Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Fota i ej optimalt rum - tips behövs

2016-05-25 10:52 #0 av: annzoo

Om man ska fota i ett rum där det inte finns så mycket möjlighet att täcka för fönsterna (många, stora fönster)  för att minska direkt och stark solljus. Lamporna i taket verkar inte heller gå att släcka utan man måste montera ner dem. Lokalen är kanske inte den mest optimala att fota i men finns det någon lösning som inte kortstar skjortan?

Anmäl
2016-05-25 11:13 #1 av: Jalking

Va? Varför vill du inte ha ljus när du fotar?
Om du vill kunna styra ljuset försök då styra det befintliga ljuset från fönstren. Reflexskärmar, frigolitskivor eller vad som helst med en stor ljus yta.
Lamporna i taket borde väl gå att släcka på något annat sätt än att montera ner dem. Någonstans finns en strömbrytare. Skulle det mot förmodan inte göra det (har aldrig ens hört talas om en sån elinstallation) så finns säkringar att slå ifrån eller skruva ur.

Anmäl
2016-05-25 11:22 #2 av: Niklas

Gör fotograferingen vid en tid då solen inte lyser direkt in. Eller är det fönster i alla väderstreck?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-05-25 14:00 #3 av: Inkanyezi

Om du förklarar lite mer vad du är ute efter, vad du ska fotografera, och hur du tänker dig att bilderna ska gestaltas, så blir det lättare att lista ut hur det skulle kunna gå till.

För de flesta av oss är nog massor av stora fönster väldigt bra för att fotografera, också om solen lyser in igenom dem.

Anmäl
2016-05-25 15:11 #4 av: JazzBass

Jag antar att du TS vill lägga upp en fotostudio med blixtar mm för att få bra koll på ljuset? I så fall är det förstås illa med en massa ströljus från sidorna med varierande färgtemperatur och taklampljus. Även om du TS inte kan lägga upp en massa mörkläggande gardiner så ska det väl gå att få upp nånting över fönstren i alla fall, och lamporna ska nog gå att släcka. Prata med nån vaktmästare eller nåt så löser nog det sig tror jag. 

Även om man inte lyckas mörklägga helt så är allting hemåt. Om det inte behöver bli snyggt så finns det flera sätt att mörklägga hyfsat effektivt och förmånligt. Kan du t.ex. hänga upp lumppapp från biltema över fönstren och fästa med stiftpistol? Materialet är fult som stryk men torde funka. Väggarna i mitt bands övningslokal har vi täckt in med precis sånt här material (som snarare är tyg än papp), dock som akustikdämpning. Billigt och bra.

För övrigt, så det jag kommer att tänka på är att du behöver panga på med mer blixtljus och så kort slutartid som möjligt, för att minimera det befintliga ljusets inverkan. Det underlättar förstås också att använda liten bländare, men vill man ha kort skärpedjup faller det bort. Ett gråfilter kan vara bra att skruva på kameran för att undvika överexponering, speciellt om man använder stora bländare. Om du ska fota människor kanske de dock inte uppskattar ett extra kraftigt blixtljus, så att dämpa ljuset från fönstren och lamporna är nog det första du borde satsa på att göra.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-05-25 15:31 #5 av: annzoo

Svar till alla.

Det är inte jag som kommer att fota utan den fotografen vi hyrt in hade synpunkter förra gången hon anlitades om dessa bekymmer. Det finns inte så många extra rum där vi hyr där vi får vara där djur är tillåtna. Enligt henne blev inte bilderna så bra kvalité med så mycket olika typer av ljus. Hon har egen fotoutrustning med ljus mm 

Ska kolla lite med vaktmästaren vad man kan göra med takbelysningen, fick bara höra att de var tvungen att skruva ner dem förra gången. Kanske går lamporna på någon slags seriekoppling eller sensor.
De kommer att fotas under flera timmar från tidigt morgon till kvällen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.