Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Tejpa ihop ditt eget macroobjektiv

2013-11-20 12:41 #0 av: skogstossan

Tänkte dela med mig av en intressant länk som jag hittade i mitt Facebookflöde. http://www.demilked.com/macro-snowflakes-diy-camera-alexey-kljatov/

Med lite tejp och annat smått och gott man kan hitta i sin egen verktygslåda gör den här snubben ett macroobjektiv för att fota snöflingor. Hur han bär sig åt kan man läsa om här: http://chaoticmind75.blogspot.ru/2013/08/my-technique-for-snowflakes-shooting.html

Anmäl
2013-11-20 12:55 #1 av: Jessicahagstrom94

Intressant, synd att det står på engelska för jag orkade inte läsa pga detPratar i nattmössan

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2013-11-20 13:24 #2 av: Inkanyezi

Gaffa is da shit!

Det finns många sätt, och vi har haft trådar om det här på forumet. Jag lade upp en vars titel börjar med "Maskrosboll". I den tråden finns en hel del tips om hur man kan göra.
http://foto.ifokus.se/discussions/4d714bdab9cb46221d05f956-maskrosboll-narbild-med-kompaktkamera

Det som är knepigt med kompaktkameror är att många av dem inte tål att man petar på objektivet när det är framdraget, så att man måste välja en lösning där man inte kommer åt objektivet när man monterar sin lins. Jag har turligt nog en kompakt som inte är känslig för det, så min senaste närbildslins, tagen från en minikikare, sätter jag direkt på objektivet när det har kommit fram. Den lösningen visar jag i inlägget: http://foto.ifokus.se/articles/4d714502b9cb46222105a708-narbild-med-kompaktkamera#1

Med lite händighet kan man ofta komma runt problem, och det går att ta väldigt bra närbilder med enkla kompaktkameror om man bara hittar på ett sätt att rigga en lins så att man kan komma nära också när man zoomar in till telebrännvidden.

Anmäl
2013-11-20 13:37 #3 av: JNN


Såg lite pyssligt ut, men det var otroligt läckra bilder!Ler

Anmäl
2013-11-20 13:41 #4 av: skogstossan

Ja, Gaffa- och silvertejp är nog det enda ett hushåll behöver egentligen.;) 

Jag är inte helt säker på att jag skulle våga greja med Gaffatejp och sånt på den kameran jag har. Jag vågar inte ens ta bort objektivet på min kamera då jag är så himla klumpig. Man vet aldrig om det hamnar en massa mjöl och annat smuts i sensorn om jag börjar pilla. 

Men om jag någon gång känner att jag behöver fota macrobilder så ska minsann våga. Till dess samlar jag på mig en massa länkar om hur man kan gå till väga. 

Anmäl
2013-11-20 13:57 #5 av: Inkanyezi

#4 Det är nog klokt att hålla mjöl- och sockerhantering skilt från att plocka med objektiv och riskera att sensorn får bakningsråvaror på sig. En av fördelarna med kompakter är just att man inte kan utsätta sensorn för omvärldens kringflygande jox.

Den bästa lösningen för extrema närbilder med en systemkamera är nog att skaffa ett riktigt makroobjektiv, och det kan vara bra till översiktliga bilder också, om man bara har tillräckligt utrymme för att backa undan. Ett mycket flexibelt sådant, som kan sitta på mer eller mindre för jämnan är Tamron 60 mm f/2,0 men också Sigma gör ett 50 mm f/2,8 som är mycket bra och har lite större bildvinkel. Bländare 2,8 ger lite större skärpedjup än 1,8 som du har.

60 mm är en bra bildvinkel för att få naturligt perspektiv, bara lite smalare än 50 mm, så att man måste backa lite. Om man behöver en meter med 50 mm för att få in det man vill ha i bilden, så behövs 1,2 meter med 60 mm. Avståndet ökar med samma faktor som brännviddernas förhållande, så man behöver 20 % längre avstånd för samma utsnitt.

Anmäl
2013-11-20 14:09 #6 av: skogstossan

Inkanyezi: Jag grejar för tillfället med budgeten till det tårtföretag jag snart ska starta och jag kanske skulle ge lite plats åt ett macroobjektiv? Det är ibland lite irriterande när jag inte kommer tillräckligt nära med det objektiv jag använder nu. 

Är det autofokus på dom här objektiven? Det står inget info om det på hemsidan. Men jag har för mig att någon sa att det inte var det? 

Anmäl
2013-11-20 21:20 #7 av: Inkanyezi

De är AF-objektiv, men en egenskap hos makro med AF kan vara irriterande om man inte är medveten om det innan köp. AF fungerar dåligt eller inte alls när man är nära objektivets närgräns. Det gäller alla makroobjektiv, även om de som innerfokuserar är bättre i det här avseendet.

Att AF inte funkar så bra nära avbildningsskala 1:1 hänger ihop med optiska lagar och går inte att göra något åt. Därför brukar man vid näravståndet ställa manuellt och låsa fokus och i stället flytta kameran fram och tillbaka för att hitta skärpan.

Anmäl
2013-11-21 08:11 #8 av: JazzBass

#7 - Jag har inte haft några större problem med autofokusen nära närgränsen med de makroobjektiv jag haft/har, ett Sigma EX 105/2,8 DG och nu Nikon AF-S 60/2,8. Det enda är att det är så kritiskt var man lägger skärpan så man kan helt glömma att fokusera först och komponera om sedan. Fokuspunkterna ligger sällan exakt där man vill ha dem. Manuell fokus brukar dock funka riktigt bra på makroobjektiv och det ger bäst resultat så länge man är noggrann med var man lägger skärpan. Skärpedjupet är ju minimalt vid närgränsen.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-11-21 08:44 #9 av: tlundegard

Kanske man skulle testa! Jag har testat att bara hålla objektivet framför kameran tidigare men inte fått riktigt skarpa bilder då.
Frågan är: vågar man sätta silvertejp på sin kamera och sina objektiv? :o

Anmäl
2013-11-21 08:48 #10 av: JazzBass

#9 - Bra silvertejp ska inte lämna några värre märken eller klibbighet efter sig, men billig tejp gör det. Annars så kan det kanske funka med en lite större mängd målartejp istället. Det lämnar minst märken efter sig.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-11-21 09:08 #11 av: JNN


Jag skulle nog hellre satsa på målartejp som Jazzbass föreslår, den brukar släppa utan problem. Den ser ut som frystejp ungefär, men brukar oftast vara blå.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.