Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder

Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Redigera mina bilder

Vilket format?

2015-12-20 13:56 #0 av: JuliaMG

Hej! Vilket format knäpper ni era bilder i? Jag har använt JPG väldigt länge, men läste i en fotobok att det var bättre att knäppa i RAW, så jag gjorde det. Vad rekommenderar ni?

Nu kan jag dock inte lägga in RAW-korten på min telefon, och så som jag förstår det så måste man ändra från RAW till JPG om man vill kunna lägga in bilderna på mobilen? Stämmer det, och i så fall hur gör man?

Tacksam för svar! Förlägen

Anmäl
2015-12-20 15:58 #1 av: felixhaljeskog

Jag rekommenderar självklar raw format, men endast om du tänkt redigera bilderna efteråt, annars kan du lika väl köra på jpeg.

För att kunna öppna raw filerna behöver du t.ex. camera raw, lightroom osv, och sedan där konverterar du bilderna till jpeg.

Men som sagt, om du inte är intresserad av att redigera bilderna efteråt, så skulle jag väl rekommendera jpeg Tummen upp

Anmäl
2015-12-20 19:00 #2 av: hydman

Vilket som är bäst är svårt att avgöra. Det beror på situationen. Är din avsikt att bearbeta bilderna i efterhand och om Du har tid för det så är RAW sannolikt mest effektivt. Har Du inte den tiden, eller om Du skickar direkt från kameran, så är JPG klart att föredra. 

Anmäl
2015-12-20 19:19 #3 av: JuliaMG

#1 Aa okej! Konverterar du bilder direkt i kameran eller i datorn? Om man gör det i datorn, vet du hur man får tag i dessa program? Laddar man ner det och kostar det något? Funderar

#2 För det mesta så har jag tid för att bearbeta bilderna. Om jag inte har det så kan jag bara vänta och göra det när jag får tid, som på helgen t.ex.

En fråga till, vilka program finns det som man kan redigera bilderna i? Jag behöver inget värsting program, utan något som är simpelt och lätt att använda. Det enda jag känner till är Photoshop, men som jag förstår det så kostar det ganska mycket att ha?Förlägen

Anmäl
2015-12-28 19:31 #4 av: felixhaljeskog

#3 Jag fotar i raw men konverterar bilden jag redigerat klart till jpeg. Jag använder mig av Lightroom och det kostar, om du nu inte vill köra på den olagliga varianten å ladda ner det. Photoshop med camera raw funkar också! :)

Anmäl
2016-01-05 18:42 #5 av: Bagtjesen

Om du inte är ute efter supersnabba tagningar av sekvenser, så tycker jag att man kan använda både RAW och JPEG. Om du vill ha tillgång till JPG-bilder för att direkt lägga in i mobilen så kan du välja att spara JPG:erna i systemkameran med låg upplösning och samtidigt ha RAW (det är väl CR2 i Canon 1100D)  och sparar du då CR2 med inte allra högsta inställningar så har du både och.  Jag använder i snabba lägen JPG-bilderna till att avgöra vilka bilder som i första hand är värda att satsa på  och sedan ta fram deras motsvarande RAW-filer i PS  eller LR eller DxO Optics Pro, då kan man jobba ganska snabbt igenom en stor dröse bilder, men man skall inte glömma att även de bilder som ser skräp ut som JPG kan ha bra inneboende egenskaper i RAW-formatet. När jag vill ta långa serietagningar väljer jag alltid enbart RAW  (och då stänger jag av visning av bilderna på displayen också - så att det går undan).  

Anmäl
2016-01-05 19:14 #6 av: Kameratrollet

Eftersom du har 1100D skulle jag rekommendera DPP4 som start för att framkalla råfiler. Det är simpelt, bilderna ser ut som på kameraskärmen och det kostar inget mer än kameran man köpte. Därefter kan man gå vidare till andra råkonverterare när man känner att man är redo för nästa steg.

Anmäl
2016-01-06 11:58 #7 av: Bagtjesen

#6 Ja, Kameratrolet har helt rätt, det följer väl med kameran, på den tiden på en CD/DVD från Canon,  men jag håller inte redan på Canon så mycket, men det borde jag påmint om. Tror det var det som följde med sonens 550D, och det är användbart.

Anmäl
2016-01-06 12:18 #8 av: Martin

RAW är bra, men också värdelöst. Allt beror på vad man är ute efter. Är man ute efter snabba flöden och inte vill/kan/hinner redigera och spara om i andra format (t.ex. jpg) och har behov av jpg så är ju inte RAW det bästa, även om det stod i en artikel.

Däremot har man med RAW möjlighet att med rätt verktyg (program) och kunskap kunna göra mer med samma bild, än om man tagit den med jpg från början. Jag fotograferar nästan uteslutande med RAW. Ibland raw+jpg om jag vill kunna skicka någon bild som exempelbild snabbt utan att ha hunnit redigera dem (fast det är sällan jag vill det).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.