Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Ljus/blixt till hemmastudio

2013-12-13 10:14 #0 av: MagArne

Jag håller sakta men säkert på att samla på mig lite utrustning för en liten hemmastudio tänkt till porträttfotografering.

Men jag inser direkt att bara en blixt på paraplystativ inte räcker på långa vägar och jag behöver ha fler ljuskällor. Men hur många paraplystativ behöver man ha och kan starka lågenergilampor vara ett bra budgetalternativ till blixtar då jag vill hålla kostnaden extremt låg om möjligt?

Blixten jag har idag är en Nikon SB-910 men att komplettera med säg en eller två till SB-700 blir lite väl kännbart ekonomiskt. Fast mycket smidigt att köra trådlöst.

Anmäl
2013-12-13 11:02 #1 av: ru4real

Fördelen m lampor är ju att det är enklare att sätta ljuset, du ser ju var det kommer att hamna. Men det kanske kan bli lite varmt för modellen?

Kolla ledlampor, de avger inte speciellt mycket värme, är miljövänligare (lågenergilampor innehåller ofta kvicksilver) och räcker längre.

Men det skulle underlätta om du satte en budget, så vi vet vad du har möjlighet att spendera.

Anmäl
2013-12-13 11:05 #2 av: tlundegard

följer! :)

Anmäl
2013-12-13 11:22 #3 av: MagArne

Ca 500kr/stativ hade jag nog tänkt mig.

Funderar på detta

Stativ 199kr hos Kjell o Co
Paraply 80cm 99kr hos Kjell Co
E27 lamphållare med paraplyfäste 65kr på Ebay
35w lågenergilampa 5500k 129kr hos Kjell o Co
45w lågenergilampa 5500k 169kr hos Kjell o Co
Totalt: 492kr eller 532kr beroende på lampa

Anmäl
2013-12-13 12:58 #4 av: tlundegard

Jag har funderat på sådana här:

http://www.kaffebrus.com/20ws-slavblixt-utan-synkuttag-1218.html

Men vet inte hur starkt ljus de ger eller om de räcker för att lysa upp inomhus.. En fotograf som jag hade praktik hos använde sig av sådana.

Här fanns det en starkare:

http://www.kaffebrus.com/45ws-slavblixt--111.html

Anmäl
2013-12-13 14:17 #5 av: MagArne

#4 Den lilla 20Ws blixten har ett ledtal på 10 vilket är typ ingenting. Den tror jag är helt värdelös men kan ha fel.

Jag tror mer på något liknande dessa om man vill köra blixt.
http://photoactive.se/p/nicefoto-mini-gy120-studioblixt-721
http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/foto-video/fototillbehor/blixtar-och-tillbehor/200w-s-studioblixt-for-stativ-p57428

De är ju förvisso 3ggr så dyra men jag tror de ger ett betydligt bättre resultat.

Vist har jag väl råd att köpa feta blixtar men de lär inte användas speciellt ofta och jag lägger hellre pengarna på annat mer nödvändigt.

Men hur starka lågenergilampor behövs för att det ska bli något ljus att tala om? Kommer ens 45w/stativ räcka till?

Anmäl
2013-12-13 14:23 #6 av: Inkanyezi

Lampor, helst lysdiodlampor, är ett bra alternativ om man bara ska fotografera sådant som är stilla, föremål, men inte djur eller människor. Lamporna behöver då inte vara starka, utan man har kameran på stativ och  anpassar slutartiden efter hur mycket exponering man behöver.

Starka lampor däremot är inte någon särskilt lysande idé.

Oavsett vad man har framför kameran tjänar man egentligen inget på att ha starkare lampor, eftersom tillräckligt starkt ljus för att kunna fotografera djur eller ta porträtt är för starkt för att modellen ska känna sig bekväm. Om man vill ha bilder på folk som kisar så funkar det så klart, men bilder av människor och djur med starka lampor brukar inte bli bra, för att de helt enkelt bländar.

Blixtar av den typ som man skruvar in i en vanlig lamphållare fungerar ganska bra till porträttfoto, och man bör komplettera de här blixtarna med ett fast ljus, så att man får inställningsljus, eftersom det saknas i de små blixtarna. De har fördelar framför riktiga studioblixtar när man tar ansiktsbilder, eftersom man kan använda ganska stor bländaröppning. När man modifierar ljuset med paraply eller softbox får man lätt ner effekten så att man kan få kort skärpedjup. Om man har ett lampfäste för två lampor, kan man sätta inställningsljuset i den ena hållaren och blixten i den andra. På JULA finns en bra lysdiodspot som funkar till det (421364).

Anmäl
2014-01-08 21:07 #7 av: MagArne

Nu är jag redo för porträttfotografering Skrattar

Anmäl
2014-01-08 21:13 #8 av: tlundegard

Härligt! :)
Men.. blixtarna med paraplyerna ska väl ändå vara ställda åt andra hållet? ;) Eller åt vilket håll ska du fota?

vad är det för blixtar som du har köpt?

Anmäl
2014-01-08 21:29 #9 av: MagArne

#8 Nope, det är paraply med ljusgenomsläppling så de kan vara åt båda hållen.

Jag kör med en Nikon SB-910 samt en Nikon SB-24. Sen har jag en 15w PAR30 6500k lågenergilampa i vardera stativ som hjälp för autofokusen.

Tanken är nog att byta SB-24 mot en SB-700 och köra trådlöst framöver men ingen panik alls med det. Nu kör jag med PC-synkkabel till båda blixtarna i M-läge.

Det hade inte gjort något om lamporna var ännu starkare då det än så länge inte är någon risk alls att de bländar då de lyser genom paraplyer. Utan paraply tycker jag lamporna bländar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.