Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera mat - Ej kritik

Tostones

2014-02-23 00:43 #0 av: Inkanyezi

Så gjorde jag tostones också. När man ska göra tostones är det en fördel att ta en kokbanan som har gulnat lite grann, så att den är "pintón". Den gröna ska jag göra mariquitas med, men den som är lite gulare ska bli tostones.

Anmäl
2014-02-23 00:45 #1 av: Inkanyezi

Jag börjar med att skära av ändarna.

Anmäl
2014-02-23 00:48 #2 av: Inkanyezi

Så gör jag ett snitt genom skalet längs hela bananen.

Anmäl
2014-02-23 00:49 #3 av: Inkanyezi

Och så klär jag av den...

Anmäl
2014-02-23 00:53 #4 av: Inkanyezi

På Kuba brukar man spara skalet för att använda när man ska platta till sina tostones, men jag kommer att använda bottnen av en mugg för att trycka till dem, så jag kastar skalet. Om man vill ha skalet snyggare och nära nog helt, för att kunna använda det till att platta till sina tostones, så är det bäst att göra snittet på den bukiga sidan av bananen, inte den konkava, som här.

Anmäl
2014-02-23 00:55 #5 av: Inkanyezi

Så skär jag upp hela bananen i stumpar på ett par centimeter.

Anmäl
2014-02-23 00:58 #6 av: Inkanyezi

När man gör tostones ska man först mjuka upp bananbitarna, genom att koka dem i olja på svag värme, inte så stark att de blir brynta. Man lägger i dem när oljan är kall och kollar att den inte blir för varm.

Jag använder rapsolja, men det går också med ister, flott eller kokosolja. Fläskflott är egentligen allra godast, men jag har inte något flott, så jag får nöja mig med olja. Ister är också bra, men kokosolja är lite knepig, eftersom den skummar rätt kraftigt. Man får inte lägga i för mycket om man har kokosfett i, för då skummar det över.

Anmäl
2014-02-23 01:00 #7 av: Inkanyezi

När oljan har blivit så varm att man ser att bananbitarna kokar inuti och det kommer ut en massa bubblor, drar man ner effekten på plattan för att det inte ska bli för varmt. Det ska inte bli mycket stekskorpa på stumparna vid den här första värmningen, men de ska börja brynas lite lätt.

Anmäl
2014-02-23 01:04 #8 av: Inkanyezi

Man provar med en först om de är lagom mjuka, och sedan tar man upp allihop och då kan man höja värmen för att få skorpa på dem i nästa vända.

Jag plattar till dem med en mugg mot en assiett.
Det klassiska är att vika ihop bananskalet och använda det för att trycka till dem, men det är risk att man bränner sig då och det är rätt kladdigt.

Ta inte i dem med fingrarna. Oljan är mer än hundra grader varm.
Man måste ha torra redskap och vara torr om händerna. En droppe vatten i den heta oljan exploderar och stänker het olja som kan vålla svåra brännskador. Lägg märke till åt vilket håll jag har vänt handtaget.
Inga barn i köket när man håller på med sånt här!

Bananbitarna är kokheta när man har lyft ut dem för att platta till dem.

Anmäl
2014-02-23 01:09 #9 av: Inkanyezi

Man plattar till allihop innan man stoppar i dem igen. De ska vara varma när man plattar till dem, så vänta inte tills de svalnar. För att få bort den hoptryckta biten från bottnen av muggen använder jag stekspaden.

Anmäl
2014-02-23 01:11 #10 av: Inkanyezi

Så lägger man i de tillplattade bitarna i den heta oljan och låter dem puttra tills de är gyllenbruna.

Anmäl
2014-02-23 01:15 #11 av: Inkanyezi

Eftersom de tar större plats när de är utplattade får jag lov att flottyrkoka dem i två vändor. Man måste vara försiktig så att man inte får något stänk av het olja på sig, och man måste använda redskap för att hantera sina tostones. Oljan är någonstans mellan 150 och 180 grader varm.

Jag låter dem rinna av på hushållspapper, som suger upp överflödig olja, så att det inte blir kladdigt när man serverar dem.

Anmäl
2014-02-23 01:17 #12 av: Inkanyezi

Och när de är färdiga är de läckert gyllenbruna, frasiga utanpå och fortfarande lite mjuka inuti. Man kan salta dem om man vill, det är många som gör, och ett vanligt sätt är att ha lite starkt saltat vatten på ett fat och vända dem i det medan de fortfarande är heta. Jag brukar inte salta.

Om man saltar på det sättet är det viktigt att hålla det långt från den heta oljan, och att man inte använder samma redskap. Man måste ha torra händer och redskap när man flottyrkokar, det är en farlig sport. En droppe vatten i flottyren exploderar som en granat och sprutar het olja ut över köket.

Anmäl
2014-02-23 01:20 #13 av: Inkanyezi

Och den gröna bananen, den skalar jag på samma sätt, men skär den i tunna skivor med osthyveln för att göra mariquitas, tunna flarn av banan som flottyrkokas tills de är hårda - bananchips.

Anmäl
2014-02-23 01:23 #14 av: Inkanyezi

Mariquitas flottyrkokas i samma värme som den sista bryningen av tostones. De ska inte bli alltför bruna, utan de är bäst gyllene. De är färdiga när det slutar bubbla om dem. Om temperaturen är för hög så blir de lite brända, de ska alltså inte bli bruna, utan få en mörkt gul ton.

Både tostones och mariquitas används som "påpetare" för ris och bönor vid bordet. Kubaner använder inte kniv och gaffel som vi, utan lägger ner kniven efter att ha skurit upp och har gaffeln i höger hand och då använder man ofta tostones eller mariquitas för att peta på med. 

Anmäl
2014-02-23 08:01 #15 av: JazzBass

Tack för fina beskrivningar! Måste provas nåt tag. Kul att se ett användningsområde för de där stora gröna bananerna man sett i mataffären men aldrig vetat vad man kan göra med dem. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-02-26 18:39 #16 av: VSK

Nu droppar snålvattnet på mig igen Lipar

Måste visa frugan denna tråden Skrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.