Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Fota bättre

2016-04-01 00:59 #0 av: kaninennea

Hej! Jag älskar att fota men är inte så bra på det haha xD Jag fotar alltid på full auto och bilderna blir väl liksom fina men de kan bli mkt bättre!!
Jag har en Canon 600d tror jag, eller så är det en Canon 700d.
Några tips på funktioner som gör bilderna bättre? Alla tips uppskattas! :)
Är förresten nybörjare ;P
Bilden har jag fotat på full auto...

Anmäl
2016-04-01 08:54 #1 av: MagArne

När du tar närbilder som denna kan du laborera med skärpedjup.
Skärpedjup är det område (djupet i bilden) som blir i fokus. Man kan tydligt se detta med att objektet (bullarna) blir skarp men bakgrunden suddig. Ibland blir skärpedjupet så kort att även delar av objektet blir suddigt. Detta löser man genom att ändra objektivets bländare.

Denna övning är det en klar fördel om du sätter kameran på ett stativ eller liknande så den är helt still på samma ställe.

Sätt kameran i Av-läget för att själv välja bländare.
Ta en bild med objektivets största bländare (lågt f-tal) och öka sedan bländaren ett eller två steg mellan varje bild. Du kommer nu upptäcka att skärpedjupet är väldigt kort när du har en stor bländare (lågt f-tal) och långt skärpedjup vid liten bländare (högt f-tal)

Värt att tänka på är att du behöver mer ljus när du har en liten bländare (högt f-tal)
Detta kan du kompensera med längre slutartid eller högre ISO. Men om möjligt eftersträva alltid att förbättra ljuset så tänd fler lampor, lätta på gardiner, byt plats som har mer ljus m.m. Mer ljus löser väldigt många problem vid fotografering.

Anmäl
2016-04-01 10:34 #2 av: kaninennea

#1 tack!

Anmäl
2016-04-01 11:34 #3 av: JazzBass

Läs på om fototeori och öva på alla inställningar i manuellt läge. Det finns bra artiklar i ämnet här på sajten och annanstans på internet.  Då behöver man inte längre fota i blindo, alltså förlita sig helt och hållet på att kameran vet vad för resultat du vill ha för det vet den absolut inte alltid, utan istället vet man vad man ska använda för inställningar i vilket läge som helst. Framförallt får man bilderna som man själv vill ha dem och inte som kameran vill ha dem. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-04-02 15:48 #4 av: Inkanyezi

Att fota bättre, vem önskar sig inte det?

Nu är det ju inte så enkelt att beskriva hur det går till, eftersom adjektivet bra handlar om hur man värderar någonting, en subjektiv uppskattning. Vad betyder det att bilderna blir bättre? Adjektivet bra beskriver ju inte någon objektivt mätbar egenskap, utan det handlar ju om en subjektiv upplevelse, som man kan förmoda är olika för olika människor.

Den tekniska sidan av fotograferandet, det som berör att ställa exponering, få rätt färger, ställa in skärpan, till och med att slippa skakningsoskärpa, allt det klarar kameran ganska bra med "full auto". Det är de där mer subtila sakerna som kameran inte kan göra, som avgör om vi tycker att en bild är bra. Det handlar om hur vi ser bilden, och den behöver ju egentligen inte alltid vara tekniskt perfekt. Ibland kan vi till och med bestämma oss för att använda någon av de tekniska svagheterna för att framhäva någonting i bilden som vi vill se.

Att fotografera, liksom andra bildkonster, är främst en visuell konst, och det som behövs för att få "bättre bilder" är att man lär sig att se ljuset, och att man lär sig hur kameran kommer att kunna återge det som man ser. Det handlar till stor del om visualisering, att lära sig hur kameran kommer att forma bilden efter motivet man har framför sig med hjälp av ljuset.

Det handlar också om att ha idéer om hur bilden ska bli, att komponera det som man vill visa på bild, så att det bildar någon slags sammanhållen enhet. Visualiseringen tar tid att lära sig, och det kan underlätta att man går någon kurs i någon form av bildskapande för att lära sig hur man kan komponera bilder, vilka element i bilden som drar till sig blicken, och hur man sorterar bort det som man inte vill visa.

Allt det där tar tid att lära sig, och det handlar inte så mycket om att fotografera, som att titta på bilder och diskutera dem. Att på något sätt formulera vad som gör att man tycker särskilt mycket om vissa bilder och att man tycker mindre om andra. Varför man ser en bild som "bra" och en annan som "dålig".

När man så småningom har fått grepp om vad som gör en bild bra, kan man troligen också åstadkomma den med kameran.

Och det går alldeles utmärkt att göra med "full auto".

Din bild skvallrar lite grann om hur den är tagen. Du har tagit den med en Canon EOS 500D (EOS Rebel T1i), och det är inte alldeles full automatik, för du har stängt av blixten.

Anmäl
2016-04-08 10:02 #5 av: landsbygdsbo

Det första steget är väl att inför sig själv göra klart, vad man vill med sin bild.

En minnesbild, ska ju egentligen bara förmedla tillräckligt med information , så att det väcker minnen. Bilden behöver varken vara tekniskt eller bildmässigt perfekt.

Om du tar många bilder (vilket inte kostar ngt med dagens digitala teknik) så kommer du att till slut ha några riktigt bra bilder i dataminnet.

Börja där. Samtidigt lär du dig hur din kamera fungerar. Begränsningar o möjligheter.

Ta en bild med kameran på auto och ta sedan samma  bilder med manuella inställningar. Ha alltid med kameran, den ska vara din bästa vän, då börjar den sakta leverera "bra" bilder. några få i början men allt efter hur ni jobbar ihop så blir de allt fler.

Sedan kommer det spännande. Att med hjälp av ljus komponera en bild så som du vill ha den. Lek med kameran.

Gå med i ngn grupp, där ni kan träffas ngn i månaden för att gemensamt plåta samma objektiv. Och diskutera sedan igenom varandras bilder.

Det känns både ovant o skrämmande i början men när ni lärt känna varandra så kommer det att vara väldigt lärorikt o givande. Blir ju lite som att se världen från en annan människas öga.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.