Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Kameran tar suddiga bilder trots fokus

2016-06-19 13:26 #0 av: sirinilssonse

Hej! 

Har ett problem med min sony 290 kamera. Från ingenstans har den börjat ta suddiga bilder. När jag trycker ner avtryckaren halvväg så fokuserar den och det ser skarpt ut, men när bilden är tagen, så är motivet suddigt. 

Har kollat så autofokus är igång och rengjort linsen. Har även testat med automatisk inställning, men hjälper inte.

Hjälp mig någon?!

Anmäl
2016-06-20 08:11 #1 av: JazzBass

Lägg gärna upp en exempelbild så är det lättare att avgöra vad som är fel. Du menar alltså att det är skarpt i sökaren när objektivet fokuserat och du trycker av, men när du kollar på bilden är den ändå oskarp (som i ofokuserad)?

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-06-20 09:39 #2 av: Inkanyezi

Allra tydligast kan du se om du gör ett fokustest med fokustestkort.

Det är inte sannolikt att ditt objektiv inte ger skärpa någonstans, och det har inte att göra med om linsen är lite smutsig. Det påverkar bara kontrasten, inte skärpan. Däremot är det möjligt att det har blivit fel någonstans i AF-systemet, så att kameran inte klarar att ställa in skarpt.

Och som JazzBass föreslår, visa med en bild eller flera hur suddigt det blir.

Prova gärna också att fokusera på något som är relativt enkelt att få skarpt med fungerande autofokus, som till exempel en dörr på några meters håll. Ju mer detaljer, dess bättre.

När du postar bilderna, gör det gärna med hela jpeg-bilden direkt från kameran, så att det går att se vilka inställningar kameran har gjort i EXIF.

Anmäl
2016-06-20 13:34 #3 av: Jalking

Har du stängt av bildstabiliseringen utan att märka det?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.