Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Hård

(H) Prästkrage

2014-06-20 00:28 #0 av: Moalinn

Här är en bild på en prästkrage. Bakgrunden är mörk men har lite gröna "fläckar" som livar upp den, blomman är ljus men det finns fortfarande struktur och till min stora förvåning finns det skärpa längst ut på ena kronbladet. Men jag upplever bilden som lite suddig. 

Detta är vad jag ser, vad ser du? Vill ha hård kritik, släng det på mig bara. Skrattar

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2014-06-20 00:43 #1 av: lollynonna

tycker också att bilden är aningen suddig närmast hitåt. och bladet öven det gula i mitten stör mycket,skulle vara bättre utan det. mer kommer jag inte på förutom att jag ser inga gröna fläckar?:)

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Anmäl
2014-06-20 00:49 #2 av: Moalinn

#1 Tack så jättemycket!

Tänkte mer suddigt som i skakningsoskärpa, att det är oskarpt är för att jag har använt en relativt stor bländare.

Antar att det beror på skärm. På min imac såg man det ganska svagt, på min macbook syns det inte alls men på mobilen - där syns allt och lite till.

Skulle vilja ha mer tankar angående det gula, stör det så mycket som #1 säger? :)

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2014-06-20 05:54 #3 av: Inkanyezi

Ja, jag tycker att det stör, och förklaringen är nog att oskärpa i förgrunden nära nog alltid stör, och den skarpa delen av blomkorgen är den längst bort. Också kronbladet som delvis täcker blomkorgen upplever jag som störande.

När man tar på mycket nära håll blir skärpedjupet alltid kort, och det är ganska svårt att få till en bild i den vinkeln på en blomma utan att man får stora delar av den oskarpa på ett sätt som upplevs störande. Vi brukar ha lättare att godta att de allra närmaste delarna av det man ser är skarpa, medan de bortre kan vara oskarpa.

Sedan kanske du har problem med skärmen också. Jag kan se det gröna i nedre vänstra hörnet när jag mixtrar med tonkurvan, men inte när bilden öppnas i webbläsaren. Den har färgrymden aRGB, som min skärm inte kan visa, men det är möjligt att din skärm visar aRGB. Du har inte heller använt hela tonomfånget ut till det allra ljusaste, vilket gör det vita lite murrigt. Där kan du ha hjälp av histogrammet för att sätta vitpunkt precis där histogrammet tar slut.

Men det grundläggande problemet med bilden är skärpan, och precis som alltid är det inte enbart upplösning och optikskärpa som spelar in, utan också ljuset. Ljuset är väldigt mjukt, och mjukt ljus gör det svårare att få ett utpräglat intryck av skärpa. Det gäller då särskilt sådant som vattendropparna, där man gärna vill ha lite speglingar och glansdagrar. Det blir bättre när man drar vitpunkten en aning, men forfarande upplever jag avsaknaden av glansdagrar som en brist.

Anmäl
2014-06-20 23:36 #4 av: Moalinn

Tack för kritiken. Tog med mig det när jag fotograferade samma blomma idag, fast i solsken och utan vattendroppar. Beskar dock inte bort allt gult då det snarare gjorde så att bilden blev livlös och tråkig, men kan ha och göra med att dropparna inte är där och fyller upp.

Nu kan inte jag klaga på skärpan, är det någon annan som kan göra det? Tycker absolut att det har hamnat där det ska ligga och inte 20 meter bort. 

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2014-06-20 23:44 #5 av: lollynonna

på den där bilden var blomman mycket vackrare. på den första var den gula saken lite mörk:/ men på denna var den ljus och lysande!Skrattar

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.