Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Övrigt

Industriformgivning - kända namn

2014-11-06 15:07 #0 av: Inkanyezi

Jag har ofta undrat över varför människor med förkärlek väljer varor som marknadsförs med "kända namn". Ett av de tydligaste fälten är industriformgivning, där ett namn kan "höja värdet" på produkten.

Ett övertydligt exempel är när man färgar en dator röd och sätter en liten logga från en känd sportbil i hörnet. Ett annat exempel, som nära anknyter, är när en industriformgivare som har blivit känd via ett visst bilmärke sätter sitt namn på en produkt.

LaCie är ett företag som inte tillverkar hårddiskar, men de sätter sitt märke på externa hårddiskar och diverse andra produkter till datorer, och marknadsför märket under påståendet att de "tillverkar externa hårddiskar". 

Från deras hemsida https://www.lacie.com/se/company/

  • We began creating and collaborating with world-famous designers in 1992. From Ziba Design to Porsche Design GmbH, Karim Rashid, Ora-Ito, and Philippe Starck, we have a long tradition of expecting the best from our designers. With our hard drives, you’re not just getting a storage solution—you’re buying a piece of art. For the past 12 years, we have had a close partnership with a fantastic Scottish designer, Neil Poulton, who designs many of our products, including our award-winning bullet-proof d2 line. We believe that working with these designers is the best way to bring you cutting-edge products.
    -
    We trust our in-house engineering team’s expertise for the best electronics and software design. Over the past 10 years, we have consistently been first-to-market with such innovations as the first USB/FireWire board, SCSI drive, USB bus-powered hard drive, SATA external drive, FireWire 800 hard drive and 1TB hard drive. In the past year, we have doubled the size of our research lab and marketing experts to maintain industry leadership, while still creating user-friendly solutions.

Och det gör de som sagt inte alls. De har aldrig tillverkat en enda hårddisk. Inuti hårddiskkabinettet som det står LaCie på sitter en hårddisk från Samsung. Inte heller gränssnittet de använder för att koppla hårddisken till datorn är utvecklat hos LaCie, utan de använder standardprodukter från tredje part.

På hårddiskkabinettet står det också:
DESIGN BY F.A. PORSCHE

Och formgivningen är onekligen från F.A. Porsche, även om den kanske liknar någon form man känner igen.

Man kan ha olika idéer om vad som gör en formgivning vacker eller funktionell, och om den ens är nödvändig för produkten. Men vilken uppfattning man än har om själva formen, kostar det massvis att få en produkt formgiven av en känd formgivare. Helt värdelösa kaffekannor som det står Sigvard Bernadotte på går för hundratals kronor på loppmarknader eller i andrahandsaffärer, medan mer funktionella kaffekannor kostar en spottstyver. http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Bernadotte_Wasserkessel.jpg
(Jag har haft den, man kan inte hälla utan att drälla.)

Och den som köper en LaCie hårddisk betalar alltså extra för sin hårddisk, jämfört med att köpa en som har tillverkarens namn på kabinettet och där formgivaren är okänd.

Anmäl
2014-11-07 22:30 #1 av: xla

Är det den svenska avundsjukan som gör sig påmind? Vill du också jättegärna ha en designdisk eller är du bara på dåligt humör? Folk gillar generellt snygga prylar.

Anmäl
2014-11-07 22:59 #2 av: Inkanyezi

Inte det ringaste avundsjuk. Hårddisken som satt inne i det kabinettet har jag plockat ur och använder. Gränssnittet hade av okänd orsak upphört att fungera. Det är LaCie nummer två som jag har hittat i grovsoporna.

Och formen är rätt bekant. Finns många kartonger med liknande form, det som ligger ovanpå är en vanlig hushållsask med tändstickor.
Jag bara uttrycker min förundran över att folk hellre köper från ett företag som så uppenbart ljuger om sin verksamhet, än från dem som faktiskt tillverkar grejerna. 

Och om den är "snygg" kan väl diskuteras. Inte tycker jag att den är snyggare än alla andra. Vilken är snyggast? Tändsticksasken eller hårddiskkabinettet? 

Och jag gjorde mig av med Bernadotte-kannan som drällde, eftersom jag föredrar att inte spilla.

Anmäl
2014-11-08 00:22 #3 av: Paltn

Lacie blev väl dessutom kända på hårddiskmarknaden pga sina "Legobitar"
...för att förtydliga det du just sagt med att plocka kända märken och former och just Lacie som exempel.

Anmäl
2014-11-08 01:27 #4 av: Inkanyezi

Jo, det var mest ett exempel. Det är också svårt att i sarkastisk form få fram de olika nyanserna mellan beundran och förakt.

För att vara övertydlig, så beundrar jag faktiskt Porsches förmåga att göra någonting väldigt enkelt och ta verkligt hutlöst betalt för det. Jag förnekar inte att formen på kabinettet är sober, och även asken med tändstickor är formgiven av industriformgivare. Men där finns inget annat namn än Nerman, han som har gjort Solstickegrabben.

När man öppnar Porsche-kabinettet finner man dock lite slarv i utförandet, och det är en detalj som är rent ut sagt taffligt gjord, plåten som håller hårddisken, och vars "öron" viks om innan man skruvar fast dem med hårddiskens skruvar. Hela grejen är gjord för att egentligen aldrig mer öppnas, även om det är möjligt.

Om sedan gränssnittet är välgjort vet jag inte. Jag har sett två trasiga, medan samma typ av gränssnitt brukar fungera i många år hos andra tillverkare. Det kan handla om måndagsexemplar, slarv, eller bara att jag av en slump just har hittat de två som gick sönder. 

Faktiskt tycker jag formen är både mera sober än till exempel Hasselblad Lunar, och den är onekligen funktionell - dvs den rymmer hårddisken och tillhörande gränssnitt och skyddar hårddisken i viss mån. Så det var inte avundsjuka, utan jag ryckte bara ett exempel.

Själv har jag en från Seagate, med precis lika sober form, men utan fördjupningarna som passar en staplad likadan lådas fötter och med något sluttande front och brännlackad i svart. Jag hånar ingen som väljer LaCie för att den är "snyggare", men jag skulle inte själv lägga mera pengar för att få just den. Min Seagate-hårddisk har inte något formgivarnamn på skalet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.