Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Medel

(M) Barnbilder

2015-02-28 20:41 #0 av: BlackandBlue

Det hade varit roligt att få lite åsikter om dessa barnbilder jag tog på min väninnas barn. har ingen studioutrustning utan vi satt vid en vit vägg på en liten pläd och använde den inbyggda kamera blixten. Har förljusat bilderna lite o gett dem en behagligare ton. även gjort bakgrunden lite mer slät då väggen var lite mönstrad.

Anmäl
2015-02-28 20:43 #1 av: BlackandBlue

nummer två

Anmäl
2015-03-01 19:39 #2 av: ru4real

Personligen tycker jag att de är för ljusa, jag hade gärna sett dem 1 eller 1 1/2 steg mörkare. Sen är det lite fula skuggor vid ansiktet på flickan, som jag upplever störande när man tittar på dem uppförstorade. Den undre har dessutom lite tråkiga vinjetteringar, men det kanske är meningen?

Anmäl
2015-03-02 14:08 #3 av: BlackandBlue

Jag brukar ha mina bilder ljusa o har tonat ner dem en liten aning,  det med skuggorna i ansiktet förstår jag inte hur du menar alls. la på lite vinjett då de såg väldigt tomma och lite tråkiga ut

Anmäl
2015-03-02 15:05 #4 av: JazzBass

Tyvärr ser man tydligt att bilderna är tagna med interna blixten, då den ger ett väldigt platt ljus. I övrigt gillar jag uttrycken och kompositionerna, det är inte så lätt att fota såna här småttingar som inte är stilla en enda sekund. 

Jag skulle varmt rekommendera att skaffa en extern blixt och ett fjärrstyrningsset som t.ex. Hähnel Combi TF eller Phottix Strato, alternativt ett studioblixtpaket. Med blixt snett från sidan blir ljuset väldigt mycket naturligare, speciellt om man även skjuter blixten genom softbox (en liten räcker långt) eller paraply, och gärna också har nån form av upplättning på skuggsidan, t.ex. en reflexskärm eller vit vägg på nära håll. Jag har inte investerat i nåt häftigare studiokit än så här, och tycker det funkar hyfsat bra med tanke på hur lite porträtt jag fotograferar. Se t.ex. dessa två bilder:

https://www.flickr.com/photos/magnusnordstrom/10840284636

https://www.flickr.com/photos/magnusnordstrom/10840272626

Tänker man satsa lite mer på porträtt är studioblixtar dock helt klart att föredra, eftersom största nackdelen med bara en speedlightblixt är avsaknaden av modellljus (inbyggd lampa) som gör att man lättare ser hur ljuset kommer att bli.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-03-02 15:19 #5 av: Inkanyezi

#3 "la på lite vinjett då de såg väldigt tomma och lite tråkiga ut"

Här har du ju själv fällt ett omdöme om dina bilder, vilket får mig att undra varför du alls lägger upp dem för kritik. Jag avstod från att kritisera när jag såg dem först, eftersom dina kommentarer i inledningspostningen inte direkt inbjuder till konstruktiv kritik.

Att bilderna är för ljusa är ganska klart. Det handlar inte om att du skulle ha använt teknik för "high key" kreativt, utan jag uppfattar det som rena nybörjarfel, eftersom det finns relativt många överexponerade (klippta) pixlar. Lägger man därtill ditt eget omdöme om att du skulle ha "förljusat bilderna lite o gett dem en behagligare ton" blir ju allt man kan säga om den bristande tekniken rent negativa kommentarer om hur du avsåg hantera bilderna. 

Nej, jag tycker inte att de har fått någonting som ligger nära "behaglig ton", och rent tekniskt finns som jag ser det flera grova missar.

  1. Bilderna är för ljusa. Inte för att det är ett ljust motiv, utan för att barnets ansikte är för ljust.
  2. Vitbalansen är helt åt pipsvängen. Jag har aldrig sett ett barn med ljusblå hudton. Det måste vara fel. Automatisk vitbalans ger helt enkelt fel resultat i din kamera. Du skulle kunna ställa in rätt vitbalans genom att fotografera en vitreferens med blixten och välja den för egen vitbalans varje gång du vill använda blixt.
  3. Belysningen, blixt rätt på, har aldrig givit upphov till särskilt bra bilder, och inte här heller. Det ger en del slagskuggor på grund av parallaxen mellan blixt och objektiv, men i övrigt en platt belysning som inte är tilltalande.

Som helhet är bilderna enligt min uppfattning rätt ointressanta, utom för den som har en relation till barnet. Där finns ingenting i kompositionen som drar ögat in i bilden. Ditt eget omdöme om den andra bilden, att den ser tom och lite tråkig ut, överensstämmer i stort med vad jag tycker. Till en del hänger det så klart på de tekniska tillkortakommandena, men främst på kompositionen. Det är väldigt vanligt att vi uppfattar en bild med centrerat motiv som ointressant, eller "tråkig", som du själv säger.

Anmäl
2015-03-02 17:14 #6 av: ru4real

skärmdumpade och ritade in var skuggorna hamnade så du själv kan se. Sen blir jag ju väldigt nyfiken på hur ljusa de var innan du tonade ner dem, det kan knappt ha varit ngn teckning alls i de ljusa partierna då?

Kritiken i #5 är hård men mycket bra faktiskt. 

Anmäl
2015-03-02 21:06 #7 av: Inkanyezi

En sak som kan påverka hur du ser bilden är om din skärm inte visar rätt ljushet och färger. Det är ett vanligt problem, och det är rätt viktigt att se till att skärmen är kalibrerad när man behandlar bilder. Jag misstänker att både färgsticket och ljusheten i bilderna kan ha sitt ursprung i en okalibrerad skärm.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.