Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys

Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Bildanalys

Vad är detta?

2014-09-29 08:47 #0 av: [JenniN]

Jag skulle försöka ta en bild på nära håll, men kunde inte hitta inställningarna, Hur som så tog jag en bild på kapsylen jag hade låg framför mig, utan blixit. Och detta visar kameran att jag har tagit kort på.... Är det något fel på kameran? Jag köpte den i fredags så det borde inte vara det, men vi har försäkring på den .  

Men varför gjorde den så här? 

Anmäl
2014-09-29 08:55 #1 av: ru4real

Inga fel på kameran, men den har haft en väldigt lång slutartid, så du har hunnit skaka runt bilden en hel del. Som du säger; utan blixt.

Anmäl
2014-09-29 08:56 #2 av: [JenniN]

Ja fast det var inte specielt mörkt där jag tog bilden. Inte så att kameran inte skulle se någonting iallfall. 

Anmäl
2014-09-29 09:31 #3 av: ru4real

Fast det är enormt stor skillnad på vad du ser och vad en kamera ser. Våra ögon har dels en fantastisk förmåga att se saker i dåligt ljus, dels att våra hjärnor är extremt duktiga på att tolka den information ögat skickar till den. Dagens kameror är inte ens i närheten av det. Och definitivt inte kompaktkameror.

Det du tycker är bra och ljust tycker säkerligen kameran att det är alldels för mörkt. Sen kan det ju vara så att du har ändrat ngn inställning, kanske sänkt isot eller liknande.

Anmäl
2014-09-29 09:43 #4 av: JazzBass

Exif för bilden säger 30s slutartid, f/5 och iso 100, samt blixt ("flash fired, compulsory flash mode").  Det borde ha blivit nånting av det här, men jag vet inte vad som gått snett. Jag tror dock inte det är nånting fel på kameran utan att ha sett fler bilder. Så gå ut i dagsljuset med kameran, ställ den på "gröna rutan" och se hur det blir. Gå sen in och gör samma sak. Om den tar hyfsade bilder i båda miljöerna är det troligtvis så att du ställer in kameran fel, och måste lära dig hantera kamerainställningarna. Läs på om exponeringsteori (bländare, slutartid, isotal mm) t.ex. här bland artiklarna.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-09-29 10:03 #5 av: Inkanyezi

Spåren som du ser i bilden är en ljuskälla som fanns där medan du rörde kameran lite runt, kanske en lampa, eller något ställe där det kommer in starkt ljus genom en liten öppning, som ett nyckelhål, om du är i ett helt mörkt rum. Kapsylen är det nog inte, men det kan vara en reflektion av en lampa från kapsylen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.