Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Medel

Höstpromenad

2013-10-21 12:28 #0 av: Paltn

Jag och sonen tog en längre omväg till affären för att köpa jäst inför planerat bullbak, tog såklart med mig kameran =)

Hösten har verkligen satt sitt grepp om norrland nu, snön har börjat ligga kvar och isen har börjat sätta sig även på ån som är i rörelse.

Blev ett par fina bilder, och vid ett ständigt behov av att utvecklas så slänger jag in dem i kritik för att höra vad som sägs.


Anmäl
2013-10-21 12:31 #1 av: Paltn

...och vad som döljer sig i bokehn

Anmäl
2013-10-21 12:38 #2 av: JNN


Tycker att det är en väldigt fin bild, har inga direkta tips eller så, det enda jag grubblar över är bländaren, som var 3.2, skulle nog valt en mindre själv för lite mer skärpedjup.

 Det blev endast 20 cm i denna bild, och jag hade nog velat se mer av bakgrunden, men det är en smaksak, men här är den så fin så jag hade nog velat haft det så. Bakgrunden är något överexponerad men förgrunden är bra, det är ju inte lätt att få hela bilden perfekt när det är både ljusa och mörka partier som här.

Så för min del är det en bra bild som du nog kan vara rätt nöjd med!Ler

Edit: Detta gäller första bilden, hann ju komma en till under tiden jag skrev..Skämtar

Anmäl
2013-10-21 12:42 #3 av: JNN


Andra bilden är också super, men kanske en aning kall i färgtonen, kanske skulle dra lite i spaken för vitbalans åt det varmare hållet, men ytterst lite..

Tycker att solen verkar lysa lite, så lite varmare vitbalans så blir det bra i mina ögon!

I övrigt inget att anmärka på..Ler

Anmäl
2013-10-21 12:45 #4 av: Paltn

På bild två har jag faktiskt lagt på en svag gråton för att få den där lite mer dystra effekten, något jag verkar föredra på flera av mina bilder, smaksak bara :P

Anmäl
2013-10-21 12:48 #5 av: JNN


Aha då förstår jag..! Ja i bland vill man ju få till en effekt så då är det ju en annan sak!  Då har du ju lyckats i denna bild...Ler

Anmäl
2013-10-21 12:55 #6 av: Bagtjesen

Hej Paltn!

Här blev det officiell meterologisk vinter i förrgår (5:e dygnet med medeltemperatur 0 eller under).

Jag hinner inte komma med så mycket kritik, utan bara påpeka det som är mest tydligt, och då bild1 med din son. Du har exponerat så att ansiktet är nära nog perfekt i hudton. Det är en synvilla p g a att mönstret i kapuchongen är så distinkt att det ser ut som om skärpan ligger kring kapuchongkanten och inte i ansiktet, men man kan se på huvan att skärpan ligger i framkant men även bakom ansiktet . Med CF 1.5 35mm f3.5 så har du haft ca 20-25cm skärpedjup.

Jag har svårt att ge dig råd då jag tycker att det största problemet med bilden är att allt det ljusa och oskarpa ligger precis mitt i bilden. En sak som påverkar tycker jag är att din son står lite för mycket till vänster i bild. Att det bakomvarande mörka räcket också bidrar till att förstärka kontrasten, samt att det går helt bakom hans huvud.

Funderar om bilden blir bättre av att lägga lite mer skärpa i pojkens ansikte, eller annan beskäring så att grabben kommer mer in mot centrum eller nedtoning av bakgrundsblänket skulle vara alternativ, men jag lämnar det för din begrundan.

Vet inte hur jag skulle ha gjort för att fixa till det via ev möjligheters som fanns till en annan komposition.

Fundera om mina tankar känns relevanta, och om du haft andra alternativ.  

Anmäl
2013-10-21 14:15 #7 av: Paltn

tackar för synpunkterna bagtjesen, jag ska kika närmare på det. Har även själv hittat lite småsaker jag ska försöka rätta till. Får se om jag hinner redan idag, isf dyker ett nytt exempel upp.

Anmäl
2013-10-21 16:24 #8 av: Paltn

Här är en ny redigering i exponering och färg samt tajtare beskärning

Anmäl
2013-10-21 19:51 #9 av: Bagtjesen

#8 Paltn. Tycker absolut att den senare bilden i #8 blev mycket bättre. Det var en bra lösning på flera av problemen, om inte alla (broräckets placering). Den tajtare beskärningen gjorde att kisen kom in i vänstra tredjedelen och bra att huvudmotivet blev större. Den lite mörkare forsen i bakgrunden tonade också ned vad som ögat dras till.

Tycker att det var en riktigt bra lösning på de problem som fanns i bilden du först visade, och om jag och andra påpekade. Att du sen kom upp med bra lösning som var din egen - cool!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.