Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Skylight filter

2015-01-03 13:38 #0 av: Fillixa

Satt och kollade om mitt objektiv på min digitala systemkamera behövde rengöras och kom att tänka på ett skylightfilter jag har hemma som jag  ibland använde till min analoga systemkamera.

Filtret har ingen dramatisk effekt utan används mest mot blåstick och som skydd för objektivets glas.

Filtret passar min nuvarande kameras ena objektiv och det skyddar också objektivets glas effektivt!

Just det extra skyddet är välkommet!

Filtret kunde i princip sitta på hela tiden på en analogs kameras objektiv.

Är det någon som använder ett skylightfilter till digitalkameror idag?

Vad har ni för erfarenheter av detta i så fall?

Tänker testa lite i alla fall!

Windows Insider Fast Ring Member


Anmäl
2015-01-03 17:51 #1 av: VSK

Tror jag ägt några såna filter för många år sedan. Idag har jag endast Polfilter vid behov.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-01-06 23:39 #2 av: Fillixa

Tack  VSK för kommentaren Tummen upp!

Ingen annan på Foto iFokus är vaken Sover!

Windows Insider Fast Ring Member


Anmäl
2015-01-06 23:44 #3 av: VSK

Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-01-07 08:42 #5 av: JazzBass

Dessa skyligt- och UV-filter var nyttiga på "analoga tiden", men saknar positiv effekt när de används med digikameror. Deras funktion som skydd för linsen är högst omdebatterad, liksom ekonomin i att ha en massa filter på objektiv som ändå täcks av hemförsäkringen i många fall. Själv sällar jag mig till dem som förhåller sig högst skeptiskt till deras påstådda nytta som skydd för objektivet. Jag orkar inte gå in på detaljerna igen då detta är ett ständigt återkommande ämne som debatteras hårt. Men jag tror du klarar dig bättre utan skyddet om du inte ska fota i sandstorm eller på sjön där du kan få saltvatten på frontlinsen.

En av orsakerna till att jag motsätter mig "skyddsfilter" är att de i motljussituationer kan ge en verkligt stor kvalitetsförsämring med disighet och konstiga reflektioner. Testa det här genom att fota t.ex. gatulyktor i natten eller nånting i en vanligare motljussituation. Jämför resultaten med och utan filter. Det var en verklig ögonöppnare den gången jag gjorde detta första gången. Filtret var ett billigt UV-filter av märket Dörr. Kameran var en D60 med vanligt 18-55mm kitobjektiv utrustat med ett litet motljusskydd (om jag minns rätt). Gissa vilken av bilderna nedan som är tagen med filtret? Bättre filter ger inte så här stor negativ effekt, men bättre kvalitet blir det i alla fall aldrig.

Edit: Tydligen problem med uppladdningen av bilder... Här är dom istället på min dropbox:

https://www.dropbox.com/s/109ldp7z0k52520/Utan%20och%20med%20UV-filter.png?dl=0

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.