Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Övrigt

Fotouppdrag jag behöver tips!

2015-01-14 18:57 #0 av: MyBeauty

Som de flesta säkert vet så fotar jag häst/ridsport. Nu har jag fått ett nytt samarbeteserbjudande i vår där jag ska fota ryttarutrustning, och då i största fallet ridstövlar.  Det är väl allt ifrån produktbilder till bilder där man har ridstövlarna/ridskorna på sig.

Utrustningen jag har att tillgå med idag är en Nikon d800 samt objektiven 70-200 f2.8, 50mm f1.8 samt 28mm f2.8 . Enda stativet jag har idag är ett enbensstativ som används vid ridsportfoto. Jag äger annars ingen studioutrustning eftersom jag till 99% endast fotar ridsport och har heller ingen riktig kunskap (än) om studiofoto.

Vad för utrustning kan jag tänkas behöva för att leverera toppkvalitet på bilderna?
Vad för utrustning bör jag investera i. Vilken ände ska jag börja i? Vad för utrustning kommer jag ha störst användning av? 


Är ju som sagt även student så har inget helt fett konto att lägga ut extra utrustning för hur många tusenlappar som helst.Anmäl
2015-01-14 18:59 #1 av: MyBeauty

Några exempel på bildtyper som jag förväntas ådstakomma

Anmäl
2015-01-14 20:10 #2 av: Inkanyezi

Den här årstiden är ju lite knepig när det gäller ljus, men naturligt dagsljus är troligen det bästa. Jag skulle gissa att du kan ha nytta av ett stativ och att du kan ta produktbilder utan att skaffa väldigt dyra grejer, men du behöver plats.

Så någon form av ateljé, hur du nu kan ordna det, är bra att ha. Man behöver inte mycket ljus för att ta produktbilder, eftersom man kan använda lång slutartid, men bilder på modeller kräver mer ljus, kanske ett studioset med blixtar.

Så första investeringen kan antagligen vara ett studioset med två blixtar. 

Om du lär dig hantera ljuset, kan du säkert få ännu bättre bilder än de som du visar här. Jag skulle i alla fall inte vara nöjd med ljuset på de blanka stövlarna vare sig på bilden där de sitter på eller vänsterstöveln som står för sig själv.

Man behöver lite grejer för att modifiera ljuset också, men det mesta kan man fixa själv. Reflexskärmar och diffusionsskärmar.

Utrymmet behöver vara ungefär fyra meter långt och gärna omkring tre meter brett, för att man dels ska få plats med belysningen på bredden och så att man kan backa undan åtminstone två och en halv meter.

Så det största problemet kan vara att hitta lämplig plats för att göra jobbet. Men om du har en samarbetspartner, kanske det kan lösa sig där?

Anmäl
2015-01-14 22:48 #3 av: MyBeauty

#2 bilderna på ridstövlarna som jag bifogat här är ingenting som jag fotat utan det var bara som exempel på vad för resultat som förväntas

Anmäl
2015-01-14 22:50 #4 av: MyBeauty

#2 Har inte diskuterat nå närmare om vart vi ska hålla till men jag förutsätter att det säkert kommer vara både inomhus/utomhus. Inomhus så behövs det ju studioblixtar men sådana är ju rätt dyra.  Majoriteten av bilderna på företagets hemsida är tagna ute i dagsljus. Men frågan är, behövs stativ då? Känner att jag verkligen inte vet i vilken ände jag ska börja

Anmäl
2015-01-14 23:55 #5 av: Inkanyezi

För produktbilder är det alltid bra med stativ, om inte annat än för att man då har frihet att välja långa slutartider om det behövs.

Och visst kan man ta mycket utomhus, men just bilderna jag anmärkte på ser inte ut att vara tagna utomhus. Också utomhus har man användning för diffusions- och reflexskärmar, men det är inte dyra grejer, utan man kan göra dem själv.

Om du kan ta bilderna med människor utomhus så behöver du inte några blixtar. Det är mest en fråga om att lära sig hantera ljuset. 

För produkter behövs inga blixtar.

Skaffa inte för klent stativ. Det finns en tråd om stativ nyligen.
http://foto.ifokus.se/discussions/54a1926bce12c461c0001fbc-stativ-tips-mottages

Jag tror att du kan ha tittat på den redan, eftersom du frågade om stativ för inte så längesen. 

Anmäl
2015-01-15 17:55 #6 av: bgtommyalm

Jag skulle satsa på att ta alla bilder i ett sammanhang där produkterna används.
Gör till din grej att visa produkterna i sin användning. Alltså utomhus i dagsljus. Att skaffa en studio och allt som behövs för det äter antagligen upp all din förtjänst om du inte har ett mer långsiktigt avtal och inte mer än en uppdragsgivare. Stativ? Jovisst men det går åt några tusenlappar redan där. Som Inkanyezi påpekar så handlar det mer om att förstå och behärska ljuset och mycket av det behövs där går att tillverka själv eller köpa för rätt små slantar.

Önskar dig en bra dag.    Tror mer på kunskap än på prylar!

Medarbetare på Modellfoto i Fokus

Anmäl
2015-01-15 21:26 #7 av: MyBeauty

#6, tänkte mest om jag skulle ha börjat investerat och vad då som är en bra början som kan vara till god användning. Stativ skulle ju behövas för att expandera och kunna börja fota med längre slutartider. Stativ och evt någon reflexskärm för att styra det befintliga ljuset kanske inte är en dum ide? .. Ang stativ så pratas det ju om några tusenlappar för att få ett stabilt stativ.. Men funderar då på om man kanske kan komma undan något billigare genom att köpa ett "bra märke" begagnat. Vad tror du om det?

Anmäl
2015-01-15 21:38 #8 av: Inkanyezi

Bra märke begagnat är en mycket god idé, om man vet vad som är bra märke. Dessvärre säger märket inte alltid hur bra ett stativ är, eftersom också de som gör bra stativ emellanåt har gjort skräp. Det sämsta stativ jag har haft var ett Linhof, och det är ett riktigt statusmärke. Och ett av de bästa, det jag gav åt sonen, är ett Bilora, och de är kända för att göra skräpstativ. 

Båda mina rejäla Gitzo-stativ har jag köpt begagnade. Det ena har jag haft över fyrtio år, och det köpte jag för niohundra kronor med kulled. Det andra är ett betydligt mindre, som inte når ögonhöjd, och det fick jag för trehundrafemtio för några år sedan.

Bra stativ håller länge. Jag tror inte att man kan slita ut ett bra stativ. 

Men det kan vara en aning knepigt att veta att det är bra, om man inte har tillfälle att klämma på det och känna hur det känns. 

En av de viktiga grejerna är att det ska helst komma upp så högt att man med kameran på stativhuvudet har okularet i ögonhöjd - utan mittpelare. Stabiliteten försämras avsevärt när man drar upp pelaren, också på de bättre stativen.

Anmäl
2015-01-15 22:54 #9 av: uffelarsen

Spara inte för mycket när det gäller stativ, jag har en "hög" som numera funkar bäst som olika former av hållare men inte till kameran utan till blixtar och andra grejor. Det är samma här som med allt annat , köp rätt från början det blir billigast :-)  Precis som inkanyezi skrev så finns det gamla grejjor som är bra , jag har ett halvantikt aluminium Gitzo, grönt och tungt som tusan men stabilt som ett skruvstycke och det kostade inte många hundralappar och det är något ditåt jag tycker du skall satsa på om du inte är rädd för lite vikt.

Anmäl
2015-01-16 13:46 #10 av: ssofia

Med ett stort fönster och en vit vägg kommer man långt - det blir som en dagsljusstudio och man kan även rikta ljuset med en reflexskärm från motsatt sida som fönstret givetvis. 

Ett bord i lagom höjd så ljuset faller ordentligt på produkten - en bakgrund kan vara en vägg och ett vitt bord, eller bara ett välstruket lakan som sätts upp som bakgrund.. listan på hur man kan bygga en mini-studio hemma kan göras lång :)

När du sen ska ta bilderna utomhus skulle jag leta upp en grå/beige trappa/hus/bakgrund som inte tar fokus från motivet och ger bäst förutsättningar för att kameran mäter färger på stövlar/skor korrekt.

Mvh Sofia

Medarbetare på Naglar

Anmäl
2015-01-16 20:42 #11 av: MyBeauty

Nu har jag fått erbjudande om detta stativ https://www.dustinhome.se/product/5010455139/055xprob?ssel=false&_ga=1.105239168.22369970.1421435219 med detta huvud: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=700410 för totalt 2000:- , borde jag slå till?

Anmäl
2015-01-16 21:02 #12 av: MagArne

Köp säger jag. 055-serien är bra grejer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.