Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Bildhantering

Naturlig storlek?

2014-07-23 21:41 #0 av: Mari

Jag har en tanke om att fotografera djur och sedan skriva ut i naturlig storlek till en reklamidé jag är involverad i.

Gör man på något speciellt sätt då? Tänker om man ska fota med speciellt avstånd till motivet för att det ska bli bäst på utskriften sedan? Eller är det bara utskriften det handlar om och inte själva fotograferingen? 

Anmäl
2014-07-24 07:01 #1 av: JazzBass

Det handlar inte om nåt mer än att du skriver ut bilden i en sån storlek att motivet blir i naturlig storlek på bild, förutsatt att du vet dess naturliga storkek förstås. Använder du ramar med standardmått kan du behöva beskära bilderna något, det kan se oroligt ut att blanda för många olika ramstorlekar och -proportioner i en utställning.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-07-24 11:44 #2 av: Mari

Min tanke är att frilägga djuren så man kan skära ut och klistra upp på kartong så djuren blir stående/liggande i olika miljöer :-)

Kommer bli mestadels katter så jag får väl testa mig fram, misstänker att min A4 skrivare inte kommer att räcka till mer än till kanske kattungar 

Anmäl
2014-07-24 11:54 #3 av: Inkanyezi

Du kan ju dela upp utskriften på mer än ett blad. 

Anmäl
2014-07-24 11:56 #4 av: Mari

Ja jag har funderat på det, är det något man gör i inställningarna till skrivaren eller är det i något program? Har inte satt mig in i att leta så ordentligt ännu då jag inte har bilderna klara :-)

Anmäl
2014-07-24 12:08 #5 av: Inkanyezi

Det finns nog i flera program som man redigerar bilder med, hur man kan skriva ut över flera blad. Det var länge sedan jag gjorde det, men kolla programmet som du har. Jag tror jag använde Irfanview för att göra det, men jag tror att man kan göra det i andra program också. Det kan ligga i utskriftsinställningarna. Det finns flera beskrivningar på webben om du exempelvis söker på:

printing a large picture over several sheets of paper

Det finns också i en del utskriftsrutiner som "poster" eller liknande.

Anmäl
2014-07-24 14:02 #6 av: Bagtjesen

Ett annat ord på engelska är "posterize" och härlett "posterization" - det finns flera gratisprogram, men det är några år sedan jag sist använde så jag är inte uppdaterad på vilka som är bra/bäst nu för tiden.

Ju bättre grundbilden är dess bättre blir uppförstoringen - när du förstorar tillräckligt mycket så blir bildpunkterna större än vad skrivaren klarar, och då beräknar programmen fram mellan-punkter. Så ju mer färdigbeskurna i kameran du kan ta bilderna, ju mer bildpunkter utgörs av djurmotivet.

/Bägtjesen 

Anmäl
2014-07-24 20:27 #7 av: Bagtjesen

Glömde att; i vissa fall pratar man om det när man reducerar färgerna för att göra en "poster". Men jag avsåg med de här de program som tillåter att man förstorar upp rejält och kan skriva ut i separata A4 eller A3, och sedan klistrar ihop dem (i rätt ordning!

/Bägtjesen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.