Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Mjukvara

Raw-filer på Mac?

2014-01-21 13:52 #0 av: tlundegard

Jag har precis skaffat en ny dator, en MacBook PRO. Jag har tidigare mest haft pc och är inte van vid Mac..
Jag har precis laddat in mina bilder i datorn som hamnade i iPhoto, men ser inte var raw-filerna är. Någon som kan hjälpa mig?

Anmäl
2014-01-21 14:04 #1 av: Niklas

Om du importerar till iPhoto är det enklast att titta på dem där. Vill du ha dem i en egen mappstruktur är det kanske enklare att importera med Bildinsamling.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2014-01-22 15:07 #2 av: tlundegard

Ah, såg nu att även raw-filerna visas som bilder i iphoto, inte bara jpeg :) Det betyder att jag inte behöver fota i RAW+S längre, kanon!

Har en till fråga.. Hur laddar man ner camera raw? Det är väl ett gratis tillägg till photoshop? Kommer bara inte ihåg hur jag fixar det..

Edit: Insåg nu att jag kan öppna raw-filen som jpeg i photoshop, jag blir verkligen inte klok på det här.. 

Exakt hur ska jag gå tillväga från att jag importerar bilderna till att jag öppnar dem i camera raw? 

Anmäl
2014-01-22 15:11 #3 av: Niklas

Titta på Adobes hemsida. Det är de som gör tillägget.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2014-01-22 15:27 #4 av: tlundegard

Installerat tillägget nu, men som sagt.. när jag drar över raw-filen till photoshop så konverteras den till jpeg - varför? Är det bättre att ha bilderna i mappar istället för i iphoto?

Anmäl
2014-01-22 15:31 #5 av: Niklas

Jag föredrar att ha bilderna i mappar eftersom jag då kan sortera dem hur jag vill och det är lätt att nå dem från vilket program som helst.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2014-01-22 15:33 #6 av: tlundegard

När jag ska dra över raw-filen till en mapp konverteras den också till jpeg..

Anmäl
2014-01-22 15:39 #7 av: tlundegard

Nu kom jag på hur jag ska göra, tack!

Anmäl
2014-01-25 10:02 #8 av: MagArne

Om du väljer att högerklicka (eller tryck ctrl +klicka) på ditt iPhotobibliotek och väljer "Visa paketets innehåll".

Under masters hamnar alla orginalfiler sorterade under datummärkta mappar. Både RAW och JPEG hamnar där.

Min bild är från Apple Aperture men iPhoto är uppbyggd på exakt samma sätt. Ja, man kan till och med öppna varandras bibliotek utan protest.

Smaken är ju som baken men jag tycker iaf att det är skönt att kunna sortera alla mina bilder i Aperture/iPhoto då det skulle bli alldeles för rörigt att leta fram en specifik bild via filhanteraren. Sedan vill jag också snabbt kunna jämföra flertalet bilder hur dessa bilder togs så som ISO, bländare, vitbalans, blixt, objektiv m.m. Även kunna jämföra flera olika optimeringar av samma bild i Aperture. Jag kan t.ex. av en RAW-fil ha flera olika ändrade versioner.

Anmäl
2014-01-25 14:04 #9 av: CandeFan

#7 Skriv gärna hur du gjorde (så att andra kan lära sig via detta). ;)


Anmäl
2014-01-26 10:53 #10 av: tlundegard

Dubbelpost

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.