Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik

Fick inget lunchkaffe!

2013-10-22 21:48 #0 av: Bagtjesen

När jag skulle sätta på perkulatorn såg jag något röra sig på gården - det var en morkulla som uppehöll sig vid några gräshögar som tydligen innehöll smaskiga saker...

Tror det måste vara ovanligt med morkulla på 63.48N den här årstiden. Det var aningens frost kvar i gräset, och några timmar efteråt kom årets första snö - vi har drygt 5cm nu ikväll.

Morkullan är ju en vadare oh därtill en kvälls och nattfågel som man sällan ser på backen - jag ser dem på sensomrarna flyga över, men annars håller de sig i traktorspår på kalhyggen med högt gräs som skydd. Mor&mör är detsamma som en myr på dialekt och kulla, ja det är samma som i sammansättningen Dal-kulla.

Jag fick snabbt fram kameran med 70-300mm som alltid finns beredd, och tog ett 30-tal bilder. Eftersom fågeln stannade kvar så plockade jag fram 150-500. Beredskapsinställningarna ändrade jag allt eftersom jag fick tid till något bättre hela tiden.

Det finns en aning suddighet över bilderna -det beror på att de togs genom köksfönstret, vilket också ställde till det en gnutta med fokuseringen.

Morkullan är en förskräckligt orolig fågel, och eg skulle jag satt upp ISO från 640, för att ha fått kortare slutartider än mellan 1/80s och 1/160s. Men jag valde medvetet att ligga kvar och chansa - tyckte att fönstret kanske skulle ge nog problem i bilderna. Totalt fick jag nära hundra bilder varav 60 blev bra.

När jag två timmar senare kom hem efter en skogspromenad gick jag som vanligt in genom grinden, och då reagerade min tik, Isa - det visade sig att Morkullan hade lagt sig i hundarnas gropar, svalkeplatser under syrénen, och sökte skydd för blåsten.

Bilden är konverterad via DxO Optics 8 till jpg och sedan beskuren och lite extra skärpa på ögat i PSE, att LR finns med i EXIF beror på att jag sparat i lite olika komprimeringsgrader. 


Anmäl
2013-10-23 15:42 #1 av: [malkins]


Superduper fin bild! Det är ngt speciellt med att fota vilda djur.

 

 

Anmäl
2013-10-23 16:19 #2 av: JNN

Trevlig bild, tror faktiskt aldrig jag sett nån sån i verkligheten. .!

Anmäl
2013-10-23 18:17 #3 av: Paltn

Har nog heller aldrig sett någon sådan i verkligheten.

Men ser ut lite som en överviktig storspov :P, Och dem har man sett många många utav.

Anmäl
2013-10-23 22:45 #4 av: Bagtjesen

Inte överviktig storspov Skrattar. Morkullan är nog bara en tredjedel så stor, och har inte alls lika långa ben ens i förhållande till sin storlek.

Många ser nog morkullan när den far i sträck i banden mellan skog och ängsmark, eller när den far mellan skogsridåer på hyggen - det är då morkullesträck som bara består av hanar. 20-40meters höjd och flyger mycket rakt och på samma höjd - de liksom patrullerar. Från tidigast midsommar till mitten av augusti "sträcker de". De har också ett knorrande lite raspigt läte när de flyger så man kan höra dom på lite håll.

När den flyger så ser den nästan ut att flyga baklänges, för stjärten är så kort. Den ser eg bara ut som ett par vingar som flyger av sig själp med ett litet huvud och lång näbb. Jag tror nog att 9 av 10 som varit på landet (från Skåne till mellersta Lappland gränsen Västerbotten/Norrbotteten) - MEN det är ju få som vet vad det är.

Anmäl
2013-10-24 07:27 #5 av: [malkins]


Ahaa ja då kommer de kanske inte upp i mina trakter i Norrbotten, tror inte heller att jag sett dem.

Anmäl
2013-10-24 13:10 #6 av: Bagtjesen

#5 ja det kan förklara saken - tyvärr har jag packat ner det mesta av mina böcker, inkl alla fågelböckerna, där det finns utbredningskartor. Längs kusten och kusten närmsta inland brukar nästan alla fåglar dra lite längre norrut än i rena inlandet, även om det finns fåglar med helt motsatt utbredningsområde.

Men ett par "knorr" i luften och att man tittar upp och ser en underlig fågel, flyga snabbt och rakt och lite stela vingar, då är det morkulla - så den är lätt att lägga på minnet - är man naturintresserad så är öronen människans bästa redskap för att få se något!


Anmäl
2013-10-26 13:08 #7 av: Hanna

Vad roligt! Har bara sett dessa när de sträckt och då är det oftast mörkt. Väldigt intressanta läten har de. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.