Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Fotolampor

2014-12-31 17:39 #0 av: The Idizen

Hej! Jag är absolut ingen fotograf, utan fotar och filmar mer för att det är kul med kameror som inte alls är i klass med en systemkamera. 

Men nu är det så svårt att få bra ljus på bilderna & filmerna när det är och blir mörkt fort. Såklart har jag tänkt på studiolampor men har inte pengar till det nu.

Är det någon som har tips på något litet "kryphål" ?  Vanliga lampor gör ju ett sådant gult ljus så det blir inte heller så snyggt .. 

Eller någon som kanske har ett någon/några gamla studiolamp(or)  som bara står och dammar i närheten av Malmö/Lund som kan tänka sig att skänka eller sälja dom för en billig peng? 

Anmäl
2014-12-31 23:14 #1 av: Inkanyezi

Det "gula" ljuset är egentligen inte något problem, utan det gäller bara att lära sig hantera vad som kallas "vitbalans". Det är lite olika på olika kameror hur man gör, men alla kameror har möjlighet att ställa in så att lampljuset blir "vitt".

Också studiolampor har gulaktigt ljus, så det är inte lösningen, utan man måste lära sig hur man talar om för kameran vad som ska vara "vitt".

Anmäl
2015-01-01 08:48 #2 av: JazzBass

Precis som inkanyezi säger, färgen på ljuset kompenserar man för med hjälp av vitbalanseringen. Så du kommer säkert en bit på väg med en enkel bygglampa eller nåt liknande. Två saker bör du dock se upp med:
1) Försök se till att allt ljus har samma färg. Använd t.ex. inte glödlampsljus som upplättning om huvudljuset är dagsljus, om du inte uttryckligen vill skapa en effekt på det viset.
2) Undvik ljuskällor som inte ger en konstant färgnyans. Färgen på ljuset från lysrör varierar med växelströmsfrekvensen (50/60 Hz) så de är olämpliga för ljussättning.
Komplettera gärna lampan med en diffusorskärm av nåt slag för mjukare ljus. Observera dock brandrisken om man hänger upp en sådan för nära en het bygglampa.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.