Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Någon som vet något om denna?

2014-03-08 10:20 #0 av: AnnaE86

Jag ska sälja en gammal kamera, fint skick och hel. Förstår att man inte får mycket för den men just skicket gör att jag blir nyfiken på vad det är för någon?
Den som köpte den måste väl antagligen varit mycket rädd om den en gång.

Anmäl
2014-03-08 10:47 #1 av: Inkanyezi

Inte för att jag vet mycket specifikt om din kamera, men jag har sett ganska många liknande, och min bror hittade en gång en i soporna på femtiotalet, den första som jag fotograferade med. Din är inte samma modell, men som sagt, det finns ett otal liknande modeller.

De flesta av de här kamerorna är tillverkade mellan omkring 1920 och 1955 ungefär. Din kamera är sannolikt gjord för film typ 120, men det förekommer också att de är gjorda för en smalare spole, 620. Film på 120-spole tillverkas fortfarande.

Hos Myrorna och Stadsmissionen dyker såna här kameror upp ganska ofta, och de har tidigare fått prislappar i storleksordning 20 kronor och däromkring, men det senaste året sitter ofta en prislapp på 100 kronor där, och i enstaka fall mer. Något system tror jag inte finns i den prissättningen, och man köper knappast en sån kamera för att använda den, utan mer som dekoration, eller samlarföremål, kanske av nostalgi, för att man någon gång har haft en.

De brukar i regel vara i gott skick, din kamera är inte exceptionell. 

Anmäl
2014-03-08 15:46 #2 av: Anna

Det ser ut som en Balda tycker jag, antagligen modellen Poka (eller eventuellt Rollbox). Du ser inte om det står någonting på den någonstans? Då är det såklart lättare att "artbestämma" den. 

Här är den Poka jag hittat som är mest lik din. Om jag inte har fel finns Pokan i tre olika modeller, den första kom 1928, den sista 1938.

Din ser ut att vara i ganska fint skick, förutom att den svarta färgen är bortskavd från metalldelarna. 

På eBay finns det ett fåtal exemplar ute för mellan ca 150-350kr, men för att få så mycket ska man nog hitta rätt köpare också. 

Mer om Balda finns att läsa här. :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2014-03-08 16:57 #3 av: Inkanyezi

Låset till luckan baktill och vredet för frammatning stämmer i och för sig med lådkameror från Balda, men också Kodak hade samma lås och vred.

Bäst är så klart att titta vad det står på den, oftast frampå i närheten av objektivet, men på en del kameror står det på luckan bak. Till skillnad från den visade modellen av Poka, som har sökare med mattskiva, har den här kameran "briljantsökare", dvs den har en samlingslins där mattskivan sitter på enklare sökare, för att man ska få klarare bild. Kameran kan ha ett reglage för olika bländare, strax ovanför "avtrycket", som troligen är en spak som knäpper när man för den från ena läget till det andra, alltså varannan gång ner, varannan upp. Så var det på de flesta av lådkamerorna.

På baksidan i hörnet finns ett rött fönster, möjligen täckt med en liten skjutlucka, där man ser numren på filmen när man drar fram. Den tar åtta bilder i format 6x9 cm.

Anmäl
2014-03-09 05:41 #4 av: AnnaE86

Tack vilka bra åsikter!
Ja att den inte skulle vara värd nåt rent ekonomiskt det är jag med på, jag förväntar mig inte mer än summan för annonsen (30-50:-)
Det är mer det att den troligen gått i släkten och då är väl att förmoda att de foton jag har i album skulle kunna vara tagna med just den. Vilka av fotona är väl svårare att säga.
Man kan inte spara på allt men en historia kring föremålen väger inte att ta med sig :)
Tack.

Anmäl
2014-03-09 09:43 #5 av: Inkanyezi

Det är ganska lätt att se vilka bilder som skulle kunna vara tagna med den kameran, eftersom man oftast gjorde kontaktkopior på den tiden då de här kamerorna var aktuella. Det betyder att bilderna har samma storlek som negativet, knappt sex gånger nio centimeter bildyta, oftast med en vit kant utanför, så att papperet är aningen större. Bilder tagna med den här typen av lådkamera är oftast tagna i höjdformat, dvs att bredden är kortare än höjden på bilden. De flesta är troligen tagna senast omkring 1960.

Anmäl
2014-03-10 07:37 #6 av: [malkins]


Jag köpte en lådkamera från Tradera för att använda som fotorekvisita och som prydnad. Betalade ca en hundring. Så Tradera är mitt tips om du inte vill spara den.

 

 

Anmäl