Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Övrigt

Ljus inomhus?

2015-01-03 16:08 #0 av: RomDoll07

Hej!

Jag driver ett litet eget företag och fotar själv mina produkter för att lägga upp bilder på internet osv. Under sommaren fotade jag alltid ute för att utnyttja det naturliga ljuset och slippa använda blixt och det har funkat hur bra som helst, men nu under vintern när solen är uppe så kort tid blir det aldrig riktigt bra ljus ute och när det dessutom är kallt och snöigt  har jag fått fota inomhus istället.

Inne är det ju dock som bekant mycket sämre ljus än ute och eftersom jag inte har någon särskild fotobelysning eller så blir jag tvungen att fota med blixt men då blir ju bilderna inte så roliga tycker jag, dels blir färgerna lite konstiga och dels blir det mörkt i kanterna på bilden.

Det jag nu undrar är om det på något enkelt sätt går att fixa bättre ljus när man fotar inomhus, det behöver inte alls vara nått jätteproffigt utan bara så att bilderna inte blir så suddiga. Jag kan väldigt lite om teknik och sånt när det gäller fotografi så ni får ursäkta min amatörmässiga beskrivning, men jag hoppas att ni förstår vad mitt problem är.

Anmäl
2015-01-03 16:10 #1 av: [Teddies matte]

Stativ för att kunna köra utan blixt eller så kanske du borde satsa på en extern blixt?

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2015-01-03 16:40 #2 av: Inkanyezi

Eftersom det handlar om produktfotografering, är den enklaste lösningen att använda stativ. Man kan ta med lång slutartid utan några problem, och belysning kan man endera fixa med lampor eller använda naturligt ljus som faller in genom fönster. Det viktigaste med ljuset är att inte blanda olika sorters ljuskällor.

Om man vill ha mjukt "fönsterljus" när man använder lampor, är det enklaste kanske att använda diffusor framför lamporna, så att man får en stor lysande yta. Det ger mjukare skuggor, och genom att använda det på samma sätt som ett fönster, får man liknande ljus.

Lampor har inte samma färg som dagsljuset, och det fixar man genom att ställa in rätt vitbalans, endera i kameran eller om man spar RAW, kan man ta en bild på en vitreferens och använda som profilbild för vitbalans.

Om man inte har fjärrutlösare, har många kameror möjlighet att ställa självutlösaren till en kort tid, ofta två sekunder. Den inställningen är bra, eftersom man har släppt kameran när den ska exponera. 

Jag lägger med en bild här som exempel. Den är tagen med en lampa, en vit reflektor och en rakspegel som belysning. Vitbalansen är ställd efter lampan. Bilden är alltså i färg och de här linorna ser verkligen ut precis så. Den ena har hängt med några decennier, och den andra är ny. Exponeringstiden är sex sekunder.

Anmäl
2015-01-04 09:55 #3 av: RomDoll07

Tack så mycket för hjälpen, nu vet jag lite mer, får ta och fundera hur jag ska göra.

Anmäl
2015-01-04 12:56 #4 av: Inkanyezi

Jag lägger in en bild till här som jag tog alldeles nyss.

Min fru hade köpt en fotfil, men när hon ville hänga upp den i badrummet upptäckte hon att hålet var alldeles för litet för kroken. Då bad hon mig, "eftersom jag är så bra på att göra knutar", att knyta ett snöre på filen, för att hon skulle kunna hänga upp den. Jag gjorde helt enkelt en stropp med en kinesisk knapp (dubblad carrick bend), och hon tycker att det blev bra.

Vitt i vitt är lite knepigt, särskilt som alla konstfibrer är lite transparenta, så man behöver ett ordentligt sidljus, snett ljusinfall, och inte alltför mjukt ljus, om detaljerna ska komma fram. Här har jag använt dagsljus från fönstret, mest himmelsljus, vitbalanserat efter det ljuset, men samtidigt har lite blandljus kommit in genom att solen är uppe, men står mycket lågt, så att det finns reflekterat ljus som ger lite gul ton i skuggan på själva knappen. För att få mer riktat ljus är jag långt bort från fönstret.

Jag tycker att det är bra om man ser mycket av strukturen i tågvirket, eftersom det är en väsentlig del av hur man uppfattar föremålet, och det är bra om det kommer fram tydligt när man vill sälja sådana produkter. I en del fall, när det är större saker, kan det vara värt besväret att ta några detaljbilder, och kanske lägga in någon detalj som man särskilt vill visa i presentationen. 

Om du öppnar bilden i fullt format, ser du hur jag har lagt skärpan. Jag har alltså inte tiltat i den här bilden, utan jag har valt ett skärpedjup som ska täcka själva stroppen. Det är taget på omkring 65 cm avstånd med 50 mm optik nedbländad till f/8. Jag har en spegelfri kamera, och jag har ställt skärpan manuellt. Med DSLR eller kompaktkamera är det svårare att hitta precis rätt ställe att ställa skärpan, men om man har en DSLR med direktvisning (Live View), kan man ställa manuellt också på en detalj som ligger nere i hörnet av bilden. Det går troligen inte med AF.

Anmäl
2015-01-04 17:50 #5 av: Inkanyezi

Och nu när det har blivit mörkt tog jag en bild med en vanlig lampa som ljuskälla, men jag diffuserade den genom att hänga en bit markfilt framför, sådan som används när man lägger grus tillfälligt för att sedan ta bort det. Den är vit och ganska genomskinlig och sprider ljuset bra. Lampan sitter till höger och jag har ställt en rakspegel på vänster sida, för att ge lite ljus på skuggsidan av den Focke Drevsudd av "fuskhampa" (polypropylen) som står upp på höger sida.

Här har jag ställt in vitbalansen för lampljuset, så att det som är vitt ska bli vitt. Jag var lite lat och ställde bara direkt mot den grå ytan jag har som underlag, så om vitbalansen inte stämmer precis så beror det på att jag inte använde någon vitreferens och inte ställde direkt mot ljuskällan, vilket man kan göra när man diffuserar.

Om du vill, kan jag skicka dig en vitreferens som fungerar för att ställa in en egen vitbalans i kameran, när du ska fotografera med lampljus eller när ljuset inte riktigt stämmer med någon av förinställningarna i kameran. Skicka mig i så fall bara din adress i PM, så lägger jag det på posten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.