Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Canon Powershot G7 X

2015-04-30 11:30 #0 av: Cessy

Ska innan vi åker till Valborgfirandet åka o titta på en kamera jag funderat några månader på. Canon Powershot G7 X.  Är en kompaktkamera av mellanklass. dvs , mer avancerad än vanliga kompaktkameror men ändå ingen spegelreflexkamera. Har haft ett antal spegelreflexkameror o vill inte behöva bära runt på kamera o objektiv igen o vakta på allt som en hök. Vill ha en kamera som man lätt tar med sig men som ändå kan ställas in som en spegelreflex o som tar utmärkta bilder.


Canon Powershot G7 X verkar uppfylla mina krav men den har ett stort minus. Den saknar optiskt sökare Vilar huvudet i handen Har läst specifikationer o recensioner o de verkar ju väldigt lovande. Ändå är jag lite nyfiken o skulle vilja hör om någon härinne har en eller har testat en Canon Powershot G7 X?  Vad tycker ni om den?

http://www.canon.se/for_home/product_finder/cameras/digital_camera/powershot/powershot_g7_x/index.html

Anmäl
2015-04-30 12:37 #1 av: JazzBass

Jag tycker det verkar vara en utomordentlig kamera - ljusstarkt objektiv inte bara i vidvinkeländen utan även teleänden, och hyfsat stor sensor (1", alltså ca 9x13mm) som i storlek är mitt emellan vanliga kompakter och de flesta systemkamerorna. Sensorstorleken är det mest avgörande för bildkvaliteten enligt mig (har att göra med fysikens lagar). Också i övrigt verkar kameran ha bra specifikationer och inställningsmöjligheter. Hur snabbt den reagerar vid avtryck vet jag inte, men jag antar att den är ungefär lika snabb som en vanlig systemkamera. Inte skulle man få såld en kompakt i den här prisklassen annars, tror jag.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-04-30 12:54 #2 av: Cessy

Jag har ju idag två äldre powershot o den jag ff. använder är Canon Powershot G10 o den har jag varit väldigt nöjd med, men den har det sista året börjat få märkbart sämre skärpa. Jag hade ju innan dessa båda kompakterna olika Canon spegelreflexkameror/småbildskamera. Eg. skulle jag vilja ha tillgång till fler objektiv m.m. men jag vill inte bära runt på en väska o jämnt behöva släpa o vakta på den, för då kommer kameran sällan med. Dock är det viktigaste att den funkar bra att fota mina smycken o mitt glas o jag har varit jättenöjd med hur G10:an klarat sig, men som sagt var nu känns den ganska sliten o det är dags för en ny.

Visst Canon är inte billiga, men det är en kamera jag känner mig hemma i o eftersom jag alltid varit nöjd med dem, så blir det ju lätt så att jag fortsätter på Canonspåret av hävd o gammal vana. Gillar dock inte att de tagit bort den optiska sökaren o det var delvis därför som jag ville höra om någon har en Canon Powershot G7 X eller har testat den o höra vad de tycker. Just detta med avsaknad av optiskt sökare har faktiskt fått mig o tveka i några månader. Samtidigt använder jag ju alltid stativ o tittar ju på skärmen när jag fotar mina smycken/glas så eg. är det sällan jag numera behöver en optisk sökare. Men ändå kommer man utomhus så borde ju behovet av en optisk sökare öka. Fast kanske inte eftersom denna skärmen är vinklingsbar o kanske därför fungerar bra även ute i ljusa situationer.

Anmäl
2015-04-30 13:35 #3 av: JazzBass

Jag har fotat en hel del med min spegellösa Nikon 1 S1 som inte heller har optisk sökare. Har inga problem med det, och den stabilitet man annars får av att hålla kameran vid ögat kan man vinna tillbaka om man håller kameran med remmen runt halsen och trycker kameran bort från sig så remmen blir spänd. Funkar riktigt bra.

Jämför jag mitt Nikon 1-system med G7X så drar ändå den senare det vassare strået, tack vare att objektivet är så ljusstarkt. Jag har ett 10/2,8, ett 18,5/1,8 och ett 11,5-27,5/3,5-5,6 till min S1. Medelljusstyrkan är alltså lägre, omfånget jag täcker med mitt system är mindre och inget av objektiven är stabiliserade. F*n, blev sugen på att byta nu... Lipar Att Nikon 1-systemet troligtvis slår G7X på fingrarna i snabbhet speciellt vad gäller seriebildtagningen spelar mindre roll för de flesta tror jag.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-04-30 14:58 #4 av: Cessy

Jo så där med remmen brukar jag ju göra ibland när jag inte orkar dra fram tältet, lamporna o stativet, men det är som sagt var inomhusfotografering. Dock funkar det inne så bör det ju funka ute också OskyldigFast de äldre modellerna funkar inte p.g.a. man helt enkelt inte ser skärmen i ljuset, men det där har de ju lärt sig att kompensera numera så då borde ju skärmen räcka o den går ju dessutom att vinkla, så då borde problemet kunna avhjälpas. Det är väl så helt enkelt att jag fotar så sällan ute o oftast blir det ju då bara snapshots med mobilen som jag inte tänker spara.

Jo objektivet är ljusstarkt o så lockas jag också av autofokuspunkterna är så många o att man helt enkelt kan peka på skärmen var man vill ha skärpan o det är en fördel jag längtar jättemycket efter. För det skulle ge oerhörda fördelar att själv kunna bestämma var jag vill ha skärpan. Ibland kommer nämligen jag o G10:an inte helt överens om var den ska mäta någonstans o då enkelt kunna dirigera om G7 X genom att peka på skärmen var jag anser att mätpunkten/erna ska vara,   är ju lite to die for Skämtar

Snabba seriefotograferingar har jag inte så stor nytta av då pojken är vuxen o jag fotar sällan sport eller djur i rörelse, så jag klarar nog av att Canon inte är lika snabb som Nikon. Men G7 X har ju också fått mycket god kritik för att vara användarvänlig, bra färgåtergivning o god bildkvalité i alla fall upp till 200 ISO o jag behöver sällan högre ISO-tal till det jag fotar mest o så ska den optiska bildstabilisatorn också vara bra.

Ja motsvarar den bara vad jag sett o läst på olika ställen på nätet när jag får se den o testa den lite idag, så får den nog följa med hem idag trots allt. För nu har jag ju tvekat i rätt många månader o känns den lika bra som jag tror den kommer att göra, så blir det nog att jag håller på o testar den på vännerna ikväll.Skämtar Tack för hjälpen JazzBass.Tummen upp

Anmäl
2015-05-01 11:04 #5 av: Cessy

Nehej - infon om öppettiderna på webben var felaktiga, så där var stängt när vi kom dit o det bidde ingen kameraGråter Nu lutar det åt att jag tar o beställer den på NetOnNet, för nu när jag väl bestämt mig att jag vill ha den efter funderat så många månader o eftersom min G10:a blir allt sämre i autofokusen, så orkar jag nog inte vänta tills nästa gång jag kommer till Kristianstad/MediaMarkt o det är det närmaste stället som faktiskt har kameran i lager. Så jag beställer den på NeOnNet senare idag när jag är hemma igen om kommer åt min dator.

Anmäl
2015-05-01 12:38 #6 av: Cessy

Så nu är den beställd så förhoppningsvis har jag "underverket" senast nästa fredag *lääääängtar*Kär

Anmäl
2015-05-01 13:01 #7 av: JazzBass

Kul att höra! Lycka till med kameran! Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-05-01 14:05 #8 av: Cessy

Tackelitack JazzBass!Skrattar
Tänk att man kan längta så när man äntligen har bestämt sig efter flera månaders velande än hit o än dit o när jag väl bestämt mig vill jag ju ha den bumsSkämsNåja den är i alla fall på ingång nu får jag trösta mig medOskyldig

Anmäl
2015-05-07 19:05 #9 av: Cessy

Åh kameran kom idag Jippy!Skrattar o efter laddat batteriet så måste jag ju testa den. Detta är alltså bara att jag kastat mig ner på golvet o jagat motvillig modell (vår katt Zelda) o det är bara en 1:a testbild. men jag är supernöjd med hur den blev trots jag ännu inte är vän med kameran. Känns som en jättelovande bekantskap det här o jag är supernöjd.Tummen upp

Anmäl
2015-05-08 08:37 #10 av: JazzBass

Med tanke på den pangbilden är det helt förståeligt att du är supernöjd! Grattis till kameran! Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-05-08 09:18 #11 av: Cessy

Tackelitack JazzBass.  Ja även om man ser blixteffekten på henne nere till vänster, så verkar i alla fall det här med flasheffekter/röda ögon inte längre vara ett problem  o det  har ingen av de andra båda kompakterna klarat. Systemkamerorna slog jag ju blixten i taket så då var det inget problem vid kattfotografering inomhus, men ingen av de andra båda Canonkompakterna har klarat detta eftersom man inte kan rikta blixten.

Jag lät kameran själv välja var autofokusen  skulle ligga på tre bilder o pekade på skärmen på tre o dessa tre sista blev avsevärt mycket bättre, så ja detta att kunna ta kommandot över autofokusens mätpunkter är verkligen "to die for" o det var ju faktiskt ett av huvudskälen till att det blev just denna kameran. Sedan funkade ju bildstabilisatorn kanon i denna "krypa på golvet situation", men det ingick ingen kamerarem (alltså ingen nackrem utan bara handledsrem), så jag får sno G10:ans rem tills det blivit av att jag skaffat en ny. För det kändes attans så bakvänt att inte kunna spänna den o få lite stöd när man tittar på skärmen. (G10:an ska alltså bli övriga familjens kamera nu - de har fått nöja sig med A95:an tidigareSkämtar)

Färgerna blev kanon o som sagt var skärpan är märkbart bättre i denna G7 X än den är i min G10:a, o bruset är betydligt mindre, så den känns helt klart som en stor förbättring på så många punkter. Ser fram mot att testa den vidare nu de närmaste dagarna men redan nu känns det som att den är så värd pengarna o det var ju ändå just priset som fick mig tveka så där länge som jag gjorde innan jag köpte den. Så ja jag är jätteglad o nöjd med att jag köpte den trots allt.

Anmäl
2015-05-09 16:36 #12 av: Cessy

o jo jag vet att jag är tjatig för en kompakt som dessutom är så pass dyr är det väldigt få som bryr sig om, men jag fick en glad överraskning igår. Ingen av mina tidigare Canonkompakter (Canon Powershot A95 o Canon Powershot G10) har klarat att återge lila färger korrekt. G 10:an var i o för sig klart bättre än A95:an var men det var bara vissa lila nyanser som den klarade att återge rätt o många lila blev helt enkelt återgivna som om de vore blå.

För vanlig fotografering spelar inte det så stor roll men jag som sysslar med smycken o glas o dessutom är en lilalover så har det stor betydelse. Trodde ju att G7 X givetvis skulle vara lite bättre än G10:an då det ju ändå är 6 års utveckling mellan kamerorna, men hade ingen förhoppning om att det skulle fungera perfekt. Men jag hade fel. G7 X återger samtliga lila nyanser jag utsatt den för i testet perfekt! Nu ser färgerna på bilderna ut som i verkligheten, så gissa om jag är superglad nu!Skrattar

Jag kan ställa autofokusen där jag själv vill. Samtliga bilder jag har tagit med den har blivit superskarpa o färgåtergivning av det jag utsatt den för hitentills har blivit perfekt - även lila nyanser. Den är betydligt snabbare än G10:an var o där är betydligt mindre brus i bilderna. Så när jag bara fattat hur jag ska programera ringen (Nej läsa manualer är inte min styrkaSkäms) så blir det nog bra. Jag brukar fatta hur jag ställer in bländare, tidsval m.m. utan att behöva läsa maualer, men tyvärr inte denna gången. Har laddat hem PDF-filen på manualen för jag måste också lära mig hur jag kan fjärrutlösa den via mobilen, för den har inget uttag för fjärrutlösningskabeln jag har använt till G 10:an.

Detta sistnämnda till trots så känns det ändå som Canon Powershot G7 X är så värd sina pengar. Det är måhända ingen spegelreflexkamera o jag kan inte byta objektiv på den, men jag kan stoppa den i handväskan o alltid ha den med mig o det är nog mycket mycket få situationer som den inte kommer vara tillräcklig för mina behov. Lekte ju med tanken att gå tillbaka till systemkamera, men nu är jag så glad att jag inte gjorde det utan istället la pengarna på G7 X.Tummen upp

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.