga myter, exempelvis tron att upplösningen är avgörande, eller chipets upplösning i megapixlar, blir det ännu svårare att förstå hur god fotografi skapas, och hur man gör sin bild intressant att titta på; vad vi lägger i värdebegreppet "bra".

Så i stället för att minska mytbildningen, odlas den av såna här sidor.

Visst kan det vara kul att hitta många små detaljer i en bild, men det är väldigt sällan det som gör bilden intressant och värd att spara eller hänga på väggen. Vad som i stället gör bilden intressant är mer subtilt, och det handlar om idén bakom bilden och ljusspelet, liksom kompositionen. I en del fall kan det också vara själva motivet, men motivet brukar kunna gestaltas bättre om man har förmågan att utnyttja ljus och skugga och kan skapa spänning i kompositionen.

Skärpan kommer rätt långt ner på listan över vad som gör en bild bra.

Och om man vill röra till det lite, så är skärpa inte en mätbar storhet, utan en upplevd egenskap, och det som kan framhäva den handlar om lokal kontrast, det som HDR-behandlingen strävar emot, och vad verktyget "oskarp mask" ökar. Skärpa är, liksom färg, någonting som upplevs någonstans inne i vår hjärna.

Anmäl
2016-07-06 11:25 #7 av: VSK

#6

Visst tusan kan man mäta skärpa. Det görs på alla objektiv. Här en av alla sidor på nätet som erbjuder läsaren information. 

http://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-FA-35mm-F2-Lens.html

Sen så är det ju så här att ts handlar om myter. Jag tror sidan är menad till folk som besitter lägre kunskap än dig eller nån annan som hållit i en kamera tusentals fotosessioner.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2016-07-06 12:38 #8 av: JazzBass

Skärpa handlar både om mätbara saker och sånt man inte alls lika lätt kan mäta. En skarp ursprungsbild är inte heller en garanti för att varje återgivning av bilden, på papper eller på skärm, ser skarp ut. 

Hittade den här utmärkta 7-delade artikeln med 9 tips för hur man kan förbättra skärpan i sina bilder. (Det kan hända att den finns bakom en betalmur, men ett bronsmedlemsskap på FS är inte speciellt dyrt och det finns massor av utomordentligt bra information där):

http://www.fotosidan.se/cldoc/fotoskolan/skola-nio-tips-for-battre-skarpa.htm

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.