Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera människor. Ej kritik

Porträtt normkritik

2015-04-13 09:03 #0 av: mieeow

Hej! 

Jag har fått en skoluppgift i fotografi 1 att vi ska ta en eller flera bilder inom temat normkritik. Hur vi gör det, hur många fotografier vi tar osv är upp till oss själva. 

Jag har flera idéer, men det som stoppar mig är att jag behöver modeller till mina idéer. Och jag tycker det är svårt, jag blir nervös när jag ska fotografera andra människor och jag är ju nybörjare, så det är inte ens säkert att jag lyckas få några bra bilder. 

Har någon lite tips för att göra porträttfotografering lite lättare? Både konkreta tips men också kanske hur jag ska förhålla mig till det. 

Jag har tänkt mig att fotografera människor som är androgyna eller väldigt speciella, för att framhäva det mänskliga och försöka göra det svårt för betraktaren att se vad personen har för kön. Jag har olika varianter på idén, men det är väl grundtanken tänker jag mig. 

Tack på förhand! :)

Anmäl
2015-04-13 09:30 #1 av: JazzBass

Rent tekniskt gäller det att ha koll på tekniken, så man får skarpa, välexponerade bilder. Ljuset är dock det allra viktigaste ur fototeknisk synvinkel. Se hur det faller på om du väljer naturligt ljus från t.ex. ett fönster, och undvik ljus från många olika ljuskällor med olika färgtemperatur (t.ex. nån kombination av dagsljus, blixt, glödlampor och lysrör). Det kan funka hyfsat för svartvita bilder, men i färg blir det väldigt lätt problem. 

En viktig icke-teknisk aspekt gäller styrandet av modellernas uttryck. Här är det stor skillnad på vem du fotar förstås. Regel nr.1 är väl dock alltid att få dem att vara avslappnade och naturliga framför kameran för att det inte ska se konstlat ut. Ett framtvingat leende är ingen höjdare, ett som kommer naturligt efter ett skämt du berättat är bättre. Diskutera kontinuerligt med modellerna och ge dem positiv feedback. För att det ska lyckas bör du ha ställt in allt det tekniska så det enda du behöver tänka på när du trycker av dina bilder är att fokusera och komponera.

Lycka till med uppgiften!

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-04-13 09:35 #2 av: mieeow

Ja, där får jag nog arbeta rätt mycket eftersom jag är nybörjare så tar allt det tekniska längre tid att få till. Min lärare har fixat en fotostudio som jag kan arbeta i, då kan jag använda blixtarna där för att få till ett enhetligt ljus, så det blir nog bra tror jag. Lite lättare att styra också än naturligt ljus. 

Jag får kanske fundera ut lite mer exakt hur jag vill ha bilden innan jag ber modellen komma? Då kanske det blir lättare att styra. Jag är inte så bra på att underhålla med skämt och så, men har tänkt fotografera några vänner, så även om det är en väldigt ovan situation för oss så kanske det underlättar i alla fall. 

Tack så mycket!

Anmäl
2015-04-13 10:00 #3 av: pellepiano

Kan vara bra att bestämma ljussättningen i förväg så det blir mindre testande och teknik vid själva fotograferingen. Om man testar på sig själv så kan man göra det i lugn och ro.

Anmäl
2015-04-13 10:27 #4 av: mieeow

#3 jaa, fast det är ju svårt att testa på sig själv, att vara modell och fotograf samtidigt. Alltså svårt att veta hur ljuset faller om man inte har någon modell?

Anmäl
2015-04-14 09:21 #5 av: pellepiano

En del använder sminkhuvuden för att testa, eller så tittar man på en bild med ljussättning man gillar och listar ut hur den är satt. Mycket syns i ögonens reflexer hur ljuset är satt, och hur skuggorna faller.

Eller så tittar man på youtube som har mängder av videor om ljussättning tex https://www.youtube.com/watch?v=rDIsdTxNKJ4

Anmäl
2015-04-14 18:57 #6 av: mieeow

#5 åh, det har jag ju inte ens tänkt på, youtube har ju allt! tack :)

Anmäl
2015-04-15 09:13 #7 av: pellepiano

När man fotar sig själv använder man en funktion i kameran så den tar bilden efter 10 sekunder. Då hinner man gå fram och ställa sig där man satt fokus och så tas bilden automatiskt. Enkelt och bra sätt att testa på.

Anmäl
2015-04-15 09:45 #8 av: mieeow

#7 jo, jag har använt det. Och det går, men jag tycker det är svårt att få till helt hundra fokus då. Men det är väl träning det med :) Tack för alla tipsen!

Anmäl
2015-04-15 10:55 #9 av: Inkanyezi

Jo, det är faktiskt svårt att få skärpan på rätt ställe med självutlösaren. Det är lite olika beroende på vilken kamera man har. En del kameror kan fixa det med kontinuerlig fokusering och ansiktsigenkänning, men på de flesta måste man ställa skärpan till manuell efter att ha fokuserat på den punkt där man ska ha ansiktet.

Alltså man ställer skärpan endera helt manuellt, eller man använder AF för att låta kameran ställa skärpa, med någonting placerat så att den kan ställa skarpt, och sedan slår man över till manuell fokus, för att skärpan ska ligga kvar där.

Om man bara använder AF, kommer många av våra kameror att fokusera när man trycker av, och då läggs skärpan på bakgrunden om man inte har någonting som kameran kan fokusera på där man ska vara. En del kameror fixar att fokusera rätt genom att använda kontinuerlig AF och ansiktsigenkänning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.