Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Canon eos 7D

2014-06-06 14:12 #0 av: Linnea.H

Hej alla fotokunniga! Jag fick en Canon EOS 7D i student present och är super nöjd! Men detta är första kameran jag har och känner den är lite väl avancerad för mig som är himla oteknisk :/ jag får jätte bra still bilder men såfort det är rörelse så blir det otydligt och verkligen inte bra.. Vet att det är en inställning man ska ställa in men vilken..?
Tack på förhand för hjälpen!

Anmäl
2014-06-06 15:02 #1 av: denstore

Det är slutartiderna du får experimentera med. Ska du frysa rörelse, så måste slutaren vara öppen så kort tid som möjligt, annars ser man rörelsen som en suddighet.

Anmäl
2014-06-06 15:10 #2 av: Linnea.H

Hur fixar man den då...? Hittar inte de på menyn

Anmäl
2014-06-06 15:30 #3 av: denstore

Sätt kameran på Tv på programratten upptill. Ställ sedan in tiden med hjälp av något av hjulen. Titta i sökaren, och när du snurrar på hjulen, så ändras slutartiderna och bländarstorleken. Slutartiderna är längst till vänster på min 5d, och jag tror det var samma på 7d. Ska du ta bilder på riktigt snabba rörelser, så är kanske slutartider på 1/500 sekund eller kortare (500 på sökaren) lämpliga.

Anmäl
2014-06-06 15:44 #4 av: Linnea.H

Åh tack så mycket! Får ut och testa när vädret tillåter :D

Anmäl
2014-06-06 18:36 #5 av: Inkanyezi

Ett enklare sätt att hantera det är att ställa ratten på springgubbe. Då väljer kameran så kort tid den kan, med hänsyn till ljuset. Om du läser igenom kamerans bruksanvisning ordentligt borde det klarna en del.

Men som sagt, man kan ställa Tv, och för att optimera möjligheten att få bilder, kan man då också låta kameran välja ISO, genom att ha Auto-ISO inställt. Annars, om man ställer en kort slutartid, kan det hända att bilden blir väldigt mörk och brusig.

Kortare tid är högre siffra för slutartiden, eftersom det är nämnaren i ett bråk. När det står 500, så betyder det 1/500 sekund, och när det står 1000 så är det 1/1000 sekund. Jag tror kameran kan ta på så kort tid som 1/4000 sekund. eller åtminstone 1/2000, men då behövs massor med ljus för att man ska kunna få en bra bild.

Anmäl
2014-06-06 21:44 #6 av: Bodin99

BTW canon eos 7D klarar slutartider upp till 1/8000.

Anmäl
2014-06-07 01:04 #7 av: minowi

7D har inte heller någon springande gubbe eller de vanligt förekommande autolägena som brukar finnas på enklare kameror. 

Tipsen du fått om att läsa igenom instruktionsboken är bra. Finns även massvis med mer eller mindre bra videotutorials på youtube om hur man använder en systemkamera. Kan även rekommendera moderskeppet.se som har många bra kurser. 

Du har fått en väldigt bra kamera i present, så mitt tips är att lära dig förstår vad slutartid, bländare och iso är för något och vad de gör för bilden. Det är grunden för att kunna hantera en systemkamera på annat än det gröna läget tycker jag.


Har själv en 7D så hojta till om du har några frågor så ska jag se om jag kan hjälpa dig.


Lycka till med fotandet!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.