Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

kamera inställningar

2014-10-17 15:43 #0 av: djurflikkan

Har en Canon 1100D och vet inte riktigt vilken " inställning " jag ska ha för att få bra bilder på mina hundar, när dom exempel leker, hundutställningar m.m då dom ofta blir suddig och oanvänd bara.
tacksam för hjälp.

Anmäl
2014-10-17 15:46 #1 av: djurflikkan

bild på inställningarna.

Anmäl
2014-10-17 15:54 #2 av: Inkanyezi

Och det du ser där på ratten är inte inställningarna, utan det är symboler för ett antal olika val man kan göra på program för att styra kamerans inställningar.

Bara i läget M har du alltid full kontroll över alla inställningar i kameran, medan övriga lägen är olika program. Lägena Av, Tv och P ger också en viss kontroll över inställningarna, men för att kunna utnyttja den, måste man veta vad olika inställningar i kameran kan åstadkomma. 

Så det är inte så enkelt som att man använder ett visst program för att få bra bilder på hundar. Varje situation där man fotograferar kan ha vissa krav på hur man ställer in kameran. Ibland vill man kunna stoppa rörelse, men ibland vill man att skärpan ska sträcka sig genom ett större område i bilden. Ibland behöver man ha bra återgivning i skuggan när kontrasten är hög, och ibland finns motstridiga krav, där man kan behöva göra ett aktivt val för att offra det man tycker är mindre viktigt, för att vinna det man ser som viktigare.

Det finns inget av de där programmen som alltid ger bra bilder av hundar, men springgubben, sportläget, kan vara ett  vettigt val av program för busiga hundar, så länge man inte har koll på saker och ting. Men det finns andra sätt att hantera det också, där man själv bestämmer vilka inställningar som ska göras.

Anmäl
2014-10-17 22:17 #3 av: MagArne

Problemet med att bilderna/hundarna blir suddiga är troligtvis att slutartiden är för lång. Och varför är slutartiden för lång? Svaret är för dåligt/lite ljus

Hur kortar man ner slutartiden då?

  • Större bländare på objektivet (lägre bändartal). Detta ger kortare skärpedjup vilket kan t.ex. ge skarp nos men resten blir ur fokus.
  • Högre ISO gör kameran mer ljuskänslig. Men detta gör även bilderna mer busiga. Sträva efter så lågt ISO som möjligt när det finns mycket ljus att tillgå.
  • Mer ljus. Tänd fler lampor, montera starkare lampor, gå ut, fotografera andra tider, använd blixt m.m. 

Så det du får börja med att göra är t.ex. att sätta kameran i Av-läge (låser en bländare och kameran väljer en lämplig slutartid) och välja den största bländaren (lägsta bländartalet) och se om bilderna blir skarpa. Hjälper inte det så öka ISO. Vet inte riktigt vad som är längsta tänkbara slutartid för busiga hundar men 1/500s är kanske ett tal att sträva efter? Ju snabbare de rör sig desto kortare slutartid behöver du. Väljer du Tv-läget låser du en vald slutartid och låter kameran välja en lämplig bländare. Men är inte bländaren tillräckligt stor blir bilden för mörk och lämpar sig därför bäst när det finns mer än tillräckligt med ljus att tillgå.

Får du inte ner slutartiden tillräckligt mycket och ISO är på max vad du tycker är acceptabelt i brusväg och bländaren går inte att få större.  Ja då har du inte mycket annat att välja på än att montera ett ännu ljusstarkare objektiv eller tillföra mer ljus av något slag.

Posta gärna en oredigerad bild som du inte blev helt nöjd med så kan vi se hur kamerans inställningar var samt hur du eventuellt kunde gjort annorlunda. Vi vill mer än gärna hjälpa dig på traven :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.