Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Fotografering/filmning från drönare

2015-04-12 14:50 #0 av: Nalle43

Är det någon som kan svara på vad som gäller vid fotografering/filmning från drönare?

Är det korrekt att filmning, men ej fotografering, klassas som övervakning och därför måste ha tillstånd, eller är det användningen av filmen/fotot som avgör om man behöver tillstånd?

En kompis påstår att all filmning är övervakning, men det tror jag inte riktigt på. Om det inte finns någon person på filmen består ju övervakningen av omgivningen/husen/naturen. Detta kan ju inte anses vara speciellt integritetskränkande eller?????

Anmäl
2015-04-12 14:56 #1 av: Zepp

Jo det kräver tillstånd av Länstyrelsen för varje tillfälle.

Såvida man inte äger en jättestor tomt och gör det där.

För så fort en kamera kan riktas mot ett område där allmänheten har tillträde så är det integritetskränkande.. såvida de inte är med på det hela.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-04-14 01:02 #2 av: Nalle43

För VARJE tillfälle! Är det lika med ett tillstånd per flygning?

StorgråterSnopen

Anmäl
2015-04-14 01:38 #3 av: Inkanyezi

Nej, som det ser ut nu behövs inte något tillstånd. Visserligen har det inte gått upp i högre instans, men Länsrätten i Malmö har konstaterat att övervakning handlar om varaktigt monterade kameror, medan en drönare, med sin begränsade tid i luften (inom synhåll och styrd av fotografen) inte är att betrakta som kameraövervakning.

Återstår att se om Länsstyrelsen överklagar till Kammarrätten, och vad i så fall utslaget i Högsta Förvaltningsdomstolen kan bli, men det enda domslut vi hittills har i fallet drönare har dömts som att drönaren inte kräver tillstånd för övervakningskamera.

http://www.forvaltningsrattenimalmo.domstol.se/Templates/Pages/DV_Press.aspx?id=45626&epslanguage=sv

Anmäl
2015-04-14 12:55 #4 av: Nalle43

När jag läst domen, tolkar jag läget så, att det blir svårt för någon att hävda att jag inte får filma/fotografera från en drönare.

Precis som #3  säger är ju inte sista ordet sagt, men f.n är det fritt fram att använda drönare med kamera med undantag av kränkande fotografering/filmning?

Anmäl
2015-04-14 13:12 #5 av: Inkanyezi

Man får se upp med objekt som har fotograferingsförbud också, och i närheten av flygplatser och deras inflygningsvägar får man inte flyga.

Anmäl
2015-04-14 19:11 #6 av: Zepp

Hörde det oxå på radion.

Jag tror domen överklagas.. sen tar det antagligen lite olika svängar och så anpassas lagen för drönare?

Dvs det skrivs nog något som skall hindra från obehörig filmning från drönare?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl