Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Hjälp med scanner

2016-04-22 13:31 #0 av: perk

Nu tar nog åldern ut sin rätt (igen)Skäms känns som hjärnsläpp, eller bara vanlig demens kanske.

 

Har scannat några svartvita negativ som jag gjort så många gånger tidigare. Nu helt plötsligt kan jag inte beskära dem i dem i elements, för då blir bilden helt pixlig och obrukbar.

 

Antar att det är någon inställning som ändrat sigFunderar.

Har ändrat på upplösning men utan att få ordning på det.

 

Får testa att vila huvudet en stund, och se om det kan uppgraderas på något vis så tankeverksamheten kan återkomma till någorlunda normal nivå.

 

Någon som kan tipsa om vad jag ska göra.Glad

 


Anmäl
2016-04-22 14:20 #1 av: Inkanyezi

Jag tycker att det där med att vila huvudet kan vara bra.

Men beskärning gör inte en bild mer pixlig än den var innan. Alldeles självklart får en beskuren bild mindre pixeltäthet, dvs "större pixlar" än en som inte är beskuren, men om det är någonting extremt, som att man klipper bort bara en liten kant och hela bilden blir pixlig, då har man nog gjort något annat än beskurit.

"Upplösning" är en utskriftsinställning som inte har med bilden att göra, utan bara påverkar hur den skrivs ut. Så upplösningen kan stå på vad som helst, det ska ändå vara samma bild, och det har inget med pixlighet på skärmvisning att göra.

Digitalbilden har ju en storlek i pixlar på bredd och höjd, och den saknar DPI, som är upplösningen man kan ställa in i Elements och som påverkar den utskrivna bildens storlek och upplösning. 

Beskärning tar bara bort delar av bilden, så att det blir färre pixlar kvar, men de ändras inte om programmet inte gör någonting heltokigt.

Om programmet strular och inte gör vad det ska, kan den enklaste lösningen vara att helt enkelt använda ett annat program. När jag hade Elements brukade jag använda Irfanview för enkla åtgärder, eftersom det jobbade fortare och kunde en del saker som Elements 3.0 inte kunde - exempelvis vända en bild rätt utan att spara om med ny jpegkomprimering. Numera använder jag mest Gimp för att göra ändringar i jpegbilder.

Anmäl
2016-04-22 14:20 #2 av: JazzBass

Att ändra upplösningsvärde ändrar praktiskt taget nästan ingenting. Vad har bilderna du vill beskära för dimensioner i pixlar mätt?

Observera att olika förstoringsgrader ser olika skarpa ut i photoshop, så det kan löna sig att zooma till exempelvis 25 eller 50% visning för att se hur skärpan är. Vid udda tal ser det åtminstone i min gamla version av photoshop elements för jävligt ut.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-04-22 14:43 #3 av: Inkanyezi

Jag glömde så klart det där med "check the usual suspects".

Det kan inte vara så att du har råkat skanna i lägre upplösning?

Anmäl
2016-04-22 14:55 #4 av: perk

Bilderna är 6800 x 4512 i pixeldimension och upplösning 4800 pixlar/tum.

 

Jag använde den högsta upplösningen på scannern.


Anmäl
2016-04-22 15:04 #5 av: perk

Får tacka för hjälpen för nu blir det som jag vill ha det, fattar ju inte varförSkäms

 

Brukar ha ingen begränsning ifylld då jag beskär i elements, när jag valde det så fungerade det. Troligen har jag haft det på något mindre bildmått kanskeFår idé


Några dagars grubblande är överYrar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.