Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera landskap & natur. Ej kritik

Lång slutartid i dagsljus..

2014-05-31 12:59 #0 av: emeliagranstrom

Jag har nyligen kommit på hur man fotar med lång slutartid osv, men när jag i dagsljus vill ta kort på en porlande bäck och få den effekten genom att ha lång slutartid så blir ju bilden alldeles för ljus. 

Finns det nåt sätt man kan göra eller är de ba att vänta till det blir mörkare? 


Anmäl
2014-05-31 13:04 #1 av: Po A

Du kan använda ND filter....eller använda den minsta bländare (hög siffra) som ditt objektiv kan...Det hela är att få så lång slutartid som det bara går för att uppnå den effekt du önskar. Om det var "mjölkiga" vattnet du eftersträva...

Po

Anmäl
2014-05-31 13:10 #2 av: emeliagranstrom

Okej, ja, det mjölkiga! :) 

Har provat med högsta möjliga bländare men blir oftast ändå för ljust. Får nog investera i ett ND filter då! :) 

Anmäl
2014-05-31 15:38 #3 av: hydman

LEE Filters har small stopper och big stopper. Löser problemet.

Anmäl
2014-05-31 18:54 #4 av: JazzBass

#3 - Ja, men de är inte billiga direkt.

Skulle rekommendera ett 6 stegs filter, t.ex. Hoya ND64. Har ett sånt själv, och det är en bra kompromiss mellan de 9 stegs filtren som tillåter många sekunder långa slutartider i dagsljus (och som är så gott som omöjliga att se nåt genom, än mindre fokusera), och de som bara ger en tre stegs dämpning som av min erfarenhet inte räcker speciellt långt. Jag kan, åtminstone med min D700, använda autofokus i hyfsat ljus med filtret påskruvat, och ser också motivet någorlunda bra genom sökaren. Man kan alltid skruva på ett ND8 ytterligare, om man vill förlänga slutartiderna ytterligare.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-05-31 19:17 #5 av: emeliagranstrom

Tack för tipsen! :) 

Anmäl
2014-06-01 09:08 #6 av: Inkanyezi

Om man har ett filter som stoppar väldigt mycket ljus ser man inget i sökaren på en spegelreflexkamera, men om den har direktvisning (Live View), så att man kan se bilden på skärmen, så syns det ändå bra där, så att man kan komponera bilden.

Också utan direktvisning är det inte ett jätteproblem, eftersom man ändå måste använda stativ för så långa exponeringar. Man gör då inställningarna och komponerar bilden utan att ha filtret på, och så sätter man på filtret för att ta bilden.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.