Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Nikon 55mm 1.2

2015-07-02 00:18 #0 av: [AnimalLover1]

Någon som testat Nikonobjektivet 55mm al f1.2? Och isåfall, vad tycktes om den? :)

Anmäl
2015-07-02 08:02 #1 av: JazzBass

Menar du AI(-S) 50mm f/1,2? Jag har haft ett sånt, AI-S-versionen. Gedignare objektiv än Nikons gamla hederliga AI-serie får man leta efter. Skärpan var dock skitsvår att pricka rätt med på f/1,2 och f/1,4, t.o.m. med min D700 med bytt mattskiva som är speciellt gjord att funka för manuell fokus. f/2 gick redan mycket bättre.

Skärpan var ganska "dimmig" på full öppning och f/1,4 men hyfsat pixelskarp i alla fall. Massvis med vinjettering och rätt låg kontrast. Jag har bara en testbild på nätet tagen med objektivet på max öppning, och den lade jag upp mest av den anledningen att jag höll på att sälja objektivet. Ser rätt bra ut, men märk väl att bilden är förminskad och bildbehandlad (inklusive uppskärpt), absolut inte SOOC (straight out of camera).  https://www.flickr.com/photos/magnusnordstrom/8412718459/

Jag sålde det efter att ha ägt det ett knappt år, dels för att jag behövde pengar till ett annat objektiv, dels för att att jag inte gillade hur svåranvänt det var i och med den kritiska manuella fokuseringen som bara gjorde att jag missade alltför många bildlägen. Idag skulle jag inte tveka att istället skaffa ett autofokuserande 50/1,4, om jag behövde ett riktigt ljusstarkt 50mm objektiv. Jag har dock istället skaffat ett manuellt AI-S 50mm f/2, delvis för att jag har två gamla analoga Nikon, och så har jag ett svinskarpt Nikon AF-S 60/2,8 makroobjektiv som funkar till princip allt som en 50:a också funkar till.

Eftersom du skriver 55mm så måste jag inflika även att det finns två "makroobjektiv" i samma objektivserie, 55mm f/2,8 och 55mm f/3,5. Dessa har väldigt gott rykte, speciellt det ljusstarkare av dem, men når som sådana "endast" 1:2 förstoringsgrad medan alla moderna makroobjektiv når 1:1 (motivet kan avbildas på kamerans sensor/film i verklig storlek). 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-07-02 17:26 #2 av: [AnimalLover1]

#1 Tack för ditt svar!
Antar att jag menade 50mm. Den låter väldigt svåranvänd, har läst många recensioner om den och många har tyckt likadant.

Anmäl
2015-07-02 19:43 #3 av: Inkanyezi

Moderna DSLR-kameror fungerar inte helt bra för att ställa skärpa manuellt, och deras AF är anpassad till ungefär f/5,6. Om man vill ha optimal skärpa med ett väldigt ljusstarkt objektiv är det direktvisning som gäller, och den är tyvärr inte speciellt bra på de flesta DSLR-kamerorna. Därav kommer svårigheterna att träffa rätt med skärpan.

Man har liknande problem med f/1,8 men där är skärpedjupet lite större vid full öppning, och när kameran har finjustering av AF kan man få den att ställa precis rätt. Jag tror inte att instegsmodellerna har det. Hysteresen i AF-systemet är ofta större än skärpedjupet på riktigt ljusstarka objektiv.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.