Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Övrigt

Betala skatt som hobbyfotograf?

2013-10-09 11:23 #0 av: tlundegard

Jag har fått ett fotojobb, ska fotografera en tjej och vi har kommit överens om att det totalt ska bli 12 bilder. Jag tar 100:- per bild (vet att det egentligen är väldig lite men börjar så).

Nu till min fråga. Jag har ju inget företag och kommer knappast gå med vinst med tanke på vad jag har lagt ut för min utrustning som jag har. Måste jag trots det betala skatt för de foton jag tar? Finns det någon gräns för hur mycket man ska tjäna innan man betalar skatt? Har för mig att jag har läst om att det finns någon regel för hobbyverksamhet eller dyl men hittar inget på internet och vet inte heller vad jag ska söka efter.

Någon som kan hjälpa mig?

Anmäl
2013-10-09 11:39 #1 av: Trongutten

Följer detta inlägg :)

Anmäl
2013-10-09 11:46 #2 av: JazzBass

Tog bort dubbelpostningen.

Nu vet jag inte hur allt sånt här funkar i Sverige, jag bor ju i Finland, men det kanske är värt att kolla med Frilansfinans?

Om du har eget företag kan du troligtvis räkna bort kostnader för utrustning, arbetsrum, resor mm, men det blir också mer jobb med deklarationer och sånt. Att låta andra firmor ta hand om ens fakturering är enklare, men ger förstås mindre pengar i handen. Själv har jag för mitt musikintresse en egen firma för att lätt kunna fakturera för spelningar jag gör. (Då jag grundade firman år 2006 visste jag inte heller om några alternativ). Egen firma ger mest pengar i handen då jag oftast går lite på minus i deklarationen tack vare avskrivningar, resor och dylikt, och är inkomsten på sista raden negativ finns ju ingen vinst att betala skatt på... Momsskyldig är jag inte heller för att inkomsterna är på sån blygsam nivå, men hur reglerna om detta är i Sverige har jag som sagt ingen koll på.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-10-09 11:52 #3 av: Nalle43

Gå in på skatteverket.se och skriv in "Hobbyverksamhet" i sökrutan.

Där finns allt att läsa om hur du ska hantera dina inkomster på fotograferingar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.