Annons:
Etikettövrigt
Läst 2185 ggr
Inkanyezi
2015-11-14 20:37

Metadata

När man talar om metadata i samband med digitalbilder brukar man mena Exif metadata

Exif, Exchangeable image file format, är en specifikation för hur data om digitala bilder ska lagras. Tillsammans med specifikationen DCF är det en defactostandard för lagringen av bilder i digitalkameror.

Exif metadata kan lagras i jpeg-filer och TIFF-filer, och metadata finns också i kamerornas råfiler. Datat kan innehålla ett otal uppgifter, vilken kamera som har använts, exponeringsdata, klockslag, geografiska data, upphovsman, objektiv, brännvidd, vitbalansparametrar och bearbetningsprogram liksom vilken bearbetning som har gjorts.

Det är bra att lägga in uppgifter för upphovsrätten i metadata, och i många kameror kan man skriva in sitt namn för det ändamålet, i posterna Artist och Copyright.

Man kan också vilja undanhålla metadata i bilder som man postar, exempelvis GPS-position, som visar på någon meter när var man har tagit bilden. Det har vid något tillfälle uppstått problem, där den som postade en bild inte vill tala om var bilden är tagen, men där GPS-data har visat precis var den togs. Därför kan det vara bra att stänga av GPS-funktionen när du inte vill ha den. Den är bra när man är bortrest på semester, men hemomkring gör den inte någon nytta.

Flera bildbehandlingsprogram ger möjlighet att redigera metadata, men det är mer flexibelt att använda ett program för redigering av metadata, som exempelvis PhotoMe. http://www.photome.de/ 

Vi rekommenderar att bilder som postas på iFokus läggs in med metadata, för att det ska gå att se exponeringsdata och för att man ska veta vem som har upphovsrätt till bilden. Metadata kan också underlätta spårning när någon använder bilder olovligt.

När man lägger in flera bilder i ett bildspel kommer servern på iFokus att krympa bilderna och ta bort deras metadata.

Om man vill se metadata för bilder i sin webbläsare kan man exempelvis använda Jeffrey Fridl's Image Metadata Viewer, http://regex.info/exif.cgi, men det finns också andra verktyg för att ta fram metadata ur bilder på nätet, exempelvis insticksprogrammet Exif Viewer av Alan Raskin.

Annons:
Upp till toppen
Annons: