Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Canon 70-200L f/2.8 fokuserar fel

2014-07-01 17:11 #0 av: denisesalomonsson

Köpte ett Canon 70-200L f/2.8 för ett tag sedan, och fram tills för någon vecka sedan har det krånglat med fokuseringen. Även om jag fokuserar noga på något stilla objekt så blir det fortfarande inte skarpt, och börjar bli lite nervös med tanke på att jag ska fota ett bröllop för första gången om två veckor och har inte möjlighet att lämna in det på lagning just nu.

Någon annan som varit med om samma och vet vad detta beror på?

Anmäl
2014-07-01 19:11 #1 av: JazzBass

Det är kalibreringsfel, antingen i objektivet, kamerahuset eller både och. Om du har en (minst) semiavancerad kamera kan du säkert finjustera fokusen med just det objektivet, och det måste du nog också göra om du inte hinner få objektivet servat tills bröllopet eller får låna/hyra ett annat.

Kalibreringsfel är vanligt på dslr-kameror tyvärr.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-07-01 19:12 #2 av: JazzBass

Sök på focus test chart så får du mer hjälp och information om hur du kan få bort problemet.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-07-01 20:21 #3 av: Ylva-Li

Har samma problem med min backupkamera 6D och mitt 24-70/2.8..
Kollegor hävdar att man kan lämna in för kalibrering, men jag lyckas inte hitta hur?

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2014-07-01 22:02 #4 av: Inkanyezi

Om det vore så enkelt som att man kunde flytta objektivet från en kamera till en annan och det fortfarande fungerade som det ska, så vore ju allt bra, men kamerahus är olika och objektiv är olika, och det finns flera olika generationer av AF, såväl i kamerahusen som i objektiven. Roger Cicala har gått igenom det ganska grundligt i sin blogg, och det verkar inte finnas någon helt bra lösning om man har olika generationer av kamerahus och objektiv, som man använder alternerande. 

Några av Roger Cicalas funderingar hittar du hos LensRentals: 

http://www.lensrentals.com/blog/2010/07/how-autofocus-often-works

http://www.lensrentals.com/blog/2012/07/autofocus-reality-part-1-center-point-single-shot-accuracy

http://www.lensrentals.com/blog/2012/07/autofocus-reality-part-ii-1-vs-2-and-old-vs-new

http://www.lensrentals.com/blog/2012/07/autofocus-reality-part-3a-canon-lenses

http://www.lensrentals.com/blog/2012/08/autofocus-reality-part-3b-canon-cameras

http://www.lensrentals.com/blog/2012/09/autofocus-reality-part-4-nikon-full-frame

Så det där med autofokus är inte helt lätt, och grejerna måste faktiskt vara intrimmade med varann för att fungera någotsånär. Det finns toleranser, och om en kombination av kamerahus och objektiv inte ligger inom tillåten tolerans, måste man kalibrera, men som Roger Cicala har visat, betyder det att kalibrera hus och objektiv tillsammans, och de kommer då att fungera bra i den kombinationen. Sätter man objektivet på ett annat kamerahus, kan det bli annorlunda. 

Om man kalibrerar alla kamerahus och objektiv tillsammans, blir det nog det bästa som går att åstadkomma, vilket inte kommer att vara helt bra för alla, eftersom toleranserna vid AF med spegelsökaren är större än vid direktvisning och manuell fokusering. Triangulerande AF, den som brukar kallas "fasdetekterande", ger i regel större fel än kontrastkännande AF eller manuell fokusering vid direktvisning, också när man har kalibrerat. 

Om objektivet hela tiden fokuserar fel åt samma håll, ska det kalibreras, och märkesverkstäderna kan kalibrera kamerahus och objektiv.  Du kan finjustera om du har ett sådant kamerahus som har den möjligheten, men på en zoom är det inte säkert att finjustering kommer att stämma över hela registret. 

Min egen erfarenhet av AF i DSLR-kameror är ganska liten, men jag har uppfattningen att den mycket sällan träffar rätt utan kalibrering. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.