Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik

Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik

Tidig morgon

2015-09-09 08:40 #0 av: Inkanyezi

För omkring ett år sedan tog jag vara på en orkidé som var bortslängd. Den såg livskraftig ut, men den hade väl dumpats för att den inte längre hade någon blomstängel. Den fick bo på fönsterbrädan i köket, och då den såg ut att ha det trångt, fick den en ny större kruka i våras. Jag fyllde upp med gammal jord som jag har haft andra växter i, och där det egentligen var mest rötter som hade torkat sedan jag hade övergivit krukan på balkongen.

Så i början av sommaren sköt den nya skott, och en ny blomstängel reste sig. Den grenade sig i tre långa skott med mängder av knoppar, och nu har den tjugosex blommor. Jag har också en del andra orkidéer på gång, men den här är den som har kommit igen allra bäst hittills.

Jag har tagit bilden från platsen där jag dricker mitt morgonte, så som jag ser den vid frukostbordet. Den får massvis med dagsljus, men inte för mycket sol eftersom den står i ett norrfönster. Under sommaren var det sol ett par timmar tidigt på morgonen, men nu når solen inte in här längre.

Anmäl
2015-09-09 08:44 #1 av: Inkanyezi

Jag tog en bild för drygt en vecka sedan innan alla knopparna hade slagit ut, men isolerad från den omgivning där jag vanligen ser den. Min fru älskar den här blomman.

Anmäl
2015-09-09 09:10 #2 av: perk

Måste berätta att jag har en gammal (84år) före detta arbetskamrat som också har väldigt ”gröna fingrar”. Han fick en orkidé på sin 80-årsdag som nu har 41 blommor, men den har fått fyra stänglar.

 

Trodde inte de överlevde med vanlig blomjord runt sina rötter.

Kul att du lyckats så med denGlad


Anmäl
2015-09-09 10:50 #3 av: Inkanyezi

Det är nog inte längre "vanlig blomjord", utan det  mesta av den jorden har växter som fanns där tidigare sugit ur så gott de har kunnat. Den var genomkorsad med rötter, och består nog till mer än hälften av torkat och halvt multnat växtmaterial.

Orkidén brukar ju växa på multnande organiskt material. På Kuba har jag sett orkidéer som har vildsått sig uppe i träden, i grenveck där det samlas löv och annat. I vår patio i Santiago har vi dem i en multnande stam av bananpalm.

Min gissning är att den här "jorden" som jag fyllde på med, också innehåller svampmycel som är bra för orkidén. Den ser ut att trivas, men eftersom den här krukan inte har något avrinningshål kan jag inte göra som med de andra, som jag doppar ett tag och som sedan får rinna av. Den här får i stället några droppar vatten lite då och då.

Anmäl
2015-09-11 01:18 #4 av: Norrskenet

Orkidéer är ofta tacksamma att fotografera eftersom det är lätt att "isolera " dem.

Här en bild från en av mina orkidéer.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.