Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Nybörjare

Cupcake

2014-09-22 19:56 #0 av: PoizonBite

Tar gärna emot konstruktiv kritik. Bilden är tagen med min Nikon D80 med objektivet Nikkor 18-135 mm. 

Anmäl
2014-09-24 18:41 #1 av: Bagtjesen

Utan att ha analyserat dina inställningar (om det är möjligt) så är färgerna inte så bra, murriga, och bakgrunden lite orolig.

Den cupcake som är framme t höger lutar från vänster ner mot höger. Det är enkelt  att åtgärda med rotation och efterföljande beskärning.

Tror färg-"felet" beror på fel inställd vitballans eller auto vitbalans som inte lyckats.

Jag tror att du behöver få fram lite mer ljus och färg t ex i "körsbäret"(?) på toppen, då blir huvudmotivet bättre och tror att hela bilden blir bättre av det.

/Bägtjesen

Anmäl
2014-09-25 08:21 #2 av: Inkanyezi

Jag ska utveckla det där lite grann.

 • Vitbalans är en inställning som bestämmer hur färger ska visas, och den ska ställas in efter ljuskällan som belyser motivet.
  -
 • Dagsljus ska ha en viss vitbalans, och lampljus ska ha en annan vitbalans, eftersom lampljuset innehåller större andel rött och mycket lite blått. Om man inte ställer in för lampa, kommer det som blir belyst av en lampa att bli rödgult i tonen.
  -
 • Kameran kan inte veta vilket ljus som belyser motivet. Även om det finns något som kallas "AWB" - automatisk vitbalans - så vet kameran vanligen inte vilken färg ljuset har. Kamerans öga, objektivet, ser bara motivet, inte ljuskällan.
  -
 • När det finns mer än en slags ljuskälla, och ljuskällorna har olika färg, då går det inte att ställa in någon "rätt" vitbalans. Vi kallar det "blandljus", och det är omöjligt att vitbalansera. Man kan aldrig få riktigt bra färger när man har två eller fler olika ljuskällor.
  -
 • När kameran står på Auto, ofta markerad med grönt på programratten, så försöker kamerans program ställa vitbalansen rätt efter hur den är programmerad. Om det är mörkt, poppar blixten upp, och kameran ställer in vitbalansen för blixt. Tyvärr helt åt skogen, för hittills har jag inte sett en enda kamera som har rätt inställning för sin egen inbyggda blixt.

Alla de där sakerna jobbar emot dig när du bara tittar och trycker inomhus där ljuset är svagt och kameran använder blixten. Här har kameran underexponerat. Färgen kan inte bli rätt, eftersom det är två olika ljuskällor med väldigt olika färg, dels en lampa, dels kamerans inbyggda blixt. Blixten är blå, lampan är gulröd. 

Underexponeringen är ganska lätt att fixa, så att bilden blir bättre. Det enklaste är att använda kontrollen "Nivåer" i bildbehandlingen och dra vitpunkten åt vänster tills bilden ser bra ut. Den är nu mörk och murrig, men den går att få lagom ljus genom att ändra vitpunkten. Om du tittar på histogrammet som jag har bifogat, så ser du att det är en lång bit till höger i histogrammet som är tom. Man flyttar vitpunkten, tills den ligger precis där histogrammet slutar, så att allt som är tomt skärs bort.

Blixtens ljus avtar enligt den optiska lagen, med kvadraten på avståndet från ljuskällan. Det betyder att sånt som är väldigt nära blir starkt belyst, och det som är längre bort får mycket mindre ljus från blixten. Därför dominerar blixtens ljus på det som är allra närmast, och lampans ljus dominerar på det som är längre bort. 

Man kan tänka sig tre vägar att få bättre färg; endera att man använder enbart blixten för att belysa, eller enbart lampan. Eller så kan man använda dagsljus, exempelvis från ett fönster.

 • Om man använder bara blixten, kommer det som är närmast att bli starkt belyst, medan det som är längre bort blir svart. Blixten ger också en skarp slagskugga där någonting skymmer något annat, vilket du kan se under kanten av formarna. Det blir också skarpa reflexer från blanka ytor.
  -
 • Om man använder bara lampljuset, kommer hela motivet att vara ganska jämnt belyst, och det går då att ställa vitbalans för lampan så att man får rätt färg på allting. Eftersom lampljuset är ganska svagt, behöver kameran lång tid för att exponera, och då kanske man inte kan ta på fri hand, utan måste använda stativ eller ett annat bra stöd, exempelvis bönkudde.
  -
 • En tredje väg att få bra belysning är att använda dagsljus från ett fönster och se till att alla lampor i rummet är släckta. Det ger ofta mycket vackert ljus, och det är lätt att få rätt färger. När man tar ljuset från ett fönster, kan man få ljus från sidan, som framhäver formen på det man fotograferar, och som ger ett spel mellan ljus och skugga i motivet.
Anmäl
2014-10-04 15:37 #3 av: PoizonBite

Tack för tipsen!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.