Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Upphovsrätt och sånt?

2013-11-23 12:14 #0 av: Alenzi

Jag har en idé till ett foto; utan att gå närmare in på exakt vad det är undrar jag om det är tillåtet att skapa figurer, mönster eller liknande av något som är någon annans design och sedan använda bilden i kommersiella syften? Följande exempel är inte det jag skall göra; men säg att jag byggde en bokstav av legoklossar och fotograferade den; utan andra motiv i bilden. Hade jag fått använda bilden utan tillstånd från Lego då?
Det hade förresten varit intressant att få reda på vad som gäller rent allmänt - får jag fotografera en gaffel från IKEA och använda den bilden hur jag vill?

Jag ser GÄRNA länkar till källor! 

Anmäl
2013-11-23 12:32 #1 av: Alenzi

Bör väl också tillägga att jag inser att man naturligtvis inte kan flasha några varumärken. 

Anmäl
2013-11-23 19:32 #2 av: Inkanyezi

Svaret är ganska entydigt ja på alla frågorna. Föremål får man fotografera. Det enda som upphovsrättslagen inte tillåter utan tillstånd i den vägen är konstverk, där bara sådana som är varaktigt uppställda på eller i anslutning till almän plats får avbildas fritt.

Och nej, det finns inga källor att ange. Grundprincipen är att allt är tillåtet om det inte uttryckligen är otillåtet. Det har visserligen förekommit en del tvister i andra länder om såna här saker, och i Frankrike i synnerhet, bland de europeiska länderna, har ägare till diverse olika objekt sökt begränsa fotografering och publicering av bilder, men det har i alla sådana fall som har gått till domstol dömts att ägaren av föremålet, landstycket eller vad det kan vara, inte har någon rätt att hindra avbildning, eller någon rätt till ersättning vid publicering.

Och det finns inget hinder för att flasha varumärken, så länge det inte handlar om kommersiell verksamhet där man snyltar på varumärkets renommé. För reklam finns många regler utöver de som gäller fotografering och publicering för andra ändamål.

Så det går utmärkt att flasha varumärken, men man får inte snylta på renommé för en annan produkt för att sälja sin egen. De vanligaste formerna av renommésnyltning är att annonsera en vara under ett varumärke men ge kunden en annan vara, eller att exempelvis påstå att en vara är samma som märket si och så, från samma OEM-tillverkare. Det får man inte göra, ens om det verkligen är samma produkt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.