Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Övrigt

Frågor kring vad jag gör fel

2016-03-20 20:54 #0 av: LovePoppy

Hej!

Skulle behöva er hjälp varför bilderna blir som de blir...

Har kameran Nikon D7100 och känner den inte än. Ska vara grym autofokus på den, men tycker inte den alltid hittar rätt..

Lägger upp lite bilder med mina tankar kring den

Hoppas nån kan hjälpa :) Är verkligen intresserad av att lära mig mer! :D

Med vänlig hälsning Johanna

Anmäl
2016-03-20 20:59 #1 av: LovePoppy

skulle velat ha den mer fokuserad på kaninens ansikte

Anmäl
2016-03-20 21:01 #2 av: LovePoppy

Denna är jag nöjd med :) Så är inte alla bilder jag är missnöjd med

Anmäl
2016-03-20 21:04 #3 av: LovePoppy

Här har fokuset hamnat fel med :/

Vad gör jag för fel? har jag kommit åt nån konstig inställning?

Får ju skarpare bilder på mobilen typ

Kom med alla tips ni kan!

Anmäl
2016-03-20 21:40 #4 av: Inkanyezi

Precis som när man ber om bildkritik är det bättre att ha bara ett exempel att koncentrera sig på, eftersom det blir förvirrande med flera olika, och man får svårt att reda ut var problemen ligger.

Grunden för ditt problem är ändå helt klar. Du har ingen aning.

Kameror av idag är väldigt avancerade, med elektronik som nästan kan trolla, men en sak är de fortfarande rätt dåliga på. De kan inte veta vad du vill, de kan inte läsa dina tankar. De kan bara göra det de är programmerade till.

Den moderna kameran är en mycket avancerad och specialiserad dator, som har en massa funktioner i bakgrunden för att vi ska kunna koncentrera oss på att skapa bilder i stället för att fördjupa oss i teknik. Tekniken är till för att hjälpa oss, men eftersom den inte kan läsa våra tankar, måste vi hjälpa tekniken lite grann, så att den kan göra det vi vill att den ska göra.

Kameran vet alltså inte att du blev nöjd med en av bilderna och missnöjd med de andra. Den vet inte var du ville ha skarpt, vad du ville ha skarpt eller hur skarpt du ville att det skulle bli. Den har bara gjort det den är programmerad till, löst ut slutaren när du tryckte på knappen och gjort övriga inställningar efter hur du har rattat på kontrollerna.

Jag tror ändå att jag kan gissa mig till vad som var fel på den första och den tredje av bilderna, men jag vet inte varför du är nöjd med den andra. Att ta upp diskussion om allihop går lite för långt, eftersom det kommer att spreta åt alla håll, så jag nämner bara en möjlig grej om den första och något lite om den tredje.

Den första bilden fokuserades troligen när kaninen var längre bort, och trycktes av en liten stund efteråt när kaninen hade flyttat närmre.

Den tredje bilden visar att du inte är klar över begreppen. Var hade du tänkt dig att fokus skulle ligga?

Problemet som den visar på har inte ett skvatt med fokus att göra, utan den är oskarp för att du har skakat kameran när du tryckte av. Skakningen är av en typ som kan kompenseras med stabilisering i kamerahuset, så som Pentax, Olympus och Sony har, men det finns inte i Nikon. Man måste hålla kameran still när man trycker av för att bilden ska bli skarp. Skakningen här ligger till en del i roll-led, dvs kameran har vridits kring den optiska axeln när den löstes ut.

Som jag ser den tredje bilden ligger fokus troligen rätt, men kameran har tryckts av på ett sätt som gör bilden oskarp.

Det finns hjälpmedel i din kamera för att komma förbi problemet på den första bilden, och det kallas följande autofokus. I bruksanvisningen kallas inställningen AF-C, och den innebär att fokus inte är låst utan följer motivet du fokuserar på ända tills slutaren löser ut. Grundinställningen är att kameran fokuserar när du trycker halvvägs, och att fokus låser där, oavsett var kaninen är när du trycker ner helt.

Anmäl
2016-03-21 19:20 #5 av: JazzBass

Håller med om det Inkanyezi skrev.

D7100 har en väldigt bra autofokus, men den är också mycket avancerad på det viset att det finns många specialinställningar som gör att man kan optimera den för olika specifika ändamål. För att få ut allt av den krävs alltså en hel del av användaren. Dels behöver man förstå sig på hur de olika inställningarna fungerar, och här är bruksanvisningen väldigt nyttig läsning. Dels krävs det en hel del övning för att lära sig använda den effektivt i praktiken. Man brukar ju säga "öva, öva och öva lite mer". Det gäller här också. Det är inte alltid det lättaste att bemästra i praktiken. Vissa motiv är också mycket mer krävande än andra.

Autofokusen hänger också mycket på objektivets egenskaper. Jag vet inte vad du använt här (inte kollat exif) men vissa har bättre autofokus än andra. Det torde dock inte spela någon avgörande roll här, utan det första är att lära sig kamerahusets inställningar. När du väl gjort det, och också använder slutartider som eliminerar sånt som skakoskärpa (det kan också bildstabilisering hjälpa till med) så borde du börja få bra resultat så småningom.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-03-24 18:43 #6 av: LovePoppy

AF C prioritet hade jag satt in så det hade jag när de togs....

På tredje bilden tycker jag skärpan hamnar mest på det uppåtstående örat om man kollar noga, därav att jag skrev så.

angående brusanvisningen har jag läst massor i den och flera gånger. Så försöker lära mig av de tips som ges där! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.