Annons:
Etikettövrigt
Läst 1587 ggr
hamstertokiglisa
2014-11-30 20:08

Hur blir man bättre på att fota?

Hur blir man bättre på att fota? Hur lång tid tog det för er att bli riktigt duktiga, och hur gjorde ni? (Typ som att gå i nån kurs eller fota ofta osv..) Jag fotar typ flera gånger i veckan men känner inte direkt att jag blir bättre på det :c

Annons:
[Torpedtass]
2014-11-30 20:48
#1

Fotoböcker av Scott Kellby och föreläsning av Tom Svensson hjälpte mig en hel del. Fotokurs är heller inte helt fel att gå.

Sen att pröva sig fram med kameran. Jag provar alla tänkbara inställningar med en kamera på allt möjligt innan jag tar seriösa bilder, lära känna kameran är för mig en viktig del i utvecklingen.

Inkanyezi
2014-11-30 20:56
#2

Jag tror inte att det finns någon rak väg som passar alla.

Fotografering är ju en visuell konst, så det handlar väldigt mycket om att se och tänka sig hur man vill gestalta sin bild. Därifrån till att med hjälp av tekniken få fram det man vill se, handlar det om att förstå hur bildens toner renderas av mediet man har valt, och att inte ge upp för att man inte lyckas första gången att skapa det man vill göra.

Men man måste också vara kritisk mot sina egna bilder och undersöka varför det inte gick riktigt som man ville. Det är också en stor hjälp att titta väldigt mycket på olika bilder, och då inte bara fotografier - fotografiet är ju en sentida utveckling, vars bildspråk till stor del följer måleriet.

Så jag tror att man vinner på att titta mycket på andra bilder, bilder i tidningar, i reklam, på museer och utställningar. Och att man försöker förstå, när man tittar på fotografier, hur ljuset skapade just den bilden. För när man fotograferar är det ju ljuset man använder för att forma bildens toner och färger.

Man kan ha god hjälp också av att andra tittar på ens bilder och säger vad de tycker. Jag lyckades inte göra någonting riktigt bra egentligen innan min arbetsgivare på fotofirman där jag jobbade tog ner mig på jorden med att mina bilder var "soppa". Jag hade tekniken, men jag hade inte känslan för form och förmågan att göra bilden intressant.

Så det är mångfacetterat. Det tog väl omkring fem år innan jag genomgående började göra bilder som till formen var genomtänkta. Innan dess mest knäppte jag, även om jag förstod hur själva mediet fungerade, då jag hade lärt mig Ansel Adams zonsystem i skolan med min teckningslärare Einar Luterkort.

Jag tror att de två måste gå hand i hand, att man måste förstå tekniken, för att kunna skapa fina bilder, men att det också är viktigt att tänka igenom vad man vill visa och hur. 

Jag kan trösta dig med att det är mycket lättare nu, när man kan ta tusentals bilder utan att det i stort sett kostar någonting. Det var rätt mycket slabb i mörkrummet förr, och många förstörda filmer. Och film och papper var dyrt.

denstore
2014-11-30 21:11
#3

Testa olika saker, som gör att man förstår vad man kan göra. Testa t.ex. att fotografera en fontän med olika slutartider. Det gör att man förstår hur och varför olika slutartider ger effekter man kan tänkas vilja ha. Likadant kan du göra med t.ex något föremål, och olika bländare. Se hur skärpedjup och bakgrundsoskärpa förändras. När man börjar känna att man har koll på de sakerna så är man på god väg att bli bättre rent tekniskt. Att däremot verkligen bli duktig är nog mer en livslång process. :)

Leon1973
2014-11-30 21:28
#4

öva öva öva öva…   fota fota fota, lek med kameran så mycket som möjligt, testa att ta samma bild flera gånger men med olika inställningar.

Ta dagar då du går ut för att "studera" och ta samma bild om och om igen men med olika inställningar.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Inkanyezi
2014-11-30 21:34
#5

Och ta om, inte bara med olika inställningar, utan kanske också från olika vinklar och i olika ljus - på morgonen, på kvällen, med reflektor för att lätta skuggor. Olika höjd på kameran för att se hur det framhäver eller minskar intrycket av olika element i motivet.

Och analysera bilderna mot din idé - framför allt kanske man måste ha en idé om hur man tänker sig att det ska bli.

BuGoG
2014-11-30 21:36
#6

Vart ändrar man slutartiden c:

Annons:
Inkanyezi
2014-11-30 21:50
#7

#6 Låt mig gissa …

Det mest troliga är att du lätt kommer åt att ändra slutartid när kameran är inställd för att kunna ändra bländaren. Då kommer slutartiden att följa alla ändringar du gör med bländarvärdet. Det läget heter A

Förmodligen måste du också stänga av en funktion som är standard på Nikon om du har en sådan. Den ändrar nämligen ISO alldeles av sig själv om man inte har sagt till den att den inte får göra det.

Sedan kan man också använda läget S, men då är det lite knepigare, för att man får se upp så att bländarvärdet på objektivet räcker till - eller så kan man slå på den där finessen Auto-ISO igen och använda läget S och bestämma slutartiden, sä sköter kameran bländare och ISO.

Ett läge till finns som man kan använda för att bestämma slutartiden, och det är läget P. Om man då vill ha en annan slutartid än kameran vill välja, kan den justeras med något som kanske kallas korsvis ändring av programautomatiken. 

De flesta av de där inställningarna gör man med hjulet som man kan rulla på, men det kan också behövas att någon knapp trycks in. Du får kolla din bruksanvisning.

stinakrok
2014-11-30 22:13
#8

Jag måste bara slänga in en fråga. Ljuset verkar vara en stor del av kortet, men hur ska ljuset ligga för att bilden ska bli som bäst? Sedan när det inte är soligt ute, då blir bilden rätt tråkig och grå, hur gör jag då? 

Borde jag köpa ett filter till min systemkamera, och då skulle jag gärna vilja veta vad det är bra för.

Skulle också uppskatta hjälp!

BuGoG
2014-11-30 22:28
#9

Ska man inte ändra ISO och slutartid för att få bättre ljus i bilden? Eller har jag missuppfattat allt? 0.o

[Torpedtass]
2014-11-30 22:28
#10

#8  Menar du i fotostudio då? För ljuset utomhus kan du endast korrigera med portabel belysning och blixt. Antar du pratar om exponeringen och vilken exponering du skall ha beror på vad du fotar, var du fotar och när du fotar.

Utan att se en bild, tråkig och grå kan ha med exponeringen att göra. För hög exponering desto ljusare och mattare bild.

UV-filter är ett bra inköp, det absorberar ultravioletta strålar och tar bort oskärpa som kommer från UV-strålarna.

hamstertokiglisa
2014-11-30 22:57
#11

Tack så mycket alla!

Jag förstår mig verkligen inte på fotografering. Det känns som att det tar 10 minuter för en fotograf att ta en enda bild, och själv är jag en sån person som vill ta bilder fort. Jag fotar väldigt mycket djur, och jag förstår inte hur jag ska kunna ta bilder om jag måste ändra inställningarna hela tiden. När man fotar djur så måste man fota fort, annars hinner djuret sticka och så får man ingen bra bild. 

Jag försöker förstå alla inställningar, men jag tycker det är så sjukt svårt.. Mina bilder har bra ljus och så, men de blir inte så som jag vill ha de. Mina bilder kanske inte är jätte suddiga, men många av bilderna får ingen bra skärpa. Det kan vara bra fokus och sånt, men bilden blir ändå inte jätte klar… 

Jag har väldigt dåligt tålamod, och direkt någonting inte blir bra så ger jag upp. Så om det ska ta 5 år för mig att ta en bra bild så vet jag inte vad jag ska göra. 

Men hur ser man om slutartiden, ISOt och bländaren är bra då? Och måste man ändra de tre sakerna varje gång jag zoomar ut och in?

Inkanyezi
2014-11-30 23:03
#12

Oj vad tokigt det kan bli.

  • #10 Nej UV-filter behövs inte på digitalkameror, eftersom de har det inbyggt, alldeles intill sensorn. AA-filtret som sitter i nära nog alla digitalkameror, stoppar också UV.
    Men om man sätter på ett UV-filter så kan det hindra att man smutsar ner objektivet. Kanske bra om man tar närbilder på hunden och den kanske vill slicka, men knappast annars. UV-filter kan vålla konstiga reflexer.
    -
  • #9 Hur ljus bilden blir är ett samspel mellan de tre sakerna man kan påverka, bländaröppning, slutartid och  ISO. Men det är själva ljusheten.
    När man talar om ljus i bilden är det vanligen hur ljuset faller mot motivet. Det kan komma från samma håll som kameran, från sidan, eller från motsatt håll och i sneda vinklar framifrån eller bakifrån.
    -
  • #8 Den frågan har inget enkelt svar. Hur ljuset bäst återger motivet är ofta föremål för diskussioner.
    När man vill framhäva formen på motivet är det ofta bra att ljuset faller in från sidan, men det kan komma från väldigt många olika vinklar. Vid porträtt brukar jag föredra ljus som kommer lite uppifrån och snett framifrån. Men ibland vill jag att det ska komma snett bakifrån mot motivet, så att jag är på skuggsidan.
[Torpedtass]
2014-11-30 23:20
#13

Vad gäller vilda djur så ligger alla naturfotografer alltid på lur i tält eller med annat kamouflage och väntar på att djuret skall dyka upp. Det gäller då att veta vart djurarten rör sig och är man utomlands är lokalbefolkningen till stor hjälp, de brukar oftast veta vart djuren håller till likaså safariguider som låter dig fotografera från bilen på säkert avstånd. Då har man lite tid att ställa in kameran utifrån omgivningen sen brukar alltid jag ta testbilder och därefter korrigera inställningar.

Korta versionen, när du fått det foto du vill ha, gäller att lära sig hur alla dessa funktioner fungerar och jag kan tipsa dig om denna sida. http://www.kameravaskan.se/

Detta blogginlägg hitta jag också som är väldigt läsvärt, http://emilydahl.se/camera/.

Nej det du ställer in i kameran på det läge du använder kommer kameran ihåg även till nästa gång du fotograferar.

Annons:
[Torpedtass]
2014-11-30 23:32
#14

#12 Så pass, tack för att du nämnde det. Alla säger så satans olika kring detta med UV filters vara eller icke vara. Jag vet i alla fall att det är ett bra skydd både mot smuts och stötar vilket minimerar kostnaden (hellre smutsigt och kantstött filter än objektiv).

Schnauzertik
2014-12-01 20:27
#15

UV filter kan vara bra i sandstorm och ibland vid smutsig miljö.

För stötar är det inte lika självklart, frontlinsen på objektiv är ofta mer stöttålig än UV filter. Ett spräckt UV filter kan repa frontlinsen och alltså vara sämre än inget filter. Det kan vara bättre skydd med ett motljusskydd som om det skulle gå sönder är mjukare och inte riskerar att repa.

Värd för Pensionärer

[Torpedtass]
2014-12-01 20:31
#16

#15 Som tur är har jag aldrig spräckt ett UV filter men däremot berätta Tom Svensson på senaste föreläsningen jag lyssna på att han spräckt ett antal när han råka slå i objektivet någonstans, objektivet klarat sig varje gång medan filtret åkte i sopporna. Av den anledningen samt smuts rekommendera han uv filter.

Schnauzertik
2014-12-01 20:38
#17

Som talesättet säger "var och en får bli salig på sin tro".

Och vad hade hänt om han inte haft något UV-filter på?

Själv har jag aldrig skadat min frontlins på  något objektiv även utan UV-filter.

Värd för Pensionärer

[Torpedtass]
2014-12-01 20:39
#18

#17 Så sant så.
Vad jag uppfatta det som så hade objektivet spräckts om det inte varit för uv filtret som istället tog smällen.

amandaphoto
2014-12-02 15:25
#19

Att bli bra att fota tar tid, du utvecklas hela tiden och blir aldrig fullärd. En bra sak när det gäller att bli bra på att fota är att kunna sin kamera, klara av att ställa in inställningarna manuellt (bilderna blir mycket bättre då!!) På min fotoblogg har jag även en del fototips så du kan ju kika in ^^ http://amandaphoto.webblogg.se

Och det viktigaste tipset av alla ge aldrig upp!

amandaphoto
2014-12-02 15:31
#20

#11 Om när du fotar djur så är det väldigt viktigt att ha snabb slutar tid för annars blir bilderna suddiga, och jag gillar i alla fall att samtidigt ha en hög bländare (lågt bländar tal) om du lyckas lära dig bländare, slutar tid och iso riktigt bra kommer dina djurbilder också att bli bra! Mer tips kommer på min blogg http://amandaphoto.webblogg.se

Annons:
MagArne
2014-12-02 16:18
#21

Behärskar man engelska så finns det otroligt många guider på Youtube. Sök specifikt vad man har tänkt sig fotografera så finns det guider.

Leon1973
2014-12-02 16:25
#22

Det hade varit kul att samlas i en större grupp gå ut och fota tillsammans, finns alltid något nytt man kan lära sig samt lära ut.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

JazzBass
2014-12-02 21:52
#23

#11 - Så kände jag också i början. Så mycket att hålla reda på att det känns som det tar en evighet att knäppa en bild och situationen man tänkte fota hinner passera innan man rattat klart.  Det är dock inte så hopplöst hela tiden, men man behöver jobba på att bli bättre. Nuförtiden ställer jag själv oftast in kamerainställningarna i god tid så det bara är att lyfta kameran, sikta och fokusera, och knäppa av bilden när den dyker upp, så att säga. Att ha kameran redo för att fota utan att behöva tänka på inställningarna precis när man ska ta en bild är a och o för att det ska gå snabbt. Jag knäpper ett par testbilder så jag ser att inställningarna funkar hyfsat, sen får de hållas på det viset tills jag har tid att justera om. En smärre ändring kan jag också göra mitt i en serie bilder om det behövs.

#18 - Vad hade hänt om han hade haft bra motljusskydd på objektiven istället, som kunnat ta stöten utan att gå sönder? UV-filter kan ge ett skydd om man tappar ett objektiv utan motljusskydd i golvet, men i värsta fall kan det även förvärra situationen, som Schnauzertik nämner. Ett krossat UV-filter kan också vara skitsvårt att demontera. Samma sak med ett som suttit på i flera år. Dessutom ger det inget direkt stötskydd då det är lika hårt som (eller hårdare än) objektivet, vilket gör att energin från smällen söker sig direkt vidare in i objektivet och kan rubba objektivets linser, med en förlust av optisk prestanda som följd. Filtren är även väldigt dyra om man ska ha såna som påverkar de optiska egenskaperna så lite som möjligt, och att ha ett bra sådant till varje objektiv blir inte billigt. De billiga kan vara rent katastrofala i motljus och ingenting jag rekommenderar.

Händer nånting med objektivet är det absolut inte säkert att UV-filtret är den "billiga försäkring" man ofta hör att det påstås vara, utan objektivet kan lika bra skadas med som utan filtret. Dessutom om det händer nåt värre med ett dyrbarare objektiv finns ju försäkringar. Hemförsäkringen räckte t.ex. för mig då mitt dyraste objektiv och kameran gick sönder (inget uv-filter hade hjälpt då) och hela kalaset fixades för 1250 euro. Jag betalade 65e… :-)

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

[Torpedtass]
2014-12-03 21:22
#24

#23 Åh herregud, släpp det. Jag säger bara vad han sa under föreläsningen. Vill du ifrågasätta honom får du väll ta kontakt med han och inte mig.

Upp till toppen
Annons: