Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Vilket macro?

2014-09-17 21:16 #0 av: happyone

Har en nikon d5200 som jag letar ett prisvärt macro objektiv till. Någon som vet något bra men som inte kostar för mycket? 

Anmäl
2014-09-17 22:13 #1 av: Inkanyezi

Vad som är mest prisvärt hänger på vad du har för objektiv nu, och vad du ska använda det till.

Generellt är brännvidder kring 100 mm mest lättjobbade, och det billigaste bland de makroobjektiven är Tamron 90/2,8. För ytterligare några hundralappar kan man få ett Nikon originalobjektiv på 85 mm, men Tamron-objektivet är bättre optiskt. 

Anmäl
2014-09-18 09:49 #2 av: Bagtjesen

Jo, vid t ex större insekter på sånt håll att de inte flyger iväg, är de längre brännvidderna bättre, men det är precis som vanligt vad man skall använda det till som kan göra att man vill optimera vilken brännvidd man vill ha. Och vill man passera 1:1 så behöver det ju vara ljusstarkt.

/Bägtjesen 

Anmäl
2014-09-18 10:28 #3 av: happyone

Har bara det objektivet som följde med nu 18-105 ligger det på.. 

Tack för svaren #1 och #2

Anmäl
2014-09-18 10:53 #4 av: Inkanyezi

Då finns också andra alternativ, som man kan se som mer prisvärda, beroende på vad du ska fotografera.

Ett makroobjektiv är i regel avsett just för extrema närbilder, och många av dem är också särskilt lämpade för att fotografera sådant som kräver stor noggrannhet i återgivningen. När man exempelvis gör reproduktioner eller fotograferar frimärken, vill man ha ett objektiv med rätlinjig återgivning och utan bildfältskrökning.

Om motiven man siktar emot inte kräver de egenskaperna, kan man i stället för ett makroobjektiv i många fall använda närbildslinser i stället när man vill komma nära. Det gäller särskilt när man har en telezoom. Nikons zoom, som går till 105 mm brännvidd är särskilt väl lämpad för att använda närbildslins till att ta blommor och insekter av måttlig storlek. För bästa resultat ska man då ha en akromatisk lins, och det finns fördelar med att slippa plocka av sitt objektiv. Bland annat minskar risken att smutsa ner sensorn.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Akromatisk_lins

Närgränsen på 18-105 motsvarar ungefär tre dioptrier, och med en lins på tre dioptrier kan man få ungefär dubbelt så stor avbildningsskala som det närmaste man kan komma utan lins. En något kraftigare lins kan vara önskvärt för att få ännu större avbildningsskala, och det finns akromatiska linser på +5 dioptrier som ger mycket bra skärpa.

Med +5 dioptriers närbildslins har man ett arbetsavstånd på mellan 20 cm från linsen och ner till ungefär 13 cm från linsen med det objektivet, och avbildningsskalan blir ganska nära vad man får med ett makroobjektiv. Skärpan blir utmärkt, så länge man håller sig till sådant man hittar i naturen eller andra tredimensionella saker, men det lämpar sig inte för reproduktion av plana och rätlinjiga föremål, eftersom en närbildslins alltid har bildfältskrökning och det också blir en viss distorsion.

Om man väljer att använda närbildslins bör man inte välja en som har mindre dioptrital än vad som svarar mot objektivets närgräns. Närgränsen på Nikon 18-105 motsvarar tre dioptrier. När man sätter på en så stark lins måste den vara akromatisk för att man ska få god skärpa. Eftersom man också kan zooma när linsen sitter på, är det bättre att ta ett högre dioptrital än tre. Fem dioptrier är en vettig kompromiss för stor avbildningsskala och måttligt arbetsavstånd.

Med närbildslins måste man hålla sig inom de möjliga avstånden när linsen sitter på. Man kan inte ta på större avstånd än det som svarar mot linsens dioptrital. För en lins på +5 dioptrier är det 20 cm från linsen, och de ytterligare tre dioptrier som objektivet kan fokusera gör att det kan finställa mellan ungefär 20 cm och 13 cm från linsen. Om man går närmre eller längre bort, går det inte att ställa skarpt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.