Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

EXIF?

2013-10-09 11:55 #0 av: ElinJL

Jag kan inte spara ner mina bilder i EXIF och jag kan inte heller titta på andras bilder i EXIF, vad måste jag ta hem? Har testat installera olika saker men inget vill funka... Har en Mac och använder Safari som internet!

/Elin 
Medarbetare på Tävlingshundar

Blogg - http://eelliinnsaventyr.weebly.com

Anmäl
2013-10-09 11:56 #1 av: JazzBass

Man ser inte bilder i exif, man ser exif-information i vissa bilder. Vad vill du göra egentligen?

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-10-09 12:04 #2 av: ElinJL

Ja, jag menar det.. :p Jag vill att andra ska kunna se exifinformationen om mina bilder som jag lägger upp här... Och att jag ska kunna se det på andras bilder!


/Elin 
Medarbetare på Tävlingshundar

Blogg - http://eelliinnsaventyr.weebly.com

Anmäl
2013-10-09 12:30 #3 av: Bagtjesen

Vad har du för kamera? Det kan berätta hur mycket information som läggs in i bildfilen från början. (lägg gärna upp en helt oredigerad bild), om det är en bild i ett rå-format (NEF/CRW,CR2 et c så kan det vara så att "framkallningen" vid bildredigeringsprogrammet tar bort EXIF-information, eller delar av den). I vissa bildredigeringsprogram kan man välja om man vill ha kvar och ibland hur mycket EXIF som skall ligga med i bilden.

Om du inte får Safari på Mac att visa EXIF-information så finns det tillägg (s k add-on:s) hittade lite snabbt http://safariaddons.com/en-US/safari/addon/78

Så en oredigerad bild (direkt ur kameran - dock max 5MB om du laddar upp hit) som vi kan analysera skulle vara till hjälp och info om vilket bildredigeringsprogram du använder (som då ev skulle ge en förklaring till att EXIF-info skulle försvinna)...

Bägtjesen

Anmäl
2013-10-09 12:36 #4 av: ElinJL

Här kommer det en bild som jag inte gjort någonting med, bara laddat in på datorn! Jag har en Canon EOS 1100D och redigeringsprogrammet jag använder är gimp. 

/Elin 
Medarbetare på Tävlingshundar

Blogg - http://eelliinnsaventyr.weebly.com

Anmäl
2013-10-09 12:44 #5 av: JNN


Om jag inte missminner mig så har jag för mig att Gimp plockar bort exif , men jag kan ha fel. Och det kan ju vara en inställning, vet inte riktigt, då mitt Gimp aldrig används..

Anmäl
2013-10-09 12:46 #6 av: JazzBass

#4 - I den bilden finns exifinformationen kvar. Glad

Kolla i inställningarna i Gimp att väljer att behålla exifinformationen när du sparar. Själv har jag inte använt gimp på ett par år så jag minns inte hur man gör det här, men jag tycker mig minnas att det ska gå på nåt vis. Kolla hjälpen och sök på EXIF så hittar du säkert svar på vad du ska göra.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-10-09 12:47 #7 av: Bagtjesen

Söt liten kisse!

Jo all möjlig EXIF-information finns med i bilden. Så om vi inte ser EXIF i dena andra bilder så är det redigeringsprogrammet - Gimp kan jag inte, men det är så komplext så jag skulle tro att det bör kunna visa EXIF (och ITPC och dylikt) någonstans, frågan är var?!

Nä hade fel - gogglade - det finns add-ins/ons till Gimp som visar EXIF. Om Gimp tar bort Exif så är det bra att testa vilka "preferences" du kan ändra.

Googla på Exif Viewer Mac så hittar du ett antal fristående program och slipper använda Safari om det känns bökigt att titta på dina egna lokala bilder i en browser. Ser också att Preview (vet inte vad det är) på Mac skall visa EXIF...

Anmäl
2013-10-09 12:56 #8 av: ElinJL

Hänger inte med så bra... :/ Hittar ingenting inne på gimp som gör att den visar exif... Jag kanske helt enkelt inte får lägga in redigerade bilder här när jag vill ha kritik... :P

/Elin 
Medarbetare på Tävlingshundar

Blogg - http://eelliinnsaventyr.weebly.com

Anmäl
2013-10-09 13:10 #9 av: JazzBass

#8 - Jovisst får du göra det. Det är bara en rekommendation att ha EXIF kvar. Du kan ju också skriva den viktigaste exifinformationen direkt i inlägget om du vill. Du har väl alltid kvar originalfilerna som du kan kolla upp exif i? Det går att göra på många vis både i windows och mac utan att ha speciella exif-läsare installerade. (I engeskspråkigt Windows t.ex. genom att högerklicka på bildfilen, välja "Preferences", och fliken "details").

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.